dr inż. Dorota Kalicka
- Jednostka:
Zakład Technologii Mleczarstwa - Budynek: D10
- Pokój: 5
- Nr telefonu: 695389336
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-6977-9727
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 13:15 – 14:00 Środa 13:00 – 13:45
Informacje
|
|
Publikacje
- [współaut.] Kowalczyk M, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M [et al.] Prozdrowotne właściwości jogurtów z koziego mleka z dodatkiem inuliny W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 104-117
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 17-29
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Właściwości ekologicznych twarożków kozich z przyprawami ziołowymi W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 28-37
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 40-55
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Buniowska-Olejnik M [et al.] Wpływ dodatku różnych zwiazków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 56-67
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A Effects of various magnesium salts for the production of milk fermented by Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12. - International Journal of Food Properties, 2019, vol. 22, no. 1, s. 1087-1099
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M [et al.] Physical and sensory characteristics and probiotic survival in ice cream sweetened with various polyols. - International Journal of Dairy Technology, 2019, Vol. 72, iss. 3, p. 456-465
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M [et al.] Wpływ rodzaju związków wapnia na wybrane własciwości lodów z witaminą D W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro", Olsztyn 23-24 maja 2019 / pod red. nauk. Sylwestra Czaplickiego, Lucyny Kłębukowskiej, Iwony Konopki. Olsztyn, Zakład Poligraficzny: 2019, S. 97
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kuźniar P [et al.] Quality of yogurt fortified with magnesium lactate. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(3), s. 247-255
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Rożek P [et al.] Ocena jakości jogurtów z błonnikiem orkiszowym i inuliną produkowanych metodą termostatową. - Nauka Przyroda Technologie, 2018, t. 12, z. 1, s. 103-112
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Rożek P Wpływ dodatku suszu z wytłoków jabłkowych na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne jogurtów. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 2, s. 71-80
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Buniowska-Olejnik M [et al.] Zastosowanie czosnku niedźwiedziego (Allinum ursinum L.) do produkcji mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis SSP. Lactis BB-12. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 1, s. 126-136
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Lody jogurtowe wzbogacone chelatem aminokwasowym wapnia W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność" : VI International Session of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" / pod redakcją naukową: Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Sekcja Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Żywności, Sekcja Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Lublin, Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "Libropolis": 2018, S. 43-53
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M [et al.] Zastosowanie aminokwasów egzogennych w produkcji mleka fermentowanego przez Lactobacillus casei ssp rhamnosus oraz Bifidobacterium animalis ssp. lactis W: Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło składników bioaktywnych / redakcja Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 4-13
- [współaut.] Rożek P, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M [et al.] Zastosowanie Saccharomyces bayanus oraz Saccharomyces cerevisiae vel. bayanus w produkcji napoju z serwatkowego permeatu niskolaktozowego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2017, R. 50, nr 3, s. 252-258
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kuźniar P Fortification of yoghurts with various magnesium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 2, s. 559-568
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Zaguła G Fortification of yoghurts with calcium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 867-979
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M, Esteve Más M [et al.] Effect of stevia addition on selected properties of yoghurt during refrigerated storage. - Polish Journal of Natural Sciences, 2017, vol. 32, nr 2, s. 323-334
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Buniowska-Olejnik M [et al.] Zastosowanie drożdży winiarskich w produkcji napojów serwatkowych naturalnie nasyconych CO2. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017, nr 590, s. 83-92
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Buniowska-Olejnik M Dynamika fermentacji serwatki niskolaktozowej przez Saccharomyces bayanus (Bayanus G995) oraz jakość napojów serwatkowych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 3, s. 109-120
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Rożek P [et al.] Effect of addition of wild garlic (Allium ursinum) on the quality of kefirs from sheep's milk. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2017, z. 16(2), s. 209-215
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Buniowska-Olejnik M [et al.] Jakość jogurtów z ostropestem W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 238-244
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Rożek P, Szajnar K [et al.] Zastosowanie preparatów z młodej gryki i pszenicy w produkcji jogurtów W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 273-280
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K The influence of the dose of calcium bisglycinate on physicochemical properties, sensory analysis and texture profile of kefirs during 21 days of cold storage. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2016, vol. 15, nr 1, s. 37-45
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M Ocena możliwości zastosowania chelatu aminokwasowego magnezu do wzbogacania jogurtu. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, iss. 4 (107), s. 80-91
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K Serowarstwo : krok po kroku. Rzeszów, Stowarzyszenie "Pro Carpathia": 2016, 105, [1] s.
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A Właściwości ekologicznego zsiadłego mleka w zależności od fazy laktacji kóz W: Żywność / red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań, Młodzi Naukowcy Jędrzej Nyćkowiak: 2016, S. 51-58
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A Wpływ rodzaju cukru, czasu i warunków przechowywania na jakość napojów serwatkowych o smaku cytrynowym W: Żywność / red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań, Młodzi Naukowcy Jędrzej Nyćkowiak: 2016, S. 59-67
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Wpływ czasu przechowywania na jakość jogurtów o smaku dzikiej róży z dodatkiem jagód goji W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 38-48
- [współaut.] Rożek P, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Wpływ zastosowanej dawki cytrynianu wapnia na właściwości i dynamikę fermentacji napojów probiotycznych otrzymanych z mleka krowiego W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 30-40
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A [et al.] Wpływ zastosowanych kultur starterowych na jakość maślanek naturalnych w czasie przechowywania W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : żywność i żywienie / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Wydawnictwo Młodzi Naukowcy: 2016, S. 15-21
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A Jakość biojogurtów z mleka koziego w zależności od fazy laktacji W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : żywność i żywienie / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Wydawnictwo Młodzi Naukowcy: 2016, S. 8-14
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M [et al.] Funkcjonalne napoje jogurtowe - wzbogacone kaszą jaglaną i miodem W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 19-28
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Probiotyczne napoje fermentowane na bazie zagęszczonej serwatki podpuszczkowej W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 29-37
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K Właściwości jogurtów kozich w zależności od rodzaju dodanych substancji słodzących w czasie przechowywania chłodniczego W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności / redakcja naukowa Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska ; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Poznań, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: 2016, S. 25-36
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Rożek P [et al.] Wpływ czasu przechowywania i fortyfikacji L-pidolanem magnezu na jakość kefirów produkowanych metodą termostatową W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności / Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Najgebauer-Lejko, Iwona Drożdż, Tomasz Tarko (redaktorzy) ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2016, S. 287-296
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Rożek P [et al.] Wykorzystanie witamin z grupy B jako dodatku funkcjonalnego w produkcji mlecznych lodów probiotycznych W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-18
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K Quality of yoghurts from goat's milk enriched with magnesium chloride. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2015, vol. 4, iss. 4, p. 369-372
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M Effect of magnesium D - gluconate fortification on heat stability of goat's milk and physicochemical properties, sensory characteristic and texture profile of yoghurts during cold storage. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2015, Vol. 5, no. 1, s. 68-72
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K Serowarstwo na Podkarpaciu - tradycja i współczesność : poradnik serowara. Rzeszów, Stowarzyszenie PRO CARPATHIA: 2015, 107 s.
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K [et al.] Quality and processing suitability of ewe's milk in different stages of lactation W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 89
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K Influence of the dose of calcium bisglycinate on dynamic of the fermentation, syneresis, colour and texture of yoghurts W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 82
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 22-36
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M Acidity, colour and texture profile of milk beverages fermented by thermophilic microflora depending on the dose of magnesium fortification W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 41
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M Effect of quantities of used additives and magnesium fortification on the quality of peach yogurts during the cold storage W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 113
- [współaut.] Zachara A Contamination of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in products for infants and young children in the Podkarpackie region W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 55
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Acid whey fermentation by using wine yeast Bayanus G995 and the physicochemical properties of the whey drink naturally saturated with CO2 W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 42
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K Influence of rebaudioside A and isomaltulose on textural and sensory properties of goat yoghurt W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 81
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K Wpływ rodzaju zagęstnika na wybrane cechy jakościowe jogurtów brzoskwiniowych w czasie chłodniczego przechowywania W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Zbigniewa J. Dolatowskiego ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 69-79
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M [et al.] Wpływ rodzaju kultur starterowych i fortyfikacji magnezem na jakość jogurtów typu greckiego W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Zbigniewa J. Dolatowskiego ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 365-378
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M [et al.] Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 7-21
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K, Pawlos M Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 37-51
- [współaut.] Hanus P, Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A [et al.] Badanie właściwości kefirów fortyfikowanych glukonianem wapnia w zależności od dawki wzbogacenia oraz czasu przechowywania. - MEDtube Science, 2014, Vol. 2, nr 4, s. 67-68
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M Właściwości fizykochemiczne i profil teksturometryczny jogurtów wzbogaconych cytrynianem wapnia. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, R. 47, nr 4, s. 946-952
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Szajnar K Wpływ czasu przechowywania i rodzaju szczepionki na teksturę i jakość sensoryczną jogurtów otrzymanych metodą termostatową W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 15-25
- [współaut.] Znamirowska-Piotrowska A, Pawlos M, Szajnar K Jakość kefirów fortyfikowanych cytrynianem wapnia W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 26-36