Aktualności
Udział w międzynarodowej konferencji „EUROPEAN EXAMPLES OF GOOD PRACTICE IN SUSTAINABLE FOOD”
W dniu 10 października 2024 r. w Przemyślu odbyła się międzynarodowa konferencja „EUROPEAN EXAMPLES OF GOOD PRACTICE IN SUSTAINABLE FOOD” w ramach projektu „Implementation of the project Sustainable food-from production to consumption”, zrzeszająca przedstawicieli środowiska naukowo-dydaktycznego Polski, Rumuni i Portugalii.
W związku z umową o współpracy PCEN O/Przemyśl oraz INROiKŚ w ramach realizacji Planu RID Doskonałe Podkarpacie, Instytut reprezentowali prof. dr hab. Jadwiga Stanek -Tarkowska; dr hab. inż. Łukasz Jurczyk, prof. UR; dr Agnieszka Podolak oraz dr Karol Skrobacz.
Lider zespołu – Pani prof. dr hab. Jadwiga Stanek-Tarkowska wygłosiła wykład „Środowisko glebowe, a zmiany klimatu” poruszając zagadnienia wpływu zmian klimatycznych i antropopresji na zmiany zachodzące w glebie, a tym samym skutki mające odzwierciedlenie w produkcji żywności związanej z uprawami rolniczymi.