Aktualności / News

Pracownicy i student Wydziału Biotechnologii UR autorami publikacji w Environmental Science and Pollution Research

Górka Anna, Baran Dawid, Słowik-Borowiec Magdalena. Assessment of heavy metals, PAHs, and pesticide levels in yerba mate on the European market. Environ Sci Pollut Res Int. 2024 Dec 18. doi: 10.1007/s11356-024-35716-2.

 

W pracy pt. „Assessment of heavy metals, PAHs, and pesticide levels in yerba mate on the European market” opublikowanej w czasopiśmie Environmental Science and Pollution Research (IF 5.8 oraz 100 punktów wg ministerialnego wykazu czasopism punktowanych) zespół skradający się z pracowników Wydziału Biotechnologii: dr inż. Anny Górka, dr hab. inż. Magdaleny Słowik-Borowiec, prof. UR oraz absolwenta kierunku Biotechnologia mgr inż. Dawida Barana przeanalizował zawartość substancji szkodliwych znajdujących się w yerba mate dostępnej na rynku europejskim. Mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowia konsumenta oraz stale rosnącą popularność tej herbaty, w pracy podjęto badania mające na celu określenie zawartości głównych potencjalnych źródeł zanieczyszczeń takich jak WWA, pestycydy oraz wybrane metale ciężkie (Cd, Cr, Ni) w tym produkcie.

Zapraszamy do zapoznania się z otrzymanymi wynikami. Praca jest dostępna pod następującym linkiem: https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-024-35716-2

wstecz