Studia I stopnia/ stacjonarne
Rok I (Rok akademicki 2023/2024)
- Analiza instrumentalna surowców i produktów
- Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów
- Chemia
- Dodatki kształtujące jakość kosmetyków
- Dodatki kształtujące jakość produktów spożywczych
- Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw
- Etyka
- Grafika inżynierska i dokumentacja techniczna
- Historia filozofii
- Język angielski
- Język niemiecki
- Matematyka
- Mikrobiologia ogólna
- Ochrona środowiska i gospodarka odpadami
- Podstawy fizyki
- Podstawy prawa gospodarczego
- Podstawy procesów technologicznych
- Podstawy rachunkowości
- Prawo życiowe i kosmetyczne
- Rynek i obrót surowców i produktów
- Technologie informacyjne
- Towaroznawstwo produktów spożywczych i towarów przemysłowych
- Wychowanie fizyczne
- Żywienie człowieka
Elektyw kierunkowy I
- Beaty food - czy jedzenie może wpływać na urodę?
- Fast food czy slow food?
- Historia żywności i żywienia
- Suplementy diety i odżywki dla sportowców
- Związki polifenolowe w leczeniu i profilaktyce
Rok II (Rok akademicki 2024/2025)
- Bezpieczeństwo i higiena produktu
- Innowacje produktowe i procesowe
- Język angielski
- Język niemiecki
- Marketing towarów i usług
- Normalizacja i certyfikacja produktów
- Opakowalnictwo i znakowanie produktów
- Prawo autorskie i patentowe
- Przechowalnictwo i gospodarka magazynowa
- Systemy zarządzania i zapewnienie jakości produktów
- Towaroznawstwo produktów spożywczych i towarów przemysłowych
- Transport i logistyka produktów
- Zagospodarowanie produktów ubocznych
- Zarządzanie marką
Elektyw kierunkowy II
- Dietetyczne wyroby ciastkarskie i cukiernicze
- Mikrobiota i biodostępność składników żywności
- Prebiotyki w produkcji żywności
- Produkty mięsne z udziałem dodatków roślinnych
- Produkty pszczele w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
Elektyw kierunkowy III
- Prebiotyki, probiotyki i postbiotyki w kosmetykach
- Składniki mleka w produkcji kosmetyków
- Substancje zapachowe w kosmetykach
- Surowce polifenelowe w produkcji kosmetyków
Rok III i IV (Rok akademicki 2025/2026 i 2026/2027)
- Metodologia badań konsumenckich
- Praktyka zawodowa
- Projektowanie i komercjalizacja produktu
- Statystyka dla menedżerów
Elektyw kierunkowy IV
- Budowanie relacji z klientem
- Handel internetowy
- Organizacja własnej działalności gospodarczej
- Transfer technologii i współpraca z biznesem
- Zarządzanie zasobami ludzkimi
Elektyw w języku angielskim
- Biopreservatives in food and cosmetics
- Isolation and idenctification of bioactive compouds of herbs
- Nanocosmetics
- Nutraceuticals and fortified foods
- Polyphenols: from theory to practice
Specjalność: Projektowanie i produkcja biokosmetyków
- Alergeny i substancje drażniące w kosmetykach
- Bezpieczeństwo i higiena produkcji biokosmetyków
- Chemia kosmetyczna
- Pakowanie, znakowanie i przechowywanie kosmetyków
- Pracownia inżynierska
- Projektowanie biokosmetyków
- Projektowanie systemów zarządzania jakością w produkcji biokosmetyków
- Propedautyka produkcji biokosmetyków
- Seminarium inżynierskie
- Składniki aktywne w biokosmetykach
- Substancje pomocnicze w produkcji biokosmetyków
- Surowce do produkcji biokosmetyków
- Technologia produkcji biokosmetyków
- Towaroznawstwo kosmetyków z elementami analizy instrumentalnej
Elektyw specjalnościowy:
- Antyoksydanty w kosmetykach
- Apikosmetyki
- Biokosmetyki w pielęgnacji skóry głowy i włosów
- Dieta na wygląd i kondycję skóry
- Nanotechnologia w produkcji kosmetyków
- Nutrikosmetyki
Specjalność: Projektowanie i rozwój produktu spożywczego
- Bezpieczeństwo i higiena żywności
- Certyfikacja produktów spożywczych i potraw
- Inżynieria systemów produkcji żywności
- Kontrola jakości w produkcji żywności
- Pracownia inżynierska
- Projektowanie nowego produktu spożywczego
- Projektowanie systemu zarządzania jakością
- Seminarium inżynierskie
- Suplementacja w żywieniu człowieka
- Trendy w produkcji żywności
- Utrwalanie i przechowywanie żywności
- Żywność ekologiczna, tradycyjna i regionalna
- Żywność funkcjonalna i wygodna
Elektyw specjalnościowy 1
- Antyoksydanty w żywności
- Naturalne barwniki żywności
- Nutrigenomika
- Superfoods
- Zioła i przyprawy żywności
Elektyw specjalnościowy 2
- Katering dietetyczny
- Kuchnie świata
- Nowoczesne techniki kulinarne
- Ozonowanie w przemyśle spożywczym
- Żywność minimalnie przetworzona
Specjalność: Żywność dietetyczna i suplementy diety
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Analiza składu suplementów diety
- Bezpieczeństwo i higiena produkcji i dystrybucji żywności suplementów diety
- Epidemiologia chorób cywilizacyjnych
- Fitochemia
- Inżynieria produkcji suplementów diety
- Pracownia inżynierska
- Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki
- Projektowanie produktu i systemu zarządzania
- Projektowanie suplementów diety
- Projektowanie systemów zarządzania jakością w produkcji suplementów diety
- Propedeutyka produkcji nutraceutyków, żywności funkcjonalnej i suplementów diety
- Seminarium inżynierskie
- Suplementy w żywieniu człowieka
Elektyw specjalnościowy 1
- Alternatywne źródła żywności
- Zioła i przyprawy w diecie człowieka
- Żywność bezglutenowa
- Żywność i dieta wegańska
- Żywność minimalnie przetworzona