Aktualności

Wiosna tuż tuż...

Znakiem nadchodzącej wiosny są pojawiające się w ogrodach i polanach kwiaty krokusów Crocus L. Czy wiecie, że to właśnie one zawierają najdroższą wagowo przyprawę świata – szafran. Wytwarza się go ze znamion słupków kwiatów tej rośliny. Krokusy, właśnie dla tej cennej przyprawy uprawiane są głównie do celów kulinarnych, kosmetycznych czy leczniczych w Iranie, Indiach, Afganistanie, Grecji, Maroku, Hiszpanii i Włoszech. Szafran zawiera trzy główne związki bioaktywne: crocyna, pikrocyna i sabrana, które są prozdrowotne dla ludzi. Nowe działania wskazują na lecznicze właściwości tej przyprawy, takich jak neuroprotekcja w kontekście chorób oczu, czy detoksykacji. Terapeutyczne działania szafranu przeciwko różnym zaburzeniom układu nerwowego było wielokrotnie badane. Więcej o wieloaspektowych działaniach szafranu przeczytacie w publikacjach:

Cardone, L., Castronuovo, D., Perniola, M., Cicco, N., & Candido, V. (2020). Saffron (Crocus sativus L.), the king of spices: An overview. Scientia Horticulturae, 272, 109560.

Abu-Izneid, T., Rauf, A., Khalil, A. A., Olatunde, A., Khalid, A., Alhumaydhi, F. A., ... & Rengasamy, K. R. (2022). Nutritional and health beneficial properties of saffron (Crocus sativus L): a comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition, 62(10), 2683-2706.

wstecz