Aktualności / News
Pracowniczka Wydziału Biotechnologii współautorką artykułu w World Journal of Microbiology & Biotechnology
Jest nam miło poinformować, że dr hab. Ewa Szpyrka, prof. UR została współautorem przeglądowego artykułu naukowego zatytułowanego „Algae- and bacteria-based biodegradation of phthalic acid esters towards the sustainable green solution”, który został opublikowany w czasopiśmie World Journal of Microbiology & Biotechnology (Springer, IF 4.0).
Autorzy artykułu Veghar Amirian, Mohammad Russel, Zetty Norhana Balia Yusof, Jit Ern Chen, Ali Movafeghi, Morteza Kosari-Nasab, Dayong Zhang i Ewa Szpyrka opisują możliwości zastosowania bakterii i alg oraz ich konsorcjów do usuwania ftalanów. Susbstancje te są stosowane jako plastyfikatory, a ich uwalnianie do środowiska może powodować jego zanieczyszczenie i zagrożenie dla ekosystemów.
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem https://link.springer.com/article/10.1007/s11274-024-04243-0