Aktualności / News
Naukowcy z Instytutu Biologii oraz Instytutu Biotechnologii uzyskali Patent / THE EMPLOYEES OF THE BIOLOGY INSTITUTE AND THE BIOTECHNOLOGY INSTITUTE OBTAINED A PATENT
Decyzją Urzędu Patentowego RP na zgłoszenie nr P.441040 pt. „Szczep drożdży niekonwencjonalnych Aureobasidium pullulans URC2 zdolny do wydajnej produkcji kwasu linolowego w standardowej pożywce typu YPD” został udzielony PATENT.
Autorami Patentu są: dr hab. Renata Zadrąg-Tęcza, prof. UR; dr hab. Roma Durak, prof. UR; dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR; dr hab. Ewa Szpyrka, prof. UR; dr inż. Roman Maślanka; dr Leszek Potocki; dr hab. Małgorzata Kus-Liśkiewicz, prof. UR; dr hab. Grzegorz Chrzanowski, prof. UR dr hab. Maciej Wnuk, prof. UR
Patent dotyczy szczepu drożdży niekonwencjonalnych Aureobasidium pullulans URC2. Uzyskany szczep charakteryzuje się wydajną produkcją kwasu linolowego, co może mieć szczególne znaczenie w obniżeniu kosztów ekonomicznych prowadzenia procesów technologicznych z jego wykorzystaniem.
Based on the Patent Office of the Republic of Poland decision, application No. P.441040 entitled "The non-conventional yeast strain Aureobasidium pullulans URC2 capable of efficient linoleic acid production in standard YPD medium" was granted a PATENT
The authors of the patent: Renata Zadrąg-Tęcza, PhD, DSc; Roma Durak, PhD, DSc; Justyna Ruchała, PhD, DSc; Ewa Szpyrka, PhD, DSc; Roman Maślanka PhD; Leszek Potocki PhD; Małgorzata Kus-Liśkiewicz, PhD, DSc; Grzegorz Chrzanowski, PhD, DSc; Maciej Wnuk, PhD, DSc
The patent concerns the non-conventional yeast strain Aureobasidium pullulans URC2. The obtained strain is characterized by efficient production of linoleic acid, which may be particularly important in reducing the economic costs of technological processes with its use.