Aktualności

Apifitoterapia - korzyści z połączenia miodu i ziół. Szkolenie on-line dla pszczelarzy!

 

 

W dniu 10.10.2020 r. odbyło się szkolenie skierowane do pszczelarzy, producentów ziół i przetwórców miodu z Podkarpacia pt. „Apifitoterapia - korzyści z połączenia miodu i ziół”. Szkolenie zostało zrealizowane przez pracowników Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności w ramach projektu „Miody wzbogacone dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu” finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. W szkoleniu uczestniczyło 140 osób z Podkarpacia i innych regionów.

Szkolenie otworzył Dyrektor Instytutu Technologii  Żywności i Żywienia dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta. Wykłady dotyczące problematyki miodów wzbogaconych, uprawy, przetwórstwa oraz działania biologicznego miodów i ziół wygłosili zaproszeni Prelegenci: prof. dr hab. Iwona Wawer z Karpackiej Uczelni Państwowej w Krośnie i prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak z Katedry Analizy i Oceny Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz pracownicy UR  dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan, dr hab. inż. prof. UR Wacław Jarecki i  dr inż. Michał Miłek. Wpisy uczestników szkolenia na czacie wskazują na duże zainteresowanie i potrzebę organizacji szkoleń w zakresie podjętej tematyki, jak również akceptację formy szkolenia on-line.

Przeprowadzenie tego przedsięwzięcia z użyciem platformy Zoom było możliwe dzięki wsparciu udzielonemu przez Dyrektora Biura Rektora UR dra Macieja Ulitę. W technicznej organizacji szkolenia wspomógł nas Kierownik Uniwersyteckiego Centrum Kształcenia na Odległość mgr Krystian Tuczyński, udostępniając salę wyposażoną w odpowiedni sprzęt audio-video wraz z obsługą, którą zapewnił mgr Wojciech Chwała. 

Dziękujemy za wsparcie

 

 

 

 

KSOW na strone.jpg [228.12 KB]

wstecz