Aktualności
26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku.
Szpinak naukowo jest znany jako Spincia oleracea Linn. (Rodzina Chenopodiaceae). Chociaż roślina ta jest najczęściej używany jako żywność, ma również wartość leczniczą. Szpinak jest bogaty w witaminy, takie jak witamina C, witamina A i witamina E oraz minerały, takie jak magnez, mangan, żelazo, wapń i kwas foliowy. Organizm ten jest również dobrym źródłem chlorofilu, który wspomaga trawienie. Szpinak jest również bogaty w karotenoidy, beta-karoten i luteinę. Jest dobrym źródłem bioflawonoidu kwercetyny wraz z wieloma innymi flawonoidami, który oprócz wielu innych korzyści wykazuje działanie przeciwutleniające, antyproliferacyjne, przeciwzapalne, przeciwhistaminowe. Roślina ta korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny oraz ma właściwości dodające energii. Szpinak to naprawdę jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura.