Aktualności
Nowy projekt Zakładu Ekologii i Ochrony Środowiska
Pracownicy Zakładu Ekologii i Ochrony Środowiska (Wydział Technologiczno-Przyrodniczy) realizują kolejny projekt dotyczący oceny stanu ekologicznego rzek w Polsce oraz monitoringu substancji priorytetowych w tkankach organizmów wodnych.
zobacz więcej Nowy projekt Zakładu Ekologii i Ochrony Środowiska
200. rocznica urodzin Włodzimierza Dzieduszyckiego - konferencja naukowa „Dziedzictwo, które łączy”, Pałac Dzieduszyckich w Zarzeczu, 19 września 2025
Konferencję prowadził prof. dr hab. Sylwester Czopek, były rektor UR, a w gronie prelegentów znalazł się dr hab. inż. prof. UR Tomasz Dudek z Katedry Agroekologii i Użytkowania Lasu, który zaprezentował referat zatytułowany „Zasady prowadzenia gospodarki leśnej w dobrach Włodzimierza Dzieduszyckiego: podobieństwa, różnice i możliwe implementacje do współczesnego modelu leśnictwa”.
Pracownicy Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego w rankingu najczęściej cytowanych naukowców na świecie Uniwersytetu Stanforda
Prof. dr hab. Grzegorz Bartosz i prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz z Wydziału T-P w najnowszym rankingu Uniwersytetu Stanforda znaleźli się w gronie 2% najlepiej cytowanych naukowców świata.
Multifunctional Farming: Landscape, People, Food, and Ecology - relacja z konferencji
W dniach 16-18 września br., odbyła się interdyscyplinarna, międzynarodowa konferencja podejmująca temat wielofunkcyjnego rolnictwa. Uczestnicy, reprezentujący 10 krajów świata (Polska, USA, Włochy, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry, Mongolia, Rumunia, Iran).
zobacz więcej Multifunctional Farming: Landscape, People, Food, and Ecology - relacja z konferencji
Jubileuszowa XXV międzynarodowa konferencja naukowa „Risk Factors of Food Chain”
W dniach 10-12 września br. odbyła się XXV międzynarodowa konferencja naukowa „Risk Factors of Food Chain”, cykliczne spotkanie naukowców zajmujących się detekcją i oceną zagrożeń wywołanych przez różne czynniki występujące w łańcuchu pokarmowym.
zobacz więcej Jubileuszowa XXV międzynarodowa konferencja naukowa „Risk Factors of Food Chain”
Rekrutacja na studia I stopnia na Wydziale Technologiczno-Przyrodniczym
Rekrutacja trwa do 12.09.2025, do godz. 15:00
Serdecznie zapraszamy!
Wdrażamy nanobiosensoryczne rolnictwo w celu produkcji zdrowej żywności
W oparciu o zrównoważone praktyki z zachowaniem równowagi ekologicznej ekosystemu.
zobacz więcej Wdrażamy nanobiosensoryczne rolnictwo w celu produkcji zdrowej żywności
Zapraszamy do zgłaszania prac oryginalnych i przeglądowych do zeszytu specjalnego czasopisma Agriculture
Numeru specjalny: „Poprawa jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego: od gospodarstwa rolnego do innowacji w przetwórstwie”, redagowany przez dr hab. inż. Jadwigę Topczewską, prof. UR i dr inż. Annę Augustyńską-Prejsnar.
Czasopismo: Agriculture (MDPI, IF 3.6)
Termin nadsyłania prac: 10 luty 2026
Spotkanie podsumowujące projekt InGUPs w ITŻiŻ
W lipcu 2025 r. w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia odbyło się spotkanie podsumowujące międzynarodowy projekt InGUPs – Innovative Education in Gastronomy to Support the Sustainability of the Food System.
zobacz więcej Spotkanie podsumowujące projekt InGUPs w ITŻiŻ