Aktualności
Pierwsza międzynarodowa Polska Konferencja Drożdżowa – KNP UR i PAN zapraszają
W dniach 22-24 czerwca w Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego odbywa się pierwsza Polska Konferencja Drożdżowa. Konferencja została zorganizowana z inicjatywy Pana Profesora Andrzeja Sibirnego z Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Pani Profesor Teresy Żołądek z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. Głównym organizatorem tego wydarzenia jest Uniwersytet Rzeszowski.
Konferencja ta ma na celu zgromadzenie naukowców z polskich ośrodków naukowych jak również zagranicznych w celu wymiany swoich doświadczeń oraz dyskusji nad wynikami prowadzonych badań w polskich laboratoriach, dotyczących różnych aspektów genetyki i biologii drożdży.
Konferencja stanowić będzie doskonałą okazję do zaprezentowania najnowszych prac badawczych w zakresie metabolizmu drożdży, fizjologii, genetyki, genomiki, regulacji procesów wewnątrzkomórkowych a także zastosowań biotechnologicznych i klinicznych.
Tego typu spotkanie naukowe zwiększa możliwość integracji środowiska naukowego w Polsce, dla którego drożdże konwencjonalne i niekonwencjonalne stanowią główny model eksperymentalny w prowadzonych badaniach. Konferencja stanowić również będzie platformę do prezentacji i omawiania najnowszych światowych osiągnięć z zakresu badań podstawowych oraz stosowanych z wykorzystaniem drożdży. Jak zaznacza Profesor Sibirny „Drożdże wykorzystuje się do badań w dziedzinie biologii komórki jako uproszczony model komórki ludzkiej m.in., do badań leków. Drożdże są także jednymi z podstawowych producentów wykorzystywanych w biotechnologii dla pozyskiwania cennych produktów. Przecież to właśnie drożdżom zawdzięczamy fermentację alkoholową – rynek spożywczy na te produkty szacuje się na 1,5 tryliona dolarów rocznie. Należ dodać, że drożdże wykorzystywane są poza przemysłem spożywczym także w przemyśle paliwowo-energetyczny a także farmaceutycznym do produkcji witamin, enzymów, rekombinowanych białek, na przykład, insuliny, szczepionek przeciw HBV i wiele innych. Polscy badacze drożdży (zymologowie), mają w tym obszarze niewątpliwe sukcesy naukowe. Kilku z nich jest członkami kolegiów redakcyjnych międzynarodowych branżowych czasopism o drożdżach (Yeast, FEMS Yeast Research), posiadają także granty krajowe i międzynarodowe z obszaru badań nad drożdżami. Natomiast jak dotąd środowisko tych naukowców nigdy nie spotkało się w Polsce w ramach tematycznych konferencji, spotkania te odbywały się natomiast tylko z okazji zagranicznych konferencji. Należy nadmienić, że tylko w Warszawie jest 15 grup badawczych zajmujących się tą tematyką. Dlatego nasza inicjatywa zorganizowania 1-szej Polskiej Konferencji Drożdżowej w Rzeszowie zyskała bardzo pozytywny oddźwięk ze środowiska naukowców co potwierdza także liczba uczestników naszej konferencji”. Profesor Sibirny przypomina, że „z powodu pandemii COVID-19 początkowa data konferencji musiała zostać przesunięta aż o 2 lata. Po tej długiej przerwie wreszcie będzie mogła dojść do skutku i będzie miała charakter hybrydowy. Razem w konferencji będzie uczestniczyć około 100 naukowców, z nich tylko 8 zdalnie. W konferencji uczestniczą naukowcy z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Gdańska, Lublina, Lodzi, Olsztyna i Rzeszowa. Oprócz polskich badaczy drożdży, w konferencji wezmą udział ich koledzy i partnerzy naukowi z USA, Japonii, W. Brytanii, Szwecji, Francji, Belgii, Słowacji, Ukrainy oraz innych krajów. Konferencje wspierają FEMS (Federacja Europejskich towarzystw mikrobiologicznych), firmy Alchem, Luminex, Lallemand oraz Łańcut Browar. Konferencja odbywa się pod honorowym patronatem Marszalka Województwa Podkarpackiego Pana Władysława Ortyla. W trakcie konferencji odbędzie się 8 sesji tematycznych wykładów poświęconych tematyce drożdży oraz połączonymi z nimi sesjami plakatowymi. Naukowcy będą prezentować najnowsze wyniki w ramach sesji dot. drożdży patogennych, biologii komórek drożdżowych, genetyki, inżynierii genetycznej a także biotechnologii czy ewolucji. Dla najlepszych naukowców przewidzieliśmy nagrody książkowe oraz inne prezenty. Program konferencji uświetnią wykłady światowej sławy badawczy drożdży Prof. Terrance G. Cooper (USA), Prof. Volkmar Passoth (Szwecja), Prof. Hiroshi Takagi (Japonia), prof. Lubomir Tomaska (Słowacja), Patrick Fickers (Belgia). W programie przewidujemy także koncert Podkarpackiego kwintetu akordeonowego „Ambitus V” zespołu muzycznego Instytutu Muzyki UR. Należy zaznaczyć, że konferencja nie mogłabyś się odbyć bez zaangażowania pracowników i doktorantów Instytutu Biologii Biotechnologii UR dr hab. Justyny Ruchały, dr hab. Macieja Wnuka, dr hab. Anny Lewińskiej, dr hab. Grzegorza Chrzanowskiego, dr hab. Renaty Zadrąg-Tęczy, dr hab. Małgorzaty Kus-Liskiewicz, dr Leszka Potockiego, mgr Alicji Najdeckiej, mgr Jana Cichońskiego, mgr Dominika Wojdyły. Na koniec dodam, że oryginalną okładkę oraz ilustracje w naszej książce abstraktów opracowała Pani Prof. Maria Ciemerych-Litwinienko biolog z Uniwersytetu Warszawskiego zajmująca się na co dzień komórkami macierzystymi. Mam nadzieję, że nasza konferencja na stałe zapisze się w wydarzeniach polskiej nauki”
Prof. Andrzej Sibirny – Prezes komitetu organizacyjnego Pierwszej Polskiej Konferencji Drożdżowej. Prof. Andriy Sybirnyy to wybitny naukowiec zajmujący się biochemią, genetyką i biotechnologią drożdży niekonwencjonalnych. Główne jego tematy działalności badawczej to synteza ryboflawiny i nukleotydów flawinowych; regulacja metabolizmu metanolu; szlaki detoksykacji nadtlenku wodoru i formaldehydu; metabolizm glutationu; regulacja kataboliczna; biogeneza i degradacja peroksysomów; biosensory. Jest autorem ponad 270 artykułów naukowych i patentów, w tym czterech monografii i ponad 150 artykułów w recenzowanych międzynarodowych czasopismach naukowych, 28 zgłoszeń patentowych, ponad 100 komunikatów konferencyjnych ustnych i plakatowych n, w tym 40 wykładów plenarnych na krajowych i międzynarodowych spotkaniach naukowych. Jego prace były cytowane ponad 9800 razy, wypromował 4 doktorów w Uniwersytecie Rzeszowskim oraz wielu studentów. Jest laureatem wielu nagród otrzymanych za działalność naukową.