Aktualności

Studentka kierunku Biologia współautorką publikacji

Jest nam miło poinformować o nowej publikacji studentki kierunku Biologia, Pani Zofii Kobylińskiej, która realizuje zadania badawcze w zespole dr hab. Mateusza Mołonia, prof. UR. Praca “Coffee as a Source of Antioxidants and an Elixir of Youth” autorstwa Zofii Kobylińskiej, Marka Biesiadeckiego, Eweliny Kuny, Sabiny Galiniak oraz Mateusza Mołonia została opublikowana w prestiżowym czasopiśmie Antioxidants (IF= 6.0; 100 pkt MNiSW). Publikacja powstała w pełnej współpracy z Wydziałem Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Kawa jest nieodłącznym towarzyszem wielu studentów, szczególnie podczas intensywnych okresów nauki, takich jak sesje egzaminacyjne czy pisanie pracy dyplomowej. Dzięki zawartości kofeiny, kawa pomaga zwiększyć czujność, poprawić koncentrację i zmniejszyć uczucie zmęczenia. Wspiera również pamięć krótkotrwałą, co może być niezwykle pomocne podczas nauki dużej ilości materiału w krótkim czasie. Dla wielu studentów filiżanka kawy to nie tylko zastrzyk energii, ale także chwila przerwy i relaksu w trakcie wymagających dni.

Kawa jednak to coś więcej niż powszechnie uwielbiany napój. Jest to złożona matryca związków bioaktywnych, które przyczyniają się do jej wieloaspektowych korzyści zdrowotnych. O tych prozdrowotnych, przeciwstarzeniowych i antynowotworowych właściwościach kawy jest ta publikacja.

wstecz