Aktualności / News

Publikacja w Biotechnology Journal

W czasopiśmie biotechnologicznym Biotechnology Journal o uznanej światowej renomie zespół naukowców przedstawił wyniki dotyczące możliwości biosyntezy γ-glutamylo-cysteiny z wykorzystaniem modyfikowanych genetycznie drożdży Yarrowia lipolytica. Badania prowadzone były we współpracy międzynarodowej, w tym z Medical College w Wietnamie, Cukurova University w Turcji oraz University of Liege w Belgii. Z ramienia Uniwersytetu Rzeszowskiego badania prowadziła dr hab. Małgorzata Kus-Liśkiewicz. Dlaczego badania te są ważne? Dipeptyd γ-glutamylocysteina (γ-GC), związek pośredni syntezy glutationu (GSH), jest uważany za obiecujący lek zmniejszający lub zapobiegający zaburzeniom związanym z wiekiem, takim jak choroby Alzheimera i Parkinsona. Niezwykłe wiązanie γ pomiędzy dwoma aminokwasami składowymi, mianowicie cysteiną i glutaminianem, sprawia, że jego synteza chemiczna jest szczególnie trudna. W niniejszym artykule opisujemy inżynierię metaboliczną niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w celu uzyskania wydajnej syntezy γ-GC, co może być ważne dla komercyjnej produkcji takiego metabolitu. Artykuł można znaleźć pod adresem https://doi.org/10.1002/biot.202300564

In the well-known international journal Biotechnology Journal, a team of scientists presented results on the possibility of γ-glutamyl-cysteine biosynthesis using the genetically modified Yarrowia lipolytica yeast. The research was conducted in international cooperation, including the Medical College in Vietnam, Cukurova University in Turkey and the University of Liege in Belgium. On behalf of the University of Rzeszów, the research was conducted by Dr. hab. Małgorzata Kus-Liśkiewicz. Why is this research important? The dipeptide γ-glutamylcysteine (γ-GC), the intermediate of glutathione (GSH) synthesis, is considered as a promising drug to reduce or prevent plethora of age-related disorders such as Alzheimer and Parkinson diseases. The unusual γ-linkage between the two constitutive amino acids, namely cysteine and glutamate, renders its chemical synthesis particularly challenging. Herein, we report on the metabolic engineering of the non-conventional yeast Yarrowia lipolytica for efficient γ-GC synthesis. The article can be found at https://doi.org/10.1002/biot.202300564

wstecz