Współpraca Instytutu z Firmami
Badania prowadzone przez pracowników naukowo-dydaktycznych, zatrudnionych w Instytucie mają walor poznawczy jak i utylitarny ukierunkowany na współpracę z biznesem, przemysłem i jednostkami samorządowymi. Instytut współpracuje z wieloma przedsiębiorstwami, instytucjami m.in.:
- BONUS Przedsiębiorstwo Wielobranżowe j.
- Browar Leżajsk GRUPA ŻYWIEC SA
- FRONERI POLSKA z o. o.
- HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.
- Laboratorium naukowo-wdrożeniowe KORONA Wojciech Luft
- MAKARONY POLSKIE SA
- Młyn Frysztak Sp. z o.o.
- MONDELEZ POLSKA PRODUCTION Sp. z o.o. Fabryka Ciastek w Jarosławiu
- Nestlé Polska S.A Oddział w Rzeszowie
- OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
- Pijalnia Czekolady M.Pelczar Chocolatier
- Podkarpacka Pasieka Ekologiczna „W DĘBINIE” Marek Barzyk
- PPHU "AWB" Alina Becla
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe JOMAR Jolanta Szmulkiewicz
- Q-BEV Sp. z o.o.
- Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolina Strugu"
- REGIS Sp. z o.o.
- Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA" Waldemar i Tomasz Maziejuk
- Spomasz Pleszew SA
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddziały: Sanok, Trzebownisko
- Cukiernicza Spółdzielnia ,,ROKSANA"
- Stowarzyszenie AGRO-KARPATY
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia PRO CARPATHIA
- Südzucker Polska S.A. Zakład produkcyjny "Cukrownia Ropczyce”
- VIANAT Sp. z o.o. Sp. k.
- Woda LEŻAJSK Sp. z o.o.
- Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS)
- Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o.
- Zakłady Mięsne „Sokołów” S.A.
- Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ORZECH Sp. z o.o.
- Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw VORTUMNUS Sp. z o.o.