dr inż. Anna Augustyńska_Prejsnar
- Jednostka:
Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich / Department of Animal Production and Poultry Products Evaluation - Budynek: D9
- Pokój: 351
- Nr telefonu: 691709544
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-3729-3882
- Konsultacje dla studentów: Środa 8:30-10:00
Informacje
Zainteresowania dr Augustyńska-Prejsnar:
- wpływ systemu chowu i poziomu dobrostanu zwierząt na jakość jaj i mięsa;
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa drobiowego;
- ocena jakości przetworów drobiowych wzbogacanych naturalnymi dodatkami;
- wpływ marynowania mięsa drobiowego na jakość produktu;
Dr. Augustynska-Prejsnar's research interests:
- Impact of the rearing system and level of animal welfare on egg and meat quality;
- The effect of preservation methods on the quality of poultry meat;
- Quality assessment of poultry products enriched with natural additives;
- Effect of marinating poultry meat on product quality.
Publikacje
- [współaut.] Jarecki W, Tobiasz-Salach R Assessment of the quality of bread made from ancient wheat flour with the addition of amaranth, flax and hemp seeds. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2024, Vol. 36, p. 1-11
- [współaut.] Kačániová M, Ormian M, Topczewska J [et al.] Quality Assessment of Minced Poultry Products Including Black Fermented Garlic. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Ormian M, Topczewska J, Kawa M Tradycyjne i regionalne produkty z Podkarpacia w opinii respondentów W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 86-99
- [współaut.] Prejsnar-Skrupska M, Gajdek G Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 73-85
- [współaut.] Topczewska J, Krupa W, Kwiecień M Znaczenie logistyki w krótkich łańcuchach dostaw żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 118-127
- [współaut.] Ormian M, Hanus P, Kačániová M [et al.] The Effect of Temperature and Storage Duration on the Quality and Attributes of the Breast Meat of Hens after Their Laying Periods. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 23
- [współaut.] Ormian M, Kačániová M, Topczewska J [et al.] Quality and Microbiological Safety of Poultry Meat Marinated with the Use of Apple and Lemon Juice. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Sokołowicz Z, Dykiel M, Topczewska J [et al.] A Comparison of the Plumage Condition of Three Egg-Laying Poultry Genotypes Housed in Non-Cage Systems. - Animals, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Sokołowicz Z, Kačániová M, Dykiel M [et al.] Influence of Storage Packaging Type on the Microbiological and Sensory Quality of Free-Range Table Eggs. - Animals, 2023, Vol. 13, iss. 12
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Jańczak-Pieniążek M Effect of Different Row Spacing and Sowing Density on Selected Photosynthesis Indices, Yield, and Quality of White Lupine Seeds. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 9
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Jarecki W Evaluation of yield and content of selected nutrients and minerals in spring wheat grain. - Journal of Elementology, 2023, Vol. 28, nr 4, s. 1001-1020
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z, Kačániová M The Effect of the Addition of Hemp Seeds, Amaranth, and Golden Flaxseed on the Nutritional Value, Physical, Sensory Characteristics, and Safety of Poultry Pâté. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 10
- [współaut.] Sokołowicz Z, Dykiel M, Krawczyk J The Effect of Storage Duration on Some Quality Traits and Composition of Eggs from Different Housing Systems. - Annals of Animal Science, 2022, Vol. 22, iss. 1, s. 459-475
- [współaut.] Sokołowicz Z, Ormian M, Tobiasz-Salach R Nutritional and Health-Promoting Value of Poultry Meatballs with the Addition of Plant Components. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 21
- [współaut.] Topczewska J, Ormian M Food safety and supervision in ijhars activities. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2022, T. 32/61, nr 2, s. 197-201
- [współaut.] Topczewska J, Ormian M Trade in selected raw materials of animal origin in the EU. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2022, nr 1, s. 195-199
- [współaut.] Topczewska J, Ormian M, Saletnik A [et al.] The Effect of the Addition Turmeric on Selected Quality Characteristics of Duck Burgers Stored under Refrigeration. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Topczewska J, Ormian M, Sokołowicz Z Quality of Poultry Roast Enriched with Hemp Seeds, Hemp Oil, and Hemp Flour. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 23
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Determinanty wyboru produktów tradycyjnych i regionalnych w opinii studentów W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 19-28
- [współaut.] Basznianin B, Sokołowicz Z The Effect of Inulin Addition on the Quality of Low-Fat Poultry Sausages. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, nr 2, s. 5-10
- [współaut.] Burdzy S, Sokołowicz Z Effect of the addition of inulin on the quality of poultry burgers®. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, T. 31, nr 1, s. 29-34
- [współaut.] Hanus P, Sokołowicz Z, Kačániová M Assessment of technological characteristics and microbiological quality of marinated turkey meat with the use of dairy products and lemon juice. - Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 2021, Vol. 34, no. 12, p. 2003-2011
- [współaut.] Sokołowicz Z, Krawczyk J, Kačániová M [et al.] Technological and Sensory Quality and Microbiological Safety of RIR Chicken Breast Meat Marinated with Fermented Milk Products. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Wilk A, Sokołowicz Z Effect of lactic acid concentration on the quality of marinat ed broiler breast FIllets®. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2021, T. 31, nr 1, s. 50-55
- [współaut.] Dymiński M, Sokołowicz Z Wpływ marynowania sokiem owocowym na cechy jakościowe mięśni piersiowych kurcząt brojlerów W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 7-19
- [współaut.] Ormian M, Topczewska J, Krupa W [et al.] Wykorzystanie soku z cytryn i dodatków ziołowych w procesie marynowania mięsa indyków W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 57-69
- [współaut.] Zaworska P, Sokołowicz Z, Ormian M Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 70-81
- [współaut.] Zięba K Ocena wpływu zastosowania uwodnionych nasion gryki i owsa jako zamiennika bułki pszennej na jakość pulpetów drobiowych W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 72-83
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Assessment of selected culinary quality traits of carcasses of slaughter chicken from the intensive and ecological housing system. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 1, s. 68-73
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Ocena wybranych cech jakości kulinarnej tuszek kurcząt rzeźnych z towarowego i ekologicznego systemu utrzymania. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 1, s. 68-73
- [współaut.] Sokołowicz Z Effect of the addition of oat and wheat fiber on the quality of poultry burgers. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2020, T. 30, nr 2, s. 22-26
- [współaut.] Sokołowicz Z, Dykiel M, Topczewska J [et al.] The Effect of the Type of Non-Caged Housing System, Genotype and Age on the Behaviour of Laying Hens. - Animals, 2020, Vol. 10, iss. 12
- [współaut.] Sokołowicz Z, Hanus P, Ormian M [et al.] Quality and Safety of Marinating Breast Muscles of Hens from Organic Farming after the Laying Period with Buttermilk and Whey. - Animals, 2020, Vol. 10, iss. 12
- [współaut.] Tobiasz-Salach R Response of spring barley to foliar fertilization with Cu and Mn. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2020, nr 19 (1), s. 29-39
- [współaut.] Lechowska J Ocena preferencji zakupu przez młodych konsumentów jaj wzbogaconych kwasami omega-3. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2019, T. 29, nr 2, s. 39-42
- [współaut.] Ormian M, Hanus P, Kluz M [et al.] Effects of Marinating Breast Muscles of Slaughter Pheasants with Acid Whey, Buttermilk, and Lemon Juice on Quality Parameters and Product Safety. - Journal of Food Quality, 2019, Vol. 2019, Article ID 5313496 (8s.)
- [współaut.] Ormian M, Kluz M, Sokołowicz Z Effect of using acid whey for marinating chicken breast muscles in organic production. - Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, Vol. 31, iss. 4, p. 281-287
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z, Kosiński K Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa bażantów rzeźnych odchowywanych w wolierach z dostępem i bez dostępu do zielonego wybiegu. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2019, T. 29, nr 1, s. 65-68
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z, Rogowska A Effect of marinating broiler chicken meat with acid whey on product quality and consumer acceptance. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 1, s. 125-136
- [współaut.] Ormian M, Tobiasz-Salach R Quality of broiler chicken meat during frozen storage. - Italian Journal of Food Science, 2019, Vol. 31, iss. 3, s. 531-541
- [współaut.] Sokołowicz Z, Dykiel M, Krawczyk J Effect of layer genotype on physical characteristics and nutritive value of organic eggs. - CyTA-Journal of Food, 2019, Vol. 17, iss. 1, p. 11-19
- [współaut.] Puchalski C Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, 112 s.
- [współaut.] Siek A Wpływ procesu marynowania z dodatkiem fosforanu na jakość mięśni piersiowych poddanych gotowaniu W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 149-158
- [współaut.] Skibińska N Cechy fizykochemiczne i sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów poddanych procesowi marynowania i pieczenia W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 159-168
- [współaut.] Sokołowicz Z, Ormian M Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 68-78
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 2, s. 90-96
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Physicochemical and Sensory Properties of Broiler Chicken Breast Meat Stored Frozen and Thawed Using Various Methods. - Journal of Food Quality, 2018, Vol. 2018, Article ID 6754070
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Zmiany cech jakościowych mięśni piersiowych kurcząt brojlerów przechowywanych zamrażalniczo. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2018, T. 28, nr 1, s. 9-13
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z, Kosiński K Effects of thawing methods on the physicochemical properties of freezer stored broiler chicken breast muscles. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 55-61
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z, Topczewska J [et al.] Oddziaływanie ferm trzody chlewnej i drobiu na środowisko. - Proceedings of ECOpole, 2018, Vol. 12, nr 1, s. 117-129
- [współaut.] Sokołowicz Z Wpływ rasy i obróbki termicznej na jakość mięśni piersiowych kur z chowu ekologicznego po pierwszym roku użytkowania nieśnego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 1, s. 151-162
- [współaut.] Ormian M, Gajdek G Opinia studentów na temat roli jakości mięsa kurcząt rzeźnych w ich decyzjach nabywczych. - Modern Management Review, 2017, vol. 22, nr 24(2), s. 7-16
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Effects of marination processes on physicochemical traits of breast meat following thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 247-252
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Jakość mięsa kur z chowu ekologicznego po zakończonym okresie nieśności. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, T. 27, nr 2, s. 11-14
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Physical, chemical and sensory quality of meat from greenleg partridge hens subjected to thermal treatment. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 2, s. 81-87
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z The influence of frozen storage duration and thawing methods on the meat quality of broiler chickens. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2017, Vol. 22, Iss. 4, s. 253-259
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Użytkowanie owiec rasy Olkuska w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 345-353
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Wpływ wielkości obsady kurcząt brojlerów na efekty produkcyjne oraz jakość tuszek i ich przydatność przetwórczą W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 286-294
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa kurcząt brojlerów z chowu bez dostępu oraz z dostępem do wybiegu. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2016, Z. 586, s. 3-10
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 209-214
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ systemu chowu i metody termicznej na wyniki instrumentalnej oceny barwy i siłę cięcia mięsa kurcząt brojlerów. - Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, nr 4, s. 2015-220
- [współaut.] Sokołowicz Z Wpływ marynowania na jakość mięśni piersiowych kurcząt brojlerów po obróbce termicznej. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2016, T. 26, nr 1, s. 22-26
- [współaut.] Sokołowicz Z Wpływ marynowania na jakość mięśni piersiowych kurcząt brojlerów. - Wiadomości Zootechniczne, 2016, Vol. 54, nr 1, s. 45-52
- [współaut.] Puchalski C Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 117 s.
- [współaut.] Gajdek G, Ormian M Rola czynników socjo-ekonomicznych w decyzjach nabywczych konsumentów produktów żywnościowych na podkarpackim rynku W: Interdyscyplinarność jako droga rozwoju nauki : ekonomia i prawo / [redakcja naukowa Karol Kraiński] ; Fundacja Hutena. Elbląg, Fundacja Hutena: 2016, S. 89-105
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej i temperatury wewnątrz mięśni na jakość sensoryczną mięsa kur po zakończonym okresie nieśności W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 71-79
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ metod obróbki termicznej na jakość sensoryczną mięśni piersiowych kaczek rzeźnych W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 90-98
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i cechy sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 99-107
- [współaut.] Sokołowicz Z, Ormian M Wpływ genotypu niosek na jakość jaj z chowu ekologicznego W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 108-117
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Wpływ obróbki termicznej na wybrane cechy jakości mięśni piersiowych kurcząt z chowu wybiegowego. - Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2015, nr 2, s. 43-46
- [współaut.] Puchalski C, Dżugan M Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 141 s.
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Produkcja jagniąt rzeźnych w aspekcie rynku mięsa baraniego W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 51-60
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Quality evaluation of enriched eggs W: Food product quality and packaging : current state and challenges : monograph / editors Agnieszka Cholewa-Wójcik, Agnieszka Kawecka. Celje, University of Maribor, Faculty of Logistics: 2015, S. 95-100
- [współaut.] Ormian M Organizacja socjalna a efekty tuczu świń W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 61-70
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Jakość sensoryczna mięsa drobiowego poddanego obróbce termicznej W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 110-121
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 52-63
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Students opinion regarding perceptions on functional food produced from poultry meat W: Food product quality and packaging : current state and challenges : monograph / editors Agnieszka Cholewa-Wójcik, Agnieszka Kawecka. Celje, University of Maribor, Faculty of Logistics: 2015, S. 124-132
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Students' opinion concerning buying behaviours and consumption of poultry meat W: Food products marketing : concepts and research : monograph / editors Marcin Gębarowski, Tomasz Hermaniuk. Celje, University of Maribor. Faculty of Logistics: 2015, S. 7-15
- Wpływ środowiska hodowlanego na dobrostan świń W: Zwierzę gospodarskie w aspekcie bioetycznym i technologicznym / red. nauk. Czesław Puchalski, Mirosław Twardowski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 71-84
- [współaut.] Kawa M Czynniki decydujące o wyborze produktów tradycyjnych i regionalnych w opinii mieszkańców Podkarpacia. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 3 (33), s. 51-59
- [współaut.] Ormian M, Gajdek G Preferencje nabywcze "żywności wygodnej" pochodzenia drobiowego w opinii młodzieży akademickiej. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 4 (34), s. 17-26
- [współaut.] Ormian M, Gajdek G Wybory rynkowe mięsa kurcząt brojlerów w opinii studentów. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 3 (33), s. 5-13
- [współaut.] Sokołowicz Z Czynniki kształtujące jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. - Wiadomości Zootechniczne, 2014, R. 52, z. 2, s. 108-116
- [współaut.] Ormian M, Sokołowicz Z Technologia drobiu i jaj : przewodnik do ćwiczeń. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2014, 128, [2] s.
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Użytkowanie owiec rasy Czarnogłóka w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 386-392
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Analiza jakości tuszek kurcząt brojlerów z różnych ferm drobiu województwa podkarpackeigo W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 2 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 96-103
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Ocena preferencji i częstotliwości spożycia mięsa drobiowego w opinii studentów W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. Cz. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki. Biała Podlaska, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Instytut Rolnictwa: 2014, S. 7-14
- [współaut.] Ormian M Ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów w wybranych fermach drobiu województwa podkarpackiego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2012, nr 15, s. 9-14
- [współaut.] Ormian M Ocena mikroklimatu w budynku dla loch w różnych porach roku. - Problemy Inżynierii Rolniczej, 2012, R. 20, nr 2, s. 95-101
- [współaut.] Ormian M The welfare of gilts in different housing systems. - Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 2012, vol. 11, iss. 2, s. 3-14
- Dobrostan loch luźnych w systemie utrzymania indywidualnego i grupowego. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2012, T. 8, nr 3, s. 33-43
- [współaut.] Ormian M University student's perception of convenience food based on poultry products W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 147-154
- [współaut.] Sokołowicz Z, Krawczyk J Production of table eggs in alternative production systems as a component of sustainable development and conservation of chicken biodiversity W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 135-146
- [współaut.] Lechowska J Cakiel podhalański rasą rodzimą na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2011, nr 14, s. 7-10
- [współaut.] Lechowska J Owce objęte programem ochrony zasobów genetycznych na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2011, nr 14, s. 41-44
- [współaut.] Ormian M Zachowanie się świń w okresie adaptacji do tuczu. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2011, t. 7, nr 1, s. 71-77
- Stan zdrowotny knurków hodowlanych utrzymywanych systemem wybiegowym i bezwybiegowym. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2011, T. 7, nr 2, s. 67-73
- [współaut.] Lechowska J Badanie świadomości ekologicznej rolników gospodarujących metodami konwencjonalnymi. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2010, nr 12
- [współaut.] Lechowska J Znaczenie i walory użytkowe owiec rasy wrzosówka. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2010, nr 12, s. 53-58
- [współaut.] Ruda M, Ormian M Reakcje behawioralne loch utrzymywanych indywidualnie i grupowo. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2010, t. 6, nr 1, s. 123-129
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E Rolnictwo ekologiczne na Podkarpaciu. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, Z. 549, s. 217-227
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Wykorzystanie owiec w ochronie krajobrazu górskiego. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 165-169
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Charakterystyka zachowania się prosiąt w czasie adaptacji do tuczu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 213-216
- [współaut.] Ormian M, Lechowska J Dzienno-nocny rytm zachowania się świń w czasie adaptacji do tuczu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 205-212
- [współaut.] Górka M, Ormian M, Krzywonos M Warunki utrzymania świń w wybranych gospodarstwach województwa podkarpackiego W: Produkcja zwierzęca / red. Maria Ruda, Małgorzata Górka, Sławomir Stec. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2009, S. 47-52
- [współaut.] Krzywonos M, Ormian M, Ruda M Ochrona zdrowia zwierząt w gospodarstwach ekologicznych W: Produkcja zwierzęca / red. Maria Ruda, Małgorzata Górka, Sławomir Stec. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2009, S. 157-168
- [współaut.] Lechowska J, Jankowska D, Ormian M Potencjał rozrodczy owcy olkulskiej na Podkarpaciu. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2008, T. 4, nr 3, s. 215-220
- [współaut.] Lechowska J, Ormian M Owca olkuska na Podkarpaciu. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2008, nr 10, s. 87- 92
- [współaut.] Lechowska J Dynamika rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych W: Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu : uwarunkowania, mechanizmy, efekty / red. nauk. Sylwester Makarski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2007, S. 489-494
- [współaut.] Lechowska J Rolnictwo ekologiczne jako system produkcji gwarantujący wysoką jakość spożywczą produktów żywnościowych W: Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu : uwarunkowania, mechanizmy, efekty / red. nauk. Sylwester Makarski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2007, S. 480-488
- [współaut.] Lechowska J Ocena wartości rozpłodowej loch rasy wielkiej białej polskiej w grupach rodzinowych. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2006, vol. 24, s. 169-173
- [współaut.] Ruda M Zanieczyszczenie środowiska naturalnego przez działalność rolniczą w opinii mieszkańców wsi. - Problemy Inżynierii Rolniczej, 2006, R. 14, nr 1, s. 143-150
- [współaut.] Lechowska J Poziom wiedzy o rolnictwie ekologicznym w świetle opinii rolników W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 125-133
- [współaut.] Ruda M Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii Europejskiej W: Wybrane problemy rolnictwa i ochrony środowiska / red. Maria Ruda i Dariusz Kusz. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2006, S. 106-116
- [współaut.] Krzywonos M, Ruda M Gospodarstwa ekologiczne miejscem użytkowania ras rodzinnych. Cz. 1. - Biuletyn Informacyjny Podkarpackiej Izby Rolniczej, 2005, z. 4, s. 8-9
- [współaut.] Krzywonos M, Ruda M Gospodarstwa ekologiczne miejscem użytkowania ras rodzinnych. Cz. 2. - Biuletyn Informacyjny Podkarpackiej Izby Rolniczej, 2005, z. 5, s. 2-3
- Charakterystyka gospodarstw ekologicznych w województwie podkarpackim. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2005, nr 1, s. 4-5
- Rolnictwo źródłem zanieczyszczenia środowiska. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2005, nr 7, s. 4-5
- Historia i stan obecny rolnictwa ekologicznego w Polsce. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2004, nr 3, s. 12-13
- Podstawy prawne funkcjonowania rolnictwa ekologicznego. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2004, nr 2 (154), s. 18-19
- Produkcja zwierząt w gospodarstwach ekologicznych. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2004, nr 12, s. 3-4
- Przestawiamy gospodarstwo na ekologiczne metody produkcji. - Dukielski Przegląd Samorządowy, 2004, nr 11, s. 6-7
- [współaut.] Ruda M Świadomość ekologiczna w wiejskich społecznościach na Podkarpaciu W: Problemy ekologiczne Euroregionu Karpackiego / [kom. red. z. Kazimierz Twardowski et al.] ; Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa: 2004, S. 17-22
- [współaut.] Dudek M Badania warunków bytowania świń w wybranych gospodarstwach województwa podkarpackiego W: Gospodarowanie metodami ekologicznymi na tle zrównoważonego rozwoju południowo-wschodniej Polski : Konferencja zorganizowana przez Podkarpackie Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego EKOGAL przy współudzialeUniwersytetu Rolniczego w Dublanach, Rzeszów, 25 kwietnia 2003 r. / [red. zeszytu Jan Gąsior]. Kraków, Wydaw. AR: 2003, S. 38
- [współaut.] Michalska J, Ruda M Produkcja żywca króliczego alternatywą dla gospodarstw w województwie podkarpackim W: Środowisko, zwierzę, produkt : konferencja naukowa, Lublin 22-24 września 2003 / [kom. red. Tomasz M. Gruszecki et al.]. Lublin, Wydaw. Akademii Rolniczej: 2003, S. 212
- [współaut.] Pokrywka K, Ruda M Kształtowanie się wybranych cech ejakulatów knurów ras matecznych w zależności od pory roku i odstępu między pobieraniem nasienia. - Przegląd Hodowlany, 2001, nr 8, s. 13-15