Aktualności

Nowa publikacja Pracowników Instytutu Biologii w prestiżowym czasopiśmie Archives of Biochemistry and Biophysics

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że pracownicy naukowi Instytutu Biologii UR: dr inż. Roman Maślanka, dr Sabina Bednarska oraz dr hab. Renata Zadrąg-Tęcza, prof. UR opublikowali pracę naukową pt. „ Virtually identical does not mean exactly identical: Discrepancy in energy metabolism between glucose and fructose fermentation influences the reproductive potential of yeast cells” w prestiżowym czasopiśmie z ponad 75 letnią historią publikowania Archives of Biochemistry and Biophysics (IF=3.9; 100 pkt MNiSW). Publikacja i badania w niej ujęte zostały zrealizowane dzięki finansowaniu otrzymanemu z NCN w ramach programu MINIATURA 5 (2021/05/X/NZ3/00162), którego beneficjentem był dr inż. Roman Maślanka.

W pracy w kompleksowy sposób zostały przeanalizowane rozbieżności między metabolizmem glukozy i fruktozy spowodowane zmianami w powiązanych wewnątrzkomórkowych szlakach metabolicznych. Udowodniono, że może to mieć konsekwencje długoterminowe, m.in. związane z potencjałem reprodukcyjnym komórek. Obecność fruktozy warunkuje zmiany w centralnym szlaku węglowym (Central Carbon Metabolism; CCM), skutkujące niższym przepływem glikolitycznym, zwiększonym przekierowaniem w stronę aktywności oddechowej i niższymi ogólnymi zdolnościami biosyntezy, co powoduje zmiany potencjału reprodukcyjnego komórek. To wyjaśnienie, dodatkowo poparte wynikami uzyskanymi dla szczepu pozbawionego heksokinazy 2 (Δhxk2), sugeruje, dlaczego intensyfikacja oddychania komórkowego jest ważnym ale nie wystarczającym warunkiem zwiększenia potencjału reprodukcyjnego komórek. Przeprowadzone badania podnoszą, że przekierowanie w szlakach wykorzystania węglowodanów i adaptacje metaboliczne mają istotny wpływ na zdolność proliferacyjną komórek. Wyniki tej pracy dostarczają wyjaśnień na temat różnic pomiędzy wewnątrzkomórkowym metabolizmem glukozy i fruktozy, co może pomóc w zrozumieniu molekularnych aspektów metabolizmu fruktozy i jego wpływu na niektóre aspekty zdrowia człowieka, ale także może mieć znaczenie w kontekście niepożądanych aspektów metabolizmu fruktozy w bioprocesach przemysłowych m.in. produkcji wina.

Artykuł można znaleźć pod adresem doi: 10.1016/j.abb.2024.110021

wstecz