Aktualności
Badania studentów SKN FERMENT nagrodzone
22 grudnia br. w Uniwersytecie w Oradei (Rumunia) na Wydziale Technologii Żywności
i Ochrony Środowiska odbyła się online międzynarodowa konferencja naukowa „Innovativa” 10th Edition w której wzięli udział studenci z SKN Technologów Żywności „FERMENT” wraz z opiekunami.
Podczas sesji referatowej studenci przedstawili referaty:
- Karol Pietrzyk - The influence of essential oils on the microbiological quality of pork meat
- Andżelika Panek – Pro-health and antimicrobial properties of mangosteen
- Mariola Panek – The effect of essentials oils on the microbiological stability of beef meat
- Miłosz Pastuszczak - Evaluation of microbiological and physicochemical properties of kombucha
- Weronika Ptasiuk – Evaluation of microbiological quality of ice cream using agar assay method
- Małgorzata Rak – Evaluation of antimicrobial properties of different type o chocolate using agar disk diffusion method
- Kamil Szopa - Goat milk beverages with magnesium
- Joanna Kuzdralińska - Identification of microbiological contamination on food using by MALDI TOF MS Biotyper
Studenci Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego podczas konkursu na najlepsze badania oraz prezentację zajęli: Miłosz Pastuszczak - I miejsce (opiekun dr Maciej Kluz), Ewelina Sidor – III miejsce (opiekun dr hab. inż., prof.. UR Małgorzata Dżugan) oraz w kategorii debiut: Kamil Szopa (opiekun dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska) I Weronika Ptasiuk (opiekun dr Maciej Kluz).
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!