Skąd pochodzą rośliny?
Nazwisko prowadzącego: prof. dr hab. inż. Ewa Szpunar-Krok, dr hab. Marta Jańczak-Pieniążek, prof. UR
„Rośliny mogą nie tylko pięknie wyglądać i dobrze smakować, ale też zmieniać losy świata” [Doroszewicz W.].
Krótki opis: Historia rozwoju ludzkości jest ściśle powiązana z pozyskiwaniem pożywienia. Żywność pochodzenia roślinnego dostarcza ok. 80% energii niezbędnej do funkcjonowania człowieka. Na Ziemi istnieje 390 tys. roślin naczyniowych, z czego 94% stanowią rośliny okrytozalążkowe (rośliny kwitnące), z czego 30 - 80 tys. gatunków może być spożywane przez człowieka.
Na wykładzie zaprezentowane zostaną najważniejsze gatunki roślin uprawianych w Polsce – historia ich „udomowienia” oraz właściwości prozdrowotne.
Czas trwania: 45 min
Liczebność grupy: 20 osób + opiekun
Plan spotkania:
1. wykład
2. warsztaty z prezentacją omawianych gatunków roślin