Aktualności
Szkoła letnia finansowana przez NAWA po raz kolejny w Uniwersytecie Rzeszowskim
Kolejny raz Wydział Biologiczno – Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego będzie organizatorem Szkoły Letniej finansowanej w ramach grantu zgłoszonego przez zespół
w składzie: dr Maciej Kluz, dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan, dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska do Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej pt. „Co jemy w krajach CEEPUS? Narodowa żywność tradycyjna”.
W Szkole będą uczestniczyli studenci, doktoranci i pracownicy z krajów Europy Środkowej tj. Chorwacja, Słowacja, Rumunia, Serbia, Czechy, Albania, Węgry w terminie 17 – 30. 06. 2019 r.
Projekt Szkoła letnia w ramach Programu NAWA/CEEPUS
na rok akademicki 2018/2019
Uniwersytet Rzeszowski
Tytuł: Co jemy w krajach CEEPUS? Narodowa żywność tradycyjna
Organizator: Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno – Rolniczy, Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Zakład Technologii Mleczarstwa
ul. M. Ćwiklińskiej 1 A, 35-601 Rzeszów
Termin realizacji: 17-30.06.2018
Miejsce realizacji: Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno – Rolniczy, Międzynarodowe Centrum Edukacji Ekologicznej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Iwoniczu.
Osoba odpowiedzialna za realizację projektu: dr Maciej Kluz – Koordynator Programu CEEPUS w Uniwersytecie Rzeszowskim, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno – Rolniczy, Katedra Bioenergetyki i Analizy Żywności, ul. M. Ćwiklińskiej 1 A, 35-601 Rzeszów, tel. +48 17 785 53 60
ECTS: 5 pkt.
Osoby zaangażowane w sposób merytoryczny w realizację projektu:
Dr Maciej Kluz – koordynator projektu
Prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski
Dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan
Dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska
Dr Dorota Grabek – Lejko
Dr inż. Monika Tomczyk
Mgr Lucyna Kustra – kierownik DZWZ UR
Dr inż. Magdalena Buniowska
Mgr inż. Małgorzata Pawlos
Studenci Uniwersytetu Rzeszowskiego zrzeszeni w Studenckim Kole Naukowym Technologów Żywności „FERMENT”
Cel projektu
Głównym celem projektu jest wzajemne zapoznanie uczestników z tradycyjną kuchnią narodową poszczególnych krajów CEEPUS. Ponadto przedstawimy bogactwo polskiej kultury, literatury, historii i wiedzy o Polsce współczesnej. Zaprezentujemy również potencjał Uniwersytetu Rzeszowskiego jako partnera we współpracy międzynarodowej.