Aktualności
Dr hab. inż. Tomasz Dudek, prof. UR w Parlamentarnym Zespole ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego i Przetwórstwa Ekologicznego
Dr hab. inż. Tomasz Dudek, prof. UR z Zakładu Agroekologii i Użytkowania Lasu został zaproszony do prac Parlamentarnego Zespołu ds. Wsparcia Rolnictwa Ekologicznego i Przetwórstwa Ekologicznego. Podczas posiedzenia Zespołu w sali im. Macieja Rataja w Sejmie RP w dniu 24.01.2023 r. został omówimy Ramowy plan działania dla rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz sprawy dotyczące edukacji ekologicznej.
Pan Profesor wygłosił referat nt. "Prozdrowotny potencjał miodów z systemów agroleśnych" oraz mówił o zaletach agroleśnictwa rozumianego jako: połaczenie produkcji roślinnej lub zwierzęcej z elementami gospodarki leśnej i zachowaniem równowagi środowiska naturalnego. Wskazał, że systemy agroleśne w naturalny sposób sprzyjają prowadzeniu rolnictwa ekologicznego - produkcji żywności ekologicznej. Ze względu na strukturę użytkowania ziemi, najniższą w kraju średnią wielkość gospodarstw rolnych i krajobraz mozaikowy, szczególnie województwa podkarpackie i małopolskie mają duży potencjał do produkcji wysokiej jakości żywności ekologicznej. Dlatego ten region może mieć istotny wkład w wypełnieniu strategii rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i osiągnięciu poziomów wynikających z zobowiązań unijnych. Wspomniał tutaj o znaczeniu agroleśnictwa w walce z negatywnymi skutkami zmian klimatu oraz zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego i wspieraniu agroleśnictwa w różnych krajach Europy. Jako przykład żywności ekologicznej Pan Profesor omówił miody pozyskiwane w systemach agroleśnych, podkreślając ich przewagę nad miodami pochodzącymi z terenów rolnictwa intensywnego.