Historia Koła

Historia Koła

Już od kilku lat, podczas zajęć na kierunku Biotechnologia, studenci zapoznawali się z technologią produkcji piwa kraftowego oraz zwiedzali okoliczne browary.

Zainteresowanie było bardzo duże ponieważ to ciekawe wykorzystanie zdobytej na studiach wiedzy. Każdy chciał wiedzieć jak to w praktyce działa więc któregoś roku zaproszono na zajęcia piwowara domowego, który przywiózł odpowiedni sprzęt oraz produkty. Po tej prezentacji oraz wspólnym uważeniu partii piwa następnego roku zakupiono sprzęt oraz składniki do domowego piwowarstwa.

Pomysł okazał się „strzałem w dziesiątkę”. Studenci tworzyli pierwsze receptury i produkty testowali na sobie oraz na pracownikach uniwersytetu. Kiedy kolejne piwa zyskały ich uznanie ruszyli z nimi poza uczelnię. Ich produkty były wysoko oceniane. Zajmowali nawet pierwsze miejsca na konkursach domowych piwowarów.

W związku z rozszerzeniem działalności 24 lutego 2023 r. założono Studenckie Koło Naukowe Browarników, zrzeszające studentów ze różnych kierunków: biotechnologii, biologii, socjologii, technologii żywienia, zarządzania, inżynierii, polonistyki, dziennikarstwa, ekonomii, plastyki czy nauk humanistycznych i medycznych.

Główną misją SKN Browarników jest współtworzenie i rozwój studenckiego browaru UwaRzone a także poznanie i szerzenie wiedzy związanej z browarnictwem.

Dynamicznie rozwijamy nasz projekt więc proszę śledzić social media :)

UwaRzone | Facebook

lub

Browar UwaRzone (@browar_uwarzone) • Zdjęcia i filmy na Instagramie

 

Powstała również strona browaru.