Aktualności
Europa inwestująca w obszary wiejskie
W ramach umowy OW-VI.052.5.9.2020 podpisanej w dn. 29.05.2020 roku między Województwem Podkarpackim i Uniwersytetem Rzeszowskim na realizację operacji
pn. Miody wzbogacone dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu
finansowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz rozwoju obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie"
w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności, Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prowadzone są badania mające na celu optymalizację procesu wytwarzania miodów wzbogaconych dodatkami roślinnymi. Wyniki przeprowadzonych badań zostaną przekazane do praktyki pszczelarskiej w formie przygotowywanej monografii nt. Apifitoterapia - synergistyczne działanie miodu i ziół oraz podczas szkolenia dla pszczelarzy i producentów ziół, którego organizację zaplanowano w październiku br.
Kwota dofinansowania: 60 260 zł
Okres realizacji projektu: czerwiec-pażdziernik 2020
Miejsce realizacji: Zakład Chemii i Toksykologii Żywności, Ćwiklińskiej 1a, bud. D3, pok. 129.