Aktualności

Europa inwestująca w obszary wiejskie

W ramach umowy OW-VI.052.5.9.2020 podpisanej w dn. 29.05.2020 roku między Województwem Podkarpackim i Uniwersytetem Rzeszowskim  na realizację operacji

pn. Miody wzbogacone dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu

finansowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz rozwoju obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie"

w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności,  Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prowadzone  są badania mające na celu optymalizację procesu wytwarzania miodów wzbogaconych dodatkami roślinnymi. Wyniki przeprowadzonych badań zostaną przekazane do praktyki pszczelarskiej w formie przygotowywanej monografii nt. Apifitoterapia - synergistyczne działanie miodu i ziół oraz podczas szkolenia dla pszczelarzy i producentów ziół, którego organizację zaplanowano w październiku br.

Kwota dofinansowania: 60 260 zł

Okres realizacji projektu: czerwiec-pażdziernik 2020

Miejsce realizacji: Zakład Chemii i Toksykologii Żywności, Ćwiklińskiej 1a, bud. D3, pok. 129.

br.JPG [89.31 KB]

wstecz