Aktualności / News
Gratulacje dla twórców patentu P.435341!
Z dumą informujemy, że zgłoszenie patentowe pt.: Szczep drożdży Candida famata BCRP zdolny do nadprodukcji ryboflawiny oraz zastosowanie szczepu drożdży Candida famata BCRP do wytwarzania ryboflawiny zostało pozytywnie rozpatrzone przez Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej. Powstanie niniejszego zgłoszenia, możliwe było dzięki finansowaniu Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Patent P.435341 dotyczy innowacyjnego szczepu drożdży Candida famata BCRP, który wyróżnia się zdolnością do efektywnej nadprodukcji ryboflawiny (witaminy B2). Szczep ten został zdeponowany w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych pod numerem KKP2078p. Wynalazek opisuje proces produkcji, w którym serwatka kwaśna wykorzystywana jest jako surowiec w fermentacji ryboflawiny prowadzonej w optymalnych warunkach. Dzięki kontrolowaniu pH, temperatury oraz napowietrzania, osiąga się wydajność na poziomie 0,95–1,2 g/l ryboflawiny.
Technologia ma potencjał, by przekształcić odpady przemysłu mleczarskiego w cenny produkt, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju.
Twórcami wynalazku są: Andriy Sybirny, Justyna Ruchała, Daria Fedorovych, Alicja Najdecka, Agata Znamirowska, Kostyantyn Dmytruk oraz Andrij Tsyrulnyk.
Zgłaszającymi są Uniwersytet Rzeszowski oraz Podkarpackie Centrum Innowacji.
Gratulujemy zespołowi naukowców i życzymy dalszych sukcesów badawczych!