Aktualności / News

Naukowcy z Instytutu Biotechnologii uzyskali kolejny patent/ Scientists from the Institute of Biotechnology obtained another patent

Decyzją Urzędu Patentowego RP na zgłoszenie nr P.435340 pt. „Sposób otrzymywania drożdżowych producentów etanolu z ksylozy z termotolerancyjnych drożdży Ogataea polymorpha” został udzielony patent.

Autorami wskazanego patentu są pracownicy Instytutu Biotechnologii: prof. dr hab. Andriy Sybirnyy, dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR, dr Roksolana Vasylyshyn.

Badania prowadzone były we współpracy z Instytutem Biologii Komórki Narodowej Akademii Nauk Ukrainy we Lwowie, stąd współautorami są pracownicy tegoż instytutu to jest dr Olena Kurylenko oraz dr hab. Konstantyn Dmytruk.

Celem wynalazku było opracowanie nowej metody selekcji pozytywnej szczepów drożdży zdolnych do produkcji etanolu z ksylozy, w wyniku której uzyskuje się mutanty O. polymorpha zdolne do wzrostu w podłożu z inną pentozą, L-arabinozą, jako jedynym źródłem węgla i energii.

Badania, które doprowadziły do powstania patentu finansowane były w ramach projektu Podkarpackiego Centrum Innowacji pt.: Konstruowanie szczepów drożdży zdolnych do wydajnej wysokotemperaturowej fermentacji glukozy i ksylozy” (nabór I), którego kierownikiem była dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR.

Gratulujemy sukcesu naszym pracownikom!

 

By decision of the Patent Office of the Republic of Poland regarding application No. P.435340 titled "A method for obtaining yeast ethanol producers from xylose from the thermotolerant yeast Ogataea polymorpha" has been granted a patent.

The authors of the indicated patent are employees of the Institute of Biotechnology, prof. Andriy Sybirnyy, Dr. Justyna Ruchała, prof. UR, Dr. Roksolana Vasylyshyn. The research was conducted in cooperation with the Institute of Cell Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine in Lviv, hence the co-authors are employees of this institute, Dr. Olena Kurylenko and Dr. Konstantyn Dmytruk.

The aim of the invention was to develop a new method of positive selection of yeast strains capable of producing ethanol from xylose, resulting in O. polymorpha mutants capable of growing in a medium with another pentose, L-arabinose, as the only source of carbon and energy.

The research that led to the creation of the patent was financed as part of the Subcarpatian Innovation Center project entitled: "Constructing yeast strains capable of efficient high-temperature fermentation of glucose and xylose" (recruitment I), headed by Dr. Justyna Ruchała.

Congratulations to our employees on their success!

wstecz