Projekty realizowane we współpracy z gospodarką
Lp. | Tytuł projektu | Instytut realizujący projekt |
Kierownik zadania UR | Lider projektu /partnerzy |
Okres realizacji | Źródło dofinansowania | Wartość projektu | Wartość zad. UR (zł) |
1 |
Opracowanie i wdrożenie pierwszej polskiej kamery na podczerwień na bazie niechłodzonej matrycy fotodetektorów z supersieci II rodzaju InAs/GaSb na pasmo od 3 µm do 5 µm |
Instytut Nauk Fizycznych |
dr Michał Marchewka |
• Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Elektronowej• Centrum Rozwojowo-Wdrożeniowe TELESYSTEM-MESKO Sp. o.o.• Uniwersytet Rzeszowski• Kolejowe Zakłady Automatyki S.A. |
I 2020 - XII 2022 |
POIR Poddziałanie 4.1.4 „Projekty aplikacyjne” |
10 mln |
2,5 mln |
2 |
Opracowanie skutecznej metody wydłużenia przydatności do spożycia mięsa kurcząt brojlerów |
Instytut Technologii Żywności i Żywienia |
dr hab. Zofia Sokołowicz, prof. URdr Anna Augustyńska-Prejsnar |
Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie "RES-DROB" - wnioskodawca;Uniwersytet Rzeszowski- podwykonawca |
IX 2020 - II 2023 |
POIR Poddziałanie 1.1.1 Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa "Szybka Ścieżka" |
61,3 mln |
600 tys. |
3 |
Rozwój infrastruktury B+R dla opracowania innowacyjnych rozwiązań materiałowych i technologicznych odnośnie opakowań o charakterze ekologicznym przeznaczonych na wodę pitną. |
Instytut Technologii Żywności i Żywienia |
dr hab. Dżugan Małgorzata, prof. UR |
Woda Leżąjsk Sp. z o.o. |
I 2020 - XII 2021 |
PO IR Działanie 2.1. Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw |
4,6 mln |
- |
4 |
Badania i opracowanie technologii produkcji mięsa wieprzowego w kierunku wydłużenia trwałości przechowalniczej, a także zachowania właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz przetwórczo-użytkowych tego surowca i jego produktów |
Instytut Technologii Żywności i Żywienia |
dr hab. Mariusz Rudy, prof. UR |
• Stowarzyszenie Klaster Rolno-Spożywczy "AGRO-Karpaty" (Lider konsorcjum)• Uniwersytet Rzeszowski• Zakład Mięsny SMAK–GÓRNO Sp. z o.o.• Gospodarstwo Rolne Kobiernik Danuta i Mieczysław• Centrum Badawczo-Rozwojowe – Spółdzielnia "AGRO–KARPATY” |
I 2020 - XII 2021 |
PROW 2014 – 2020 Działanie 16 "Współpraca" |
4 mln |
2,6 mln |
5 |
Miody wzbogacane dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu. |
Instytut Technologii Żywności i Żywienia |
dr hab. Dżugan Małgorzata, prof. UR |
Województwo Podkarpackie |
IV -X 2020 |
PROW 2014-2020 |
60 tys. |
60 tys. |
6 |
Zjawisko elicytacji w produkcji i przetwarzaniu surowców zielarskich i owoców |
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska |
dr inż. Miłosz Zardzewiały |
Uniwersytet Rzeszowski-Lider,Partnerzy:Centrum Ogrodnicze AGRICO Grzegorz Tomaka, Rzeszowska Spółdzielnia Ogrodniczo- Pszczelarska, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego |
II- X 2020 |
PROW 2014-2020 |
62 tys. |
62 tys. |
7 |
Ekoinnowacyjna metoda przygotowania próbek do analizy pozostałości pestycydów i WWA |
Instytut Biologii i Biotechnologii |
dr inż. Magdalena Słowik-Borowiec |
I-VI 2020 |
Podkarpackie Centrum Innowacji w ramach RPO Województwa Podkarpackiego 2014-2020 |
120 tys. |
120 tys. |
|
8 |
Optymalizacja czasu pracy obrabiarek CNC za pomocą wybranych parametrów określających ich dynamikę |
Instytut Informatyki |
dr hab. Barbara Pękala, prof. UR |
I-VI 2020 |
Podkarpackie Centrum Innowacji w ramach RPO Województwa Podkarpackiego 2014-2020 |
141 tys. |
141 tys. |
|
9 |
Inteligentna technologia rejestracji i analizy atencji operatorów zaawansowanych systemów wykorzystujących HMI |
Instytut Informatyki |
dr Zbigniew Gomółka |
I - VI 2020 |
Podkarpackie Centrum Innowacji w ramach RPO Województwa Podkarpackiego 2014-2020 |
200 tys. |
200 tys. |
|
10 |
Zaimplementowanie i dostosowanie do warunków klimatyczno-glebowych Polski innowacyjnej technologii produkcji owoców z zamkniętym systemem nawadniania i biofortyfikacji jodem i selenem na przykładzie żurawiny |
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska |
prof. dr hab. Józef Gorzelany,dr inż. Natalia Matłok |
Original Food sp. z o.o. |
VI 2018
|
PROW 2014 – 2020. Działanie 16 "Współpraca" |
8 mln |
0,5 mln |
11 |
Opracowanie innowacyjnej biodegradowalnej otoczki dla nasion soi opartej na biopolimerach z surowców odnawialnych dla zwiększonej tolerancji roślin na niekorzystne warunki środowiskowe |
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska |
prof. dr hab. inż. Dorota Bobrecka-Jamro |
Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi - LIDER, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PiB w Puławach, AgeSoya Sp. z o.o. Huta Krzeszowska |
IV 2017 - III 2020 |
NCBiR,Biostrateg 3 |
5,7 mln |
0,5 mln |
12 |
Opracowanie innowacyjnych nawozów na bazie alternatywnego źródła surowca |
Instytut Technologii Żywności i ŻywieniaInstytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska |
dr hab. Maciej Balawejder, prof. UR,prof. dr hab. Józef Gorzelany |
Dr Green sp. z o.o. |
2015-2020 |
NCBR,
|
24 mln |
3 mln |