Aktualności / News
Dwoje pracowników Instytutu Biotechnologii zostało wybranych do Komitetu Biotechnologii PAN / Two Biotechnology Institute fellows have been elected to the Biotechnology Committee PAS
Dwoje pracowników Instytutu Biotechnologii zostało wybranych do Komitetu Biotechnologii PAN rozpoczynających swoją kadencję w 2024 roku.
Zaproszenie na wykład "Czy stary mózg może zapomnieć, że jest stary?"
Zapraszamy 8 listopada na wykład o funkcjonowaniu ludzkiego mózgu.
zobacz więcej Zaproszenie na wykład "Czy stary mózg może zapomnieć, że jest stary?"
Publikacja naukowa pracowników i studentów/absolwentów Instytutu Biotechnologii / Scientific publication of employees and students/graduates of the Institute of Biotechnology
Zespół badaczy i absolwentów Instytutu Biotechnologii we współpracy z naukowcami z Instytutu Inżynierii Materiałowej opracował metodę wytwarzania nowego biomateriału na bazie chitozanu, ryboflawiny oraz hydrokysapatytu do zastosowań biomedycznych.
dr hab. Maciej Wnuk, prof. UR z Instytutu Biotechnologii UR członkiem Rady Doskonałości Naukowej
Niezmiernie miło nam poinformować, że dr hab. Maciej Wnuk, prof. UR decyzją środowiska naukowego w dyscyplinie biotechnologia został wybrany na członka Rady Doskonałości Naukowej na kadencję 2024-2027.
Przyznanie patentu na test wykrywający delecje w genie FUCA1 / A patent granted for a test for detecting deletions in the FUCA1 gene
Przedmiotem wynalazku jest test PCR wykrywający homozygotyczną delecję CTTACCTGT w ludzkim genie FUCA1 oraz sposób jego wykonania.
Nowa publikacja zespołu badawczego z Instytutu Biotechnologii w czasopiśmie Biomaterials Advances / New article published by a research team from the Institute of Biotechnology in the journal Biomaterials Advances
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Iwona Rzeszutek, Anna Lewińska, Anna Deręgowska, Maciej Wnuk oraz studentka kierunku biotechnologia Aleksandra Moskal opublikowali pracę naukową w czasopiśmie Biomaterials Advances.
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR autorami publikacji naukowej opublikowanej w BBA - Reviews on Cancer / UR Institute of Biotechnology researchers have published a scientific paper in the journal BBA - Reviews on on Cancer
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Anna Lewińska, Jagoda Adamczyk-Grochala oraz Maciej Wnuk opublikowali pracę naukową dotyczącą roli metylotransferazy RNA 5-metylocytozyny (DNMT2/TRDMT1) w regulacji procesów molekularnych zachodzących w komórkach nowotworowych.
Studencki Browar UwaRzone zwycięzcą na 52. Chmielakach Krasnostawskich!
Studenckie Koło Naukowe Browarników ma powód do radości! Interdyscyplinarne Koło Naukowe działające przy Instytucie Biotechnologii powstało w lutym br., w maju efekt ich pracy trafił na rynek. Po zaledwie kilku miesiącach produkt zyskuje uznanie podczas 52. Chmielaków Krasnostawskich!
zobacz więcej Studencki Browar UwaRzone zwycięzcą na 52. Chmielakach Krasnostawskich!
Wywiad z Kacprem Gilem, studentem III roku kierunku Biotechnologia
Gościem kolejnego wywiadu, w cyklu poświęconym prowadzeniu badań w dyscyplinie biotechnologia, jest student trzeciego roku kierunku Biotechnologia na Uniwersytecie Rzeszowskim Pan Kacper Gil, który zdecydował się odbyć wakacyjny staż naukowy w Instytucie Biotechnologii UR.
zobacz więcej Wywiad z Kacprem Gilem, studentem III roku kierunku Biotechnologia
Nadanie stopnia doktora Pani Dominice Błoniarz - pracownikowi Instytutu Biotechnologii / Conferment of the doctoral degree to Ms. Dominika Błoniarz a staff member of the Institute of Biotechnology
Niezmiernie miło jest nam zakomunikować, że uchwałą Rady Naukowej Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego w dniu 20 lipca 2023 r. nadano Pani Dominice Błoniarz - pracownikowi Instytutu Biotechnologii stopień doktora w dyscyplinie nauki biologiczne.
Nowa publikacja pracowników Instytutu Biotechnologii w czasopiśmie Microbial Cell Factories / A new publication by the Research Staff of the Institute of Biotechnology in the journal Microbial Cell Factories
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Justyna Ruchała oraz Andriy Sybirny opublikowali pracę naukową dotyczącą produkcji antybiotyku przez drożdże.