Dr hab. inż. Artur Kraus, prof. UR
- e-mail: akraus@ur.edu.pl
- adres: ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-601 Rzeszów, pokój D1-409
Stanowisko
Profesor UR
Prowadzone zajęcia
- Technologie informacyjne
- Technologie informatyczne w finansach
- Informatyka gospodarcza
- Seminarium magisterskie
Zakres badań naukowych
- Wykorzystanie nowych technologii informacyjnych w gospodarce
- Komputerowe metody badania i oceny jakości żywności
- Psychologia konsumenta, badanie preferencji konsumenckich
- Innowacyjność w produkcji żywności
- Nowe segmenty rynku żywnościowego
- Projektowanie i rozwój nowych produktów żywnościowych
PUBLIKACJE (wybrane)
Publikacje w wiodących czasopismach naukowych o zasięgu międzynarodowym z listy Journal Citation Reports (JCR)
- Kraus, A., Annunziata, A., Vecchio, R., (2017), Sociodemographic factors differentiating the consumer and the motivations for functional food consumption. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 36, No. 2, pp. 116–126 (Publisher: Routledge Journals, Taylor & Francis LTD, 4-year Impact Factor: 2.520). DOI: 1080/07315724.2016.1228489
- Annunziata, A., Vecchio, R., Kraus, A. (2016), Factors affecting parents’ choices of functional foods targeted for children. International Journal of Consumer Studies, 39: pp. 527–535. DOI: 10.1111/ijcs.12297 (Publisher: WILEY-BLACKWELL, 4-year Impact Factor: 861).
- Kraus, A. (2015) Factors influencing the decisions to buy and consume functional food. British Food Journal, Vol. 117 Iss: 6, pp. 1622 – 1636. (Emerald Group Publishing Ltd., 4-year Impact Factor: 2.923).
- Kraus, A. (2015) Development of functional food with the participation of the consumer. Motivators for consumption of functional products. International Journal of Consumer Studies, 39: pp. 2–11. doi: 10.1111/ijcs.12144 (Publisher: WILEY-BLACKWELL, 4-year Impact Factor: 861).
- Annunziata, A., Vecchio, R., Kraus, A. (2015), Awareness and preference for functional foods: the perspective of older Italian consumers. International Journal of Consumer Studies, 39: pp. 352–361. doi: 10.1111/ijcs.12202 (Publisher: WILEY-BLACKWELL, 4-year Impact Factor: 861).
- Kraus A., Popek S., (2013) Structural model of fruit juice quality determining factors in product design and development. British Food Journal, Vol. 115 Iss: 6, pp. 865 – 875. (Emerald Group Publishing Ltd., 4-year Impact Factor: 2.923).
Monografie w jęz. angielskim
- Kraus A., Kasprzyk B., Chorób R., Innovative forms of the use of new information technologies in the labour market. Forecasts and prospects. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2010, ss. 136. ISBN: 978-83-7338-591-7
Monografie w jęz. polskim
- Kraus A., Projektowanie i rozwój nowych produktów w oparciu o innowacyjne metody i techniki badania konsumentów. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2012, ss. 106. ISBN: 978-83-7338-804-8
- Kraus A., Kasprzyk B., Chorób R., Innowacyjne formy wykorzystania nowych technologii informacyjnych na rynku pracy. Prognozy i perspektywy. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2011, ss. 138. ISBN: 978-83-7338-614-3
Artykuły w czasopismach z listy B MNiSW
- Kraus Artur, Wojtas Natalia, Labour Migration of Parents and Threats to Children and Youth, Journal of Risk and Financial Management, 14(8), 2021, s. 377-387, ISSN: 1911-8074, https://doi.org/10.3390/jrfm14080377
- Kasprzyk B., Kraus A., Chorób R., Technologie informacyjne czynnikiem determinującym zmiany na rynku pracy Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 703, Seria: Ekonomiczne problemy usług nr 88, 2012, s. 288-296.
- Kraus A., Wykorzystanie globalnej infrastruktury informacyjnej na rynku pracy. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 672, Seria: Ekonomiczne problemy łączności nr 12, 2011, s. 239-247.
- Chorób R., Kasprzyk B., Kraus A., Aspekty ekonomiczno-społeczne i technologiczne nowoczesnych form pracy. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 598, Seria: Ekonomiczne problemy usług nr 58, 2010, s. 493-503.
- Kasprzyk B., Kraus A., Chorób R., Szanse i możliwości poszukiwania pracy z wykorzystaniem technologii informacyjnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 598, Seria: Ekonomiczne problemy usług nr 58, 2010, s. 505-514.
- Kraus A., Chorób R., Alternatywne formy promocji i dystrybucji regionalnych produktów żywnościowych z wykorzystaniem globalnej infrastruktury informacyjnej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 544, Ekonomiczne problemy usług nr 35, 2009, s. 383-392.
- Kraus A.; System gromadzenia i analizy danych czynnikiem rozwoju kapitału intelektualnego w zarządzaniu jakością. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 31, Zarządzanie personelem jako kryterium doskonałości, 2009, s. 215-224.
- Chorób R., Kraus A., Poziom wiedzy i wykształcenia wśród determinant działań innowacyjnych producentów branży rolno-spożywczej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 544, Ekonomiczne problemy usług nr 35, 2009, s. 223-236.
- Kraus A. Popek S.; Znaczenie informacji podanych na opakowaniu soków owocowych i ich źródła w opinii konsumentów. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 678, Kraków 2005, s. 34-40.
Rozdziały w monografii
- Kraus A.; Informacyjne usługi cyfrowe we współczesnym społeczeństwie i gospodarce [w:] Społeczeństwo informacyjne –Wybrane aspekty gospodarki elektronicznej. red. C. Hales, M. Sarama, Wydawnictwo MAX-DRUK Drukarnia Medyczna, Rzeszów 2009, s. 329-340.
- Kraus A.; IT tools in quality management system [w:] The Information Society: Development Perspectives, red. Hales, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2008, s. 131-142.
- Kraus A.; Podpis elektroniczny w zarządzaniu procesami gospodarczymi [w:] Społeczeństwo informacyjne – stan i kierunki rozwoju w świetle uwarunkowań regionalnych, red. C. Hales, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2008, s. 325-337.
- Kraus A.; Przykłady użycia funkcji warunkowych [w:] Wykorzystanie narzędzi informatycznych w naukach ekonomicznych, red. C. Hales, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2007, s. 87-97.