Super białka – wino – sery - i co jeszcze można zrobić z serwatki?
Nazwisko Prowadzącego: dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. UR
Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji serów twarogowych i podpuszczkowych. Jej zagospodarowanie stanowi duży problem zwłaszcza dla małych mleczarni, ponieważ jest medium trudnym do utylizacji. Wykład obejmuje zagadnienia dotyczące żywieniowego wykorzystania serwatki i jej składowych.
Czas trwania: prezentacja linii i laboratorium (30 min), wykład (30 min) warsztaty (3,5h)
Liczebność grupy: 25 osób + opiekun
Plan spotkania:
- Prezentacja tematyki badawczej Zakładu wraz z pokazaniem laboratorium i nowoczesnej linii technologicznej przetwarzania mleka
- Wykład: Super białka – wino – sery - i co jeszcze można zrobić z serwatki?
- Warsztaty: „Funkcjonalne napoje mleczne”