Aktualności

„ Czy wiesz co jesz? czyli o zdrowej żywności i nie tylko” – konferencja naukowa UR i II LO w Łańcucie

31 stycznia br. w II Liceum Ogólnokształcącym w Łańcucie odbyła się konferencja naukowa pt. „Czy wiesz co jesz? czyli o zdrowej żywności i nie tylko ”, której współorganizatorem był Uniwersytet Rzeszowski. W konferencji wzięło udział ponad 350 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całego powiatu łańcuckiego, władze miasta i powiatu oraz wielu znamienitych gości. Podczas konferencji wykłady wygłosili pracownicy Wydziału Biologiczno – Rolniczego: prof. Małgorzata Dżugan, dr Monika Tomczyk oraz dr Maciej Kluz, a także z Wydziału Medycznego w osobie dr Edyty Łuszczki. Stosika naukowe o miodzie przygotowali studenci z SKN Technologów Żywności „FERMENT”. Prowadzili oni  również z mgr inż. Pawłem Hanusem (doktorantem WBR)  pokaz kuchni molekularnej, który cieszył się dużym zainteresowaniem. Podczas konferencji odbyła się również promocja naszego uniwersytetu skierowana do grupy potencjalnych, przyszłych studentów naszej uczelni. Dziękujemy Dyrekcji II LO w Łańcucie oraz mgr Małgorzacie Hubali za zaproszenie i rozpoczęcie jak myślimy nowej, owocnej współpracy.

 

https://rzeszow.tvp.pl/1663784/aktualnosci (wydanie z 31.01.2019 od 13:57 min.)

 

wstecz