Aktualności / News

Publikacja Pracowników Instytutu Biotechnologii UR w czasopiśmie FEMS Yeast Research

Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Roksolana Vasylyshyn, Andriy Sybirnyy i Justyna Ruchała opublikowali pracę naukową w czasopiśmie FEMS Yeast Research dotyczącą konstruowania drożdży Ogataea polymorpha zdolnych do fermentacji celobiozy. W ramach tych badań podjęli się rozwiązywania istotnej przeszkody technicznej, która utrudnia opłacalne wytwarzanie biopaliw. Przeszkodą tą jest ograniczona zdolność fermentujących mikroorganizmów do efektywnego wykorzystania różnych składników węgla pochodzących z biomasy lignocelulozowej. Zastosowano metody inżynierii metabolicznej, ewolucji laboratoryjnej i mutagenezy, aby włączyć ulepszone szlaki fermentacji celobiozy w drożdżach o najlepszych parametrach fermentacji. Jako rezultat skonstruowano szczepy drożdży Ogataea polymorpha fermentujących ksylozę, zdolne do wydajnego wykorzystania celobiozy i fermentacji w podwyższonej temperaturze (45°C).

Praca ta była wspierana przez Narodowe Centrum Nauki, numer projektu UMO-2020/37/B/NZ1/02232; Podkarpackie Centrum Innowacji, numer projektu N3_53; Konsorcjum MSCA4Ukraine finansowane w ramach unijnych działań „Maria Skłodowska-Curie”, projekt nr 1232295 i częściowo wspierane przez „Prezydenckie dotacje dyskrecjonalne-Ukraina” od Fundacji Simonsa, nagroda nr 1030281.

Researcher from the Institute of Biotechnology UR Roksolana Vasylyshyn, Andriy Sybirnyy and Justyna Ruchała published a scientific paper in the FEMS Yeast Research journal on the construction of Ogataea polymorpha yeast capable of cellobiose fermentation. In this research, they set out to solve a significant technical obstacle that hinders the profitable production of biofuels. This obstacle is the limited ability of fermenting microorganisms to effectively use various carbon components derived from lignocellulosic biomass. Metabolic engineering, laboratory evolution and mutagenesis methods were used to enable improved cellobiose fermentation pathways in yeast with the best fermentation parameters. As a result, strains of xylose-fermenting yeast Ogataea polymorpha were constructed, capable of efficient use of cellobiose and fermentation at elevated temperatures (45°C).

This work was supported by the National Science Centre, project number UMO-2020/37/B/NZ1/02232; the Subcarpathian Centre for Innovation, project number N3_53; MSCA4Ukraine consortium funded under the EU's Marie Skłodowska-Curie Actions, project number 1232295, and partially supported by the “Presidential Discretionary-Ukraine Support Grants” from the Simons Foundation, award no 1030281.

wstecz