Aktualności
Tytuł profesora dla dr hab. Łukasza Łuczaja
Niezmiernie miło nam poinformować, że Pan dr hab. Łukasz Łuczaj z Instytutu Biologii w Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego postanowieniem Prezydenta Andrzeja Dudy otrzymał tytuł profesora nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie biologia.
Łukasz Łuczaj, ur. 1972R., profesor zwyczajny, dr hab., wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego od 2011 roku. Etnobotanik, badacz dzikich kuchni wielu krajów i popularyzator dzikich ogrodów.
Na początku kariery zajmował się ekologią roślin, robiąc pracę magisterską w Puszczy Białowieskiej u ś.p. profesora Janusza B. Falińskiego. Pod jego opieką wykonał także pracę doktorską na temat bioróżnorodności skrajów lasu okolic Krosna, obie prace na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie przez kilka lat pracował jako asystent w Ogrodzie Botanicznym UW. Obecnie prowadzi badania naukowe głównie na temat roślin jadalnych. Prowadził badania terenowe m.in. w Chorwacji, Bośni-Hercegowinie, Rumunii, Gruzji, Chinach i Laosie. W dorobku ma także prace florystyczne, ekologiczne oraz prace dokumentujące rośliny rytualne, lecznicze i rośliny wykorzystywane do wyrobu narzędzi. Jeden z 1000 najbardziej cytowanych na świecie polskich naukowców wymieniany na tzw. liście Ionnidisa (dorobek zobacz tutaj: https://scholar.google.com/citations?user=ELVUgD0AAAAJ&hl=en)
Youtuber, blogger i autor książek o dzikiej kuchni i dzikim życiu.
W 1997 roku za stypendium START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla najzdolniejszych młodych naukowców kupił kawałek ziemi na Pogórzu Dynowskim i założył tam swój dziki ogród. W książce „Dziki ogród” (2021) opowiada o dwudziestopięcioletniej przygodzie z ogrodem, który zawiera bogatą kolekcję dendrologiczną i zbiorowiska rodzimych roślin leśnych, łąkowych i bagiennych. Pierwszy w Polsce popularyzator łąk kwietnych złożonych z rodzimych gatunków roślin, które tworzy od r. 1999.
W roku 2005 napisał pierwszą i jedyną w języku polskim książkę o jadalnych owadach „Podręcznik robakożercy”. Jego bestsellerowe książki „Dzika kuchnia” (2012) i „Dzikie rośliny jadalne Polski” (2002) stworzyły podwaliny pod ruch dzikiej kuchni w Polsce. Od roku 2002 prowadzi kursy dzikiej kuchni.
W roku 2020 opublikował prowokującą książkę „Seks w wielkim lesie. Botaniczny przewodnik dla kochanków na łonie przyrody”.
Na Uniwersytecie Rzeszowskim był promotorem trzech prac doktorskich. Był także promotorem pomocniczym doktoratu na Uniwersytecie w Regensburgu (Niemcy).
W roku 2018 odebrał w Królewskim Ogrodzie Botanicznym Kew w Wielkiej Brytanii dorocznie nadawany tytuł Etnobotanika Roku.
https://www.youtube.com/channel/UC8L6tls3SHh0f7yCC0FTCNQ
https://www.youtube.com/channel/UCPwwxnLqyPPLrqPl0NUewcA