|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania
|
Kadra naukowo-dydaktyczna
|
|
dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof UR
Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa
tel. +48 17 785 49 61 tel. +48 17 785 49 03
e-mail: aznamirowska@ur.edu.pl
pokój 208, budynek D10 lub pokój 250, budynek D9
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- właściwości fizyko-chemiczne, cytologiczne i mikrobiologia mleka różnych gatunków zwierząt w zależności od rasy, czynników fizjologicznych i środowiskowych
- wpływ dodatku polisacharydów i kultur probiotycznych na cechy reologiczne i jakość mikrobiologiczną produktów mleczarskich
- innowacyjne mleka fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych
- wykorzystanie serwatki do produkcji napojów funkcjonalnych
- zastosowanie probiotyków, prebiotyków, miroelementów i witamin w produkcji lodów mlecznych
|
|
dr inż. Magdalena Buniowska-Olejnik
tel. +48 17 785 49 02
e-mail: mbuniowska@ur.edu.pl
pokój 202, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- wykorzystanie modeli przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych
- ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych w żywności
- ocena biodostępności wybranych związków bioaktywnych na każdym etapie symulowanego trawienia i charakterystyka ich właściwości odżywczych
- wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych
- żywność funkcjonalna
|
|
dr inż. Katarzyna Szajnar
tel. +48 17 785 49 61/49 03
e-mail: kszajnar@ur.edu.pl
pokój 208, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- fortyfikacja mleka fermentowanego związkami mineralnymi
- wykorzystanie błonników w produkcji napojów funkcjonalnych
- wpływ zastosowanych kultur starterowych na jakość mleka fermentowanego
- przeżywalność bakterii, analiza sensoryczna w mleku fermentowanym przez monokultury probiotyczne
|
|
dr inż. Małgorzata Pawlos
tel. +48 17 785 49 61/49 03
e-mail: mpawlos@ur.edu.pl
pokój 5, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- czynniki kształtujące jakość mleka surowego pozyskanego od różnych gatunków zwierząt
- wykorzystanie związków mineralnych w produkcji serów i mleka fermentowanego
- opracowanie technologii produkcji funkcjonalnych produktów mlecznych z mleka koziego i owczego
- żywność ekologiczna i tradycyjna
|
Pracownik techniczny
|
|
mgr inż. Magdalena Kowalczyk
tel. +48 17 785 49 03
e-mail: ztmlecz@ur.edu.pl e-mail: mkowalczyk@ur.edu.pl
pokój 1 lub 202, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- przeżywalność bakterii probiotycznych w czasie przechowywania lodów i mleka fermentowanego
- zastosowanie prebiotyków w produkcji lodów z mleka różnych gatunków zwierząt
|
Doktoranci
|
|
mgr inż. Kamil Szopa
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
|