Probiotyczne mleko fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych / Probiotic fermented milk with added bioactive compounds
|
Opis w języku polskim |
Description in English |
Dyscyplina / Discipline |
Technologia żywności i żywienia |
Food and nutrition technology |
Promotor / Supervisor |
Dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. UR |
Assoc. Prof. Agata Znamirowska-Piotrowska, PhD |
Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic |
Probiotyczne mleko fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych |
Probiotic fermented milk with added bioactive compounds |
Opis tematu badawczego / Description of the research topic |
Zastosowanie składników bioaktywnych zawartych w algach lub wyciągach roślinnych do opracowania funkcjonalnego mleka fermentowanego przez monokultury probiotyczne. Ocena wpływu dodatków na czas fermentacji, przeżywalność probiotyków w czasie przechowywania oraz cechy fizykochemiczne i sensoryczne mleka fermentowanego. Określenie biodostępności związków oraz przeżywalności komórek bakterii metodą symulowanego trawienia in vitro. |
Use of bioactive components contained in algae or plant extracts to develop functional fermented milk by probiotic monocultures. Evaluation of the effects of additives on fermentation time, probiotic survival during storage, and physicochemical and sensory characteristics of fermented milk. Determination of compound bioavailability and bacterial cell survival by simulated in vitro digestion. |
Słowa klucze / Keywords |
Mleko, probiotyk, związki bioaktywne |
Milk, probiotic, bioactive compounds, |
Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student |
Komunikatywność, pracowitość i dociekliwość naukowa, umiejętność pisania artykułów naukowych w języku angielskim, umiejętność pracy w laboratorium |
Communicative, hard-working and scientifically inquisitive, ability to write scientific articles in English, ability to work in the laboratory |