Aktualności

Pracownik Instytutu Biologii dr Ewelina Kuna współtwórcą patentu

Decyzją Urzędu Patentowego RP na zgłoszenie nr P.440407 pt.: Nowy szczep mikroalg Parachlorella kessleri DB1 zdolny do wydajnej produkcji niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz beta-glukanów” został udzielony patent na rzecz Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Autorami Patentu są: dr hab. inż. Ewa Szpyrka, prof. UR; dr Daniel Broda, dr Ewelina Kuna, dr inż. Magdalena Słowik-Borowiec, mgr inż. Bartosz Jagusztyn.

Przedmiotem patentu jest szczep alg Parachlorella kessleri zdolny produkcji nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym dla zdrowia stosunku kwasów omega 3 i 6 w zakresie od 1:1 do 1:4, oraz beta-glukanów.

Wynalazek powstał jako efekt  projektu finansowanego przez PCI.

wstecz