dr inż. Zuzanna Posadzka
- Jednostka:
Kolegium Nauk Przyrodniczych/Instytut Technologii Żywności i Żywienia/Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka - Budynek: D9
- Pokój: 236
- Nr telefonu: 17 785 5236
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-4232-6175
- Konsultacje dla studentów: wtorek 8.00-9.30
Informacje
Zainteresowania naukowe:
- badania wartości wypiekowej mąk pszennych i żytnich
- badania reologiczne i fermentograficzne ciast pszennych i żytnich wzbogacanych o dodatki pochodzenia roślinnego
- badanie i ocena jakości zakwasów piekarskich
- zastosowanie dodatków prozdrowotnych do produkcji pieczywa pszennego, mieszanego i bezglutenowego
- opracowywanie technologii produkcji nowych rodzajów pieczywa, zwłaszcza wytwarzanych z udziałem zakwasu
Publikacje
- [współaut.] Pycia K, Kaszuba J Comparison of the baking value of wholegrain flours from different wheat types and pigmentation. - European Food Research and Technology, 2024, Vol. 250, iss. 6, p. 1853-1864
- [współaut.] Pycia K, Pawłowska A, Kaszuba J Ground Ivy (Glechoma hederacea L.) as an Innovative Additive for Enriching Wheat Bread: Study on Flour Fermentation Properties, Dough Rheological Properties and Bread Quality. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 20
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G Wykorzystanie dodatków z korzenia buraka ćwikłowego w technologii produkcji chleba pszenno-cieciorkowego W: IV Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach : Współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie zbóż Trzebnica, 19-20 września 2024 r. / Red. Anna Czubaszek, Radosław Spychaj. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2024, S. 25
- [współaut.] Kaszuba J, Rozborska A, Kapusta I Badania wpływu dodatku naparów rooibos na cechy ciasta i jakość chleba mieszanego W: IV Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach : Współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie zbóż Trzebnica, 19-20 września 2024 r. / Red. Anna Czubaszek, Radosław Spychaj. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2024, S. 40
- [współaut.] Adamczyk G, Witczak T, Witczak M Comparison of the Rheological Behavior of Fortified Rye-Wheat Dough with Buckwheat, Beetroot and Flax Fiber Powders and Their Effect on the Final Product. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 3
- [współaut.] Pycia K, Kaszuba J, Juszczak L Influence of the Addition of Vital Wheat Gluten on Thermal and Rheological Properties of Triticale Flour. - Polymers, 2023, Vol. 15, iss. 8
- [współaut.] Pawłowska A, Kaszuba J, Pycia K Wykorzystanie przecieru z kiszonego korzenia buraka ćwikłowego (Beta Vulgaris L.) do produkcji chlebów gryczanych o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, R. 29, nr 4, s. 50-71
- [współaut.] Kaszuba J, Kapusta I Content of Phenolic Acids in the Grain of Selected Polish Triticale Cultivars and Its Products. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 3
- [współaut.] Żurek N, Lewicki M, Panek W [et al.] Zawartość związków prozdrowotnych w napojach owocowych z dodatkiem naparu z kwiatów nagietka W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 94-102
- [współaut.] Pawłowska A, Smoleń W, Kogut B Wpływ dodatku nasion roślin oleistych na cechy sensoryczne i zawartość związków biologicznie aktywnych koktajli pomidorowych W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 29-43
- [współaut.] Kaszuba J, Kogut B, Jaworska G [et al.] Porównanie jakości muffin bezglutenowych z mąki jaglanej i gryczanej. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 82-95
- [współaut.] Kogut B, Kaszuba J, Jaworska G [et al.] Ocena jakości jednodniowych soków marchwiowych z dodatkami W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 57-71
- [współaut.] Kogut B, Kaszuba J, Jaworska G Karotenoidy i aktywność przeciwutleniająca jednodniowych soków marchwiowych z dodatkami W: Postęp w naukach o żywności / redakcja naukowa Mariusz Witczak, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Kogut B, Kaszuba J, Kapusta I [et al.] Przetwory z owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) jako przykład żywności funkcjonalnej W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 72-83
- [współaut.] Krzysztof G, Jaworska G, Szarek N [et al.] Wpływ temperatury miazgi na jakość soku z buraka ćwikłowego W: Postęp w naukach o żywności / redakcja naukowa Mariusz Witczak, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 27-37
- [współaut.] Szarek N, Jaworska G, Hanus P [et al.] Właściwości prozdrowotne korzenia buraka ćwikłowego i produktów z niego uzyskanych W: Postęp w naukach o żywieniu człowieka / redakcja naukowa Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek, Grażyna Jaworska, Teresa Witczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 39-51
- [współaut.] Jaworska G, Jaworska-Tomczyk K Telomeraza-recepta na długowieczność W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 48-55
- [współaut.] Kogut B, Jaworska G Jakość miodów nektarowych południowo-wschodniej Polski W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 114-124
- [współaut.] Kogut B, Jaworska G, Kasprzyk B Jakość herbat zielonych liściastych i ekspresowych dostępnych w handlu detalicznym W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2, Wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 67-77
- [współaut.] Achrem-Achremowicz B, Wiśniewski R, Kaszuba J [et al.] Comparison study of physical and sensory features flakes of various cereals W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / ed. Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 12