Drożdże jako model w badaniach toksykologicznych
Nazwisko Prowadzącego: dr inż. Roman Maślanka/dr hab. Renata Zadrąg-Tęcza, prof. UR
Zajęcia mają na celu przedstawienie stosowanych w badaniach toksykologicznych i mikrobiologicznych metod oceny żywotności komórek. Uczniowie dzięki uczestnictwu w zajęciach zdobędą podstawowe umiejętności w zakresie pracy laboratoryjnej oraz powszechnie stosowanych technik badawczych. Zajęcia umożliwią również poszerzenie wiadomości z zakresu toksykologii oraz specyfiki drożdży jako organizmu modelowego stosowanego w badaniach naukowych.
Plan spotkania:
1. Krótka cześć wykładowa (wprowadzenie) dotyczące zagadnień toksykologii oraz metod służących do oceny żywotności komórek.
2. Wykonanie doświadczenia – ocena przeżywalności komórek drożdży narażonych na wybrany związek o charakterze toksycznym.
3. Podsumowanie i wyciągnięcie wniosków.
Czas trwania: 90 min
Liczebność grupy: 12 osób + opiekun