Aktualności

Patent na wynalazek dla pracowników Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego

Z przyjemnością informujemy, że Urząd Patentowy RP w dniu 13 stycznia br. opublikował przyznany patent na wynalazek pn. „Sposób obniżania zawartości kwasu szczawiowego w ogonkach liściowych rabarbaru”, autorstwa dr inż. Miłosza Zardzewiały, dr hab. inż. Natalii Matłok prof. UR oraz Prof. dr hab. Macieja Balawejder z Wydziału Technologiczno- Przyrodniczego UR.

Opracowana w ramach wynalazku metoda stanowi przełom w obszarze przetwarzania i wykorzystania rabarbaru, czyniąc go bardziej przyjaznym dla zdrowia konsumentów. Opatentowana metoda pozwala w unikalny sposób obniżyć zawartość kwasu szczawiowego – związku, którego nadmiar w diecie może być niekorzystny dla zdrowia. Wynalazek zakłada zastosowanie procesu ozonowania rośliny rabarbaru przed zbiorem ogonków liściowych. Zaproponowane czynniki wpływając na biosyntezę wybranych związków metabolicznych surowca, w tym ograniczają biosyntezę kwasu szczawiowego. Mechanizm tego procesu został określono i opublikowany w międzynarodowym czasopiśmie naukowym.


Gratulujemy zespołowi naukowców i życzymy dalszych sukcesów badawczych!

wstecz