Działalność Naukowo-Badawcza

 

- wzbogacanie mleka i przetworów w makro, mikroelementy i witaminy,

- zastosowanie substancji słodzących w produkcji przetworów mlecznych,

- ocena jakości mleka różnych gatunków zwierząt,

- wpływ zastosowanych dodatków na dynamikę fermentacji i przeżywalność bakterii probiotycznych w przetworach mlecznych,

- ocena jakości ekologicznych produktów mlecznych,

- zastosowanie składników serwatki do produkcji napojów funkcjonalnych,

- wpływ różnych czynników i dodatków na jakość lodów mlecznych,

- określanie biodostępności składników z żywności metodą symulowanego trawienia in vitro,

- opracowywanie receptur nowych produktów na bazie składników mleka;

 

 

Research topics realized in the Department of Dairy Technology

- enrichment of milk and dairy products with macro- and microelements and vitamins,

- application of sweeteners in the production of dairy products,

- evaluation of milk quality from different animal species,

- effect of applied additives on the dynamics of fermentation and viability of probiotic bacteria in dairy products,

- quality evaluation of organic dairy products,

- use of whey ingredients in the production of functional beverages,

- effect of various factors and additives on the quality of ice cream,

- evaluation of bioavailability of food components by simulated in vitro digestion,

- development of recipes for new products based on milk ingredients.