Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym
W ramach Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym wybudowane zostały następujące laboratoria:
- Linie technologiczne przetwarzania mięsa
- Laboratorium analiz przetwor ów mięsnych
- Linie technologiczne przetwarzania mleka
- Laboratorium analiz mleka
- Linie technologiczne przetwarzania ziarna
- Laboratorium analiz wyrob ów piekarniczych
- Linie technologiczne przetwarzania owoc ów i warzyw
- Laboratorium analiz przetwor ów owocowo-warzywnych
- Laboratorium analiz instrumentalnych składnik ów żywnościowych
- Laboratorium mikrobiologiczne
- Laboratorium pomiar ów tekstury, reologii i wytrzymałości materiału
- Laboratorium biotechnologii
- Laboratorium oceny sensorycznej
Celem tego Centrum jest opracowywanie technologii w zakresie przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych. Ponadto są realizowane zadania w zakresie oceny jakości produktów spożywczych oraz praktyczne zajęcia dydaktyczne dla studentów na nowym kierunku studiów technologia żywności i żywienie człowieka.