dr inż. Dagmara Migut
- Jednostka:
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska - Budynek: D9
- Pokój: 326
- Nr telefonu: 17 785 53 26
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-2382-7353
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek: 11.30-13.00
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Jarecki W, Lachowski T The Influence of Applying Foliar Micronutrients at Nodulation and the Physiological Properties of Common Soybean Plants. - Agriculture, 2024, Vol. 14, iss. 1
- [współaut.] Kaszuba J, Jańczak-Pieniążek M, Kapusta I [et al.] Comparison of the Antioxidant and Sensorial Properties of Kvass Produced from Mountain Rye Bread with the Addition of Selected Plant Raw Materials. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 3
- [współaut.] Stadnik B, Tobiasz-Salach R Influence of Foliar Application of Microelements on Yield and Yield Components of Spring Malting Barley. - Agriculture, 2024, Vol. 14, iss. 3
- [współaut.] Ratana A Wpływ wodnego roztworu kwercetyny na właściwości fizjologiczne rożnika przerośniętego W: VI Ogólnopolska Przyrodnicza Konferencja Naukowa "Mater naturae"- osiągnięcia, wyzwania i problemy nauk przyrodniczych, Lublin, 6 grudnia 2024 r. : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Alicja Danielewska. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2024, S. 51
- [współaut.] Składan M Wpływ stresu solnego na właściwości fizjologiczne ślazowca pensylwańskiego W: VI Ogólnopolska Przyrodnicza Konferencja Naukowa "Mater naturae"- osiągnięcia, wyzwania i problemy nauk przyrodniczych, Lublin, 6 grudnia 2024 r. : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Alicja Danielewska. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2024, S. 47
- [współaut.] Wąsacz M, Żyła T Wpływ wodnego roztworu kwercytyny na właściwości fizjologiczne słonecznika bulwiastego W: VI Ogólnopolska Przyrodnicza Konferencja Naukowa "Mater naturae"- osiągnięcia, wyzwania i problemy nauk przyrodniczych, Lublin, 6 grudnia 2024 r. : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Alicja Danielewska. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2024, S. 53
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Piechowiak T The Effect of Exogenous Copper-Quercetin Complex on Wheat (Triticum aestivumL.) Seedlings Growth under Drought Stress. - Chemistry Proceedings, 2022, Vol. 10, iss. 1
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Piechowiak T, Balawejder M Assessment of the Impact of the Application of a Quercetin-Copper Complex on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Plants (Triticum aestivum L.) Growing under Saline Conditions. - Cells, 2022, Vol. 11, no. 7
- [współaut.] Jarecki W Comparison of Yield and Important Seed Quality Traits of Selected Legume Species. - Agronomy-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 11
- [współaut.] Piechowiak T, Józefczyk R, Balawejder M Ozone Treatment Improves the Texture of Strawberry Fruit during Storage. - Antioxidants, 2022, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Szostek M, Pawlak R [et al.] Effect of Fertilisation with Ash from Biomass Combustion on the Mechanical Properties of Potato Tubers (Solanum tuberosum L.) Grown in Two Types of Soil. - Agronomy-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Jańczak-Pieniążek M, Bobrecka-Jamro D [et al.] Photosynthesis, yielding and quality of pea seeds depending on the row spacing and sowing density. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 146-155
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Stadnik B, Kuźniar P Determination of sowing density and row spacing on the susceptibility of lupine seeds to mechanical damage. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 156-163
- [współaut.] Buczek J, Jańczak-Pieniążek M Effect of Soil Tillage Practice on Photosynthesis, Grain Yield and Quality of Hybrid Winter Wheat. - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 6
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Piechowiak T, Buczek J [et al.] Physiological Response of Maize Plants (Zea mays L.) to the Use of the Potassium Quercetin Derivative. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 14
- [współaut.] Jańczak-Pieniążek M, Piechowiak T, Buczek J [et al.] The Effect of Exogenous Application of Quercetin Derivative Solutions on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Seedlings. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 13
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Kuźniar P, Pawlak R The Effect of Foliar Fertilization on the Resistance of Pea (Pisum sativum L.) Seeds to Mechanical Damage. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 1
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Stadnik B Assessment of the Physiological Condition of Spring Barley Plants in Conditions of Increased Soil Salinity. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Pentoś K, Matłok N, Gorzelany J Mathematical Modelling of the Mechanical Properties of Four Varieties of Brine Pickles Using Neural Networks. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 257-268
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Jańczak-Pieniążek M, Skrobacz K [et al.] Physiological and Biochemical Properties of Potato (Solanum tuberosum L.) in Response to Ozone-Induced Oxidative Stress. - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
- [współaut.] Gorzelany J, Antos P, Balawejder M Postharvest Ozone Treatment of Cucumber as a Method for Prolonging the Suitability of the Fruit for Processing. - Ozone-Science & Engineering, 2019, Vol. 41, iss. 3, p. 261-264
- [współaut.] Gorzelany J, Pluta S, Zaguła G Content of selected minerals in the fruit of Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) genotypes grown in central Poland. - Journal of Elementology, 2019, Vol. 24, nr 4, s. 1323-1333
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Analiza właściwości fizykochemicznych świeżych oraz kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 208-219
- [współaut.] Antos P, Piechowicz B, Gorzelany J [et al.] Effect of ozone on fruit quality and fungicide residue degradation in apples during cold storage. - Ozone-Science & Engineering, 2018, Vol. 40, iss. 6, s. 482-486
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Balawejder M [et al.] The impact of the cucumber fruit preparation on their mechanical properties and microbial status of the souring brine during souring procedure. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 1, pp. 11-17
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Styka A [et al.] Influence of brine containing probiotic on the mechanical properties of fruit of selected varieties of field-grown cucumbers during the process of pickling. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 4, pp. 37-44
- [współaut.] Gorzelany J, Wołowiec A Ocena wybranych właściwości chemicznych świeżych i kiszonych ogórków gruntowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, nr 3, s. 33-39
- [współaut.] Rewiś A, Gorzelany J Wpływ zalewy z dodatkiem probiotyku na właściwości mechaniczne owoców wybranych odmian ogórków gruntowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, nr 2, s. 30-35
- [współaut.] Gorzelany J, Kotlicka M, Witek G [et al.] Ocena właściwości chemicznych i mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 111-122
- [współaut.] Gorzelany J, Kuźniar P, Matłok N [et al.] Badanie wybranych właściwości mechanicznych świeżych i kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 195-207
- [współaut.] Witek G, Matłok N, Gorzelany J [et al.] Wpływ nawożenia nawozami mikroelementowymi Dr Green Zboża na plonowanie pszenicy ozimej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 357-368
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Antos P [et al.] Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process. - Ozone-Science & Engineering, 2017, Vol. 39, iss. 3, s. 188-195
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Dziura M [et al.] Impact of Dr Green Prime Seed Fertilizer on the Germination Energy and Ability of Wheat Seeds. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2017, vol. 6, no. 4, pp. 33-40
- [współaut.] Kuźniar P, Gorzelany J, Lenik J [et al.] Wpływ temperatury na właściwości reologiczne syropów z płatków i owoców róży. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, s. 24-28
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Piersiak A [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 36-48
- [współaut.] Gorzelany J, Kotlicka M, Matłok N [et al.] Assessment of selected physical properties of fresh and stored large cranberyy friut. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 13-18
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Kuźniar P Assessment of mechanical properties of fresh fruit and brine pickles obtained from selected varietes of field cucumber, depending on the chemical composition of brine, duration of pickling and additional starting cultures. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 7-12
- [współaut.] Gorzelany J, Sroka W, Matłok N [et al.] Zastosowanie testu przebicia owoców winogron odmiany Rondo do oceny stopnia dojrzałości technologicznej. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, Vol. 3/4, nr 19, s. 18-26
- [współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Sosnowski S [et al.] The effect of different sowing rate, foliar fertilization and chemical composition on the mechanical properties of narrow-leaved lupine seeds (Lupinus angustifolius L.). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 43-48
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Kotlicka M [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 200-211
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Witek G [et al.] Wpływ ozonowania na właściwości fizyczne wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 49-59
- [współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Gorzelany J [et al.] Wpływ warunków klimatycznych i nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion bobiku W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 132-141
- [współaut.] Kuźniar P, Lenik J, Gorzelany J [et al.] Zależność wybranych właściwości reologicznych syropów z płatków róży i z owoców róży od ich stężenia W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 41-56
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J, Witek G [et al.] Ocena właściwości mechanicznych i chemicznych owoców wybranych odmian pomidorów z uprawy ekologicznej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 170-181
- [współaut.] Matłok N, Kosowski P, Skrobacz K [et al.] Wpływ odmiany winorośli na zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy w owocach Vitis vinifera l. z uprawy konwencjonalnej na Podkarpaciu W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 182-189
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Analiza właściwości mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian ogórków gruntowych i poddanych procesowi kiszenia. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2015, Vol. 3/4, nr 15, s. 16-21
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J Evaluation of chemical properties and calorific value of root vegetables on the example of carrot roots. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 113-118
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kiszenia W: Rośliny : fizjologia, uprawa i ich interdyscyplinarne wykorzystanie / red. Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 182-193
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kwaszenia W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015. Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty; Lublin, 21-22 marca 2015 roku / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg. Lublin, [b.w.]: 2015, S. 34-35
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Assessment of the mechanical properties of fresh soil- grown cucumber fruits. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 15-18
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Cebulak T Quality of dill pickled cucumbers depending on the variety and chemical composition of pickle brine. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 19-22
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Metody stosowane w przetwórstwie ogórków gruntowych W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 193-198
- [współaut.] Matłok N, Gorzelany J Właciwości mechaniczne ogórków gruntowych w trakcie procesu kiszenia W: Acta Carpathica 12 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 95-100