Archiwum aktualności
Ponad 9,5 mln złotych dla Wydziału Biologiczno-Rolniczego UR
Projekt Wydziału Biologiczno-Rolniczego, uzyskał w drodze konkursu, finansowanie w ramach programu ministerialnego: Regionalna Inicjatywa Doskonałości.
OGÓLNE INFORMACJE DOTYCZĄCE PROJEKTU
Tytuł projektu: „Rozwój potencjału badawczego w obszarze nauk rolniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego szansą dla gospodarki żywnościowej”
Kierownik projektu:
prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski – Dziekan Wydziału Biologiczno-Rolniczego
Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 01.01.2019
Termin zakończenia realizacji projektu: 31.12.2022
Dyscypliny, w których wnioskodawca będzie rozwijał potencjał badawczy:
dziedzina nauk rolniczych, dyscypliny: agronomia, technologia żywności i żywienia.
Przyznana kwota ogółem: 9 542 500 zł z tego:
- w 2019 roku 1 534 500 zł
- w 2020 roku 2 975 500 zł
- w 2021 roku 2 997 500 zł
- w 2022 roku 2 035 000 zł
W ramach projektu będą prowadzone badania w następujących kierunkach:
- Analiza środowiskowych uwarunkowań produkcji surowców roślinnych na Podkarpaciu
- Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych
- Analiza jakości surowców pochodzenia roślinnego
- Analiza jakości surowców pochodzenia zwierzęcego
- Badania nad modyfikacją procesów wytwarzania i składu w celu zwiększania potencjału biologicznego żywności.
Informacja na stronie MNiSW - https://www.gov.pl/web/nauka/pieniadze-dla-regionow-ktore-uczelnie-dostaly-dofinansowanie?fbclid=IwAR3Auv__qHgq7kTaE1FgxNz5d_Qb4JwFa8nC7Dxpil66VqWIEmMmJrgUcX8