dr Dorota Grabek-Lejko
- Jednostka:
Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii - Budynek: Zelwerowicza 4, D9
- Pokój: 438
- Nr telefonu: 177855438
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-1004-793X
- Konsultacje dla studentów: poniedziałek 10.00-11.30
Informacje
- mikrobiologia żywności;
- analiza mikrobiologiczna żywności
- analiza właściwości przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych substancji biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego;
- produkty pszczele – właściwości prozdrowotne;
Publikacje
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Szymański P [et al.] The Influence of Selected Herb Additives on the Organoleptic and Antioxidant Properties and Storage Stability of Frozen Homemade Tofu. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 15
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Zaguła G [et al.] Quality of Propolis Commercially Available on Podkarpacki Beekeeping Market. - Journal of Apicultural Science, 2024, Vol. 68, no. 1, p.35-49
- [współaut.] Wolanin M, Szpytma A, Pajda D [et al.] Biological Properties of Recently Described Wild Bramble Rubus oklejewiczii against the Species from Similar Niches. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Worek M Honeydew Honey as a Reservoir of Bacteria with Antibacterial and Probiotic Properties. - Antibiotics-Basel, 2024, Vol. 13, iss. 9
- [współaut.] Hyrchel T The Antibacterial Properties of Polish Honey against Streptococcus mutans - A Causative Agent of Dental Caries. - Antibiotics-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 11
- [współaut.] Makuch-Pietraś I, Górka A, Kasprzyk I Antioxidant activities in relation to the transport of heavy metals from the soil to different parts of Betula pendula (Roth.). - Journal of Biological Engineering, 2023, Vol. 17, iss. 1
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Pycia K [et al.] Phenolic Profile and Antioxidant, Antibacterial, and Antiproliferative Activity of Juglans regia L. Male Flowers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 9
- [współaut.] Miłek M, Sidor E, Puchalski C [et al.] Antiviral and Antibacterial Effect of Honey Enriched with Rubus spp. as a Functional Food with Enhanced Antioxidant Properties. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 15
- [współaut.] Dżugan M Możliwości wykorzystania miodu w terapii COVID-19 - potencjalne mechanizmy działania i przegląd badań klinicznych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, R. 28, nr 1, s. 68-87
- [współaut.] Dżugan M, Miłek M, Hęclik J [et al.] Antioxidant Activity, Polyphenolic Profiles and Antibacterial Properties of Leaf Extract of Various Paulownia spp. Clones. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Tomczyk M The impact of ultrasound decrystallization on enzymatic, antioxidant and antibacterial properties of honey. - Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2021, Vol. 71
- [współaut.] Miłek M, Stępień K, Sidor E [et al.] The enrichment of honey with Aronia melanocarpa fruits enhances its in vitro and in vivo antioxidant potential and intensifies its antibacterial and antiviral properties. - Food & Function, 2021, Vol. 12, iss. 19, p. 8920-8931
- [współaut.] Dżugan M, Swacha S, Tomczyk M [et al.] Physicochemical quality parameters, antibacterial properties and cellular antioxidant activity of Polish buckwheat honey. - Food Bioscience, 2020, Vol. 34
- [współaut.] Dżugan M, Miłek M, Sidor E Apifitoterapia : synergistyczne działanie miodu i roślin leczniczych. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 254 s.
- [współaut.] Kluz M, Hędrzak D, Hołojuch M [et al.] Analiza składu mikrobiologicznego winogron i gleby przydomowej winnicy na terenie Rzeszowa W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 107-116
- [współaut.] Kluz M, Magoń K, Dżugan M [et al.] Prozdrowotne właściwości i aktywność mikrobiologiczna owocu mangostanu W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-38
- [współaut.] Kluz M, Zagrobelna E, Pietrzyk K [et al.] Aktywność antybakteryjna olejków eterycznych w mięsie wołowym W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 39-48
- [współaut.] Wrona A, Zagrobelna E, Kluz M [et al.] Analiza mikrobiologiczna sushi i jego komponentów - jako przykładów produktów garmażeryjnych typu ready to eat W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 105-117
- [współaut.] Zagrobelna E, Kluz M, Puchalski C Dieta bezglutenowa - jakość produktów bezglutenowych i niedobory składników odżywczych w chorobach glutenozależnych W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 90-104
- [współaut.] Zaguła G, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Sposób sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych. - Wiadomości Urzędu Patentowego, 2019, nr 9, nr PAT.233341
- [współaut.] Sowa-Borowiec P Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, 279, [1] s.
- [współaut.] Hanus P, Kata I, Kordiaka R [et al.] Analiza mikrobiologiczna potraw sous vide z karpia przy wykorzystaniu metody PCR W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 90-101
- [współaut.] Zagrobelna E, Kluz M, Wrona A Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające wybranych miodów z nietypowych pożytków pszczelich W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 77-90
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety. - Molecules, 2018, vol. 23, iss. 8, Art. no. 2069 (14 s.)
- [współaut.] Dmytruk K, Ruchała J, Puchalski C [et al.] Autophagy-related gene ATG13 is involved in control of xylose alcoholic fermentation in the thermotolerant methylotrophic yeast Ogataea polymorpha. - FEMS Yeast Research, 2018, Vol. 18, iss. 2, Article Number: foy010
- [współaut.] Kasprzyk I, Depciuch J, Parlińska-Wojtan M FTIR-ATR spectroscopy of pollen and honey as a tool for unifloral honey authentication. The case study of rape honey. - Food Control, 2018, Vol. 84, p. 33-40
- [współaut.] Słowik J, Kasprzyk I Activity of selected honey types against staphylococcus aureus methicillin susceptible (MSSA) and methicillin resistant (MRSA) bacteria and its correlation with hydrogen peroxide, phenolic content and antioxidant capacity. - Farmacia, 2018, Vol. 66, nr 1, s. 37-43
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Kasprzyk I [et al.] Effect of infusion time and addition of lemon juice on the mobility of selected macroelements and aluminium during aqueous extraction of quality brands of leaf tea. - Journal of Elementology, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 611-624
- [współaut.] Fedorovych D, Yurkiv M, Kolodii O [et al.] The role of glutatione in detoxification of chromate by Hansenula (Ogataea) polymorpha yeast. - Faktori eksperimental'noï evolûcìï organìzmìv, 2017, T. 21, s. 82-86
- [współaut.] Kasprzyk I, Zaguła G, Puchalski C The Bioactive and Mineral Compounds in Birch Sap Collected in Different Types of Habitats. - Baltic Forestry, 2017, Vol. 23, iss. 2, s. 394-401
- [współaut.] Kluz M Bakterie fermentacji mlekowej i ich metabolity - możliwość zastosowania w biokonserwacji ryb i owoców morza. - Nauka Przyroda Technologie, 2017, t. 11, z. 2, s. 207-221
- [współaut.] Saletnik B, Zaguła G, Kasprzyk I [et al.] Biosorption of cadmium(II), lead(II) and cobalt(II) from aqueous solution by biochar from cones of larch (Larix decidua Mill. subsp. decidua ) and spruce (Picea abies L. H. Karst). - Environmental Earth Sciences, 2017, vol. 76, iss. 16, Art. nr 574 (11 p.)
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Tomczyk M, Swacha S [et al.] Hydrogen peroxide-dependent antibacterial action of Melilotus albus honey. - Letters in Applied Microbiology, 2017, vol. 65, iss. 1, s. 82-89
- [współaut.] Tekiela A, Kasprzyk I Risk of biodeterioration of cultural heritage objects, stored in the historical and modern repositories in the Regional Museum in Rzeszow (Poland). A case study. - International Biodeterioration & Biodegradation, 2017, Vol. 123, p. 46-55
- [współaut.] Zaguła G, Zardzewiały M, Saletnik B [et al.] Effects of fertiliser use and pre-sowing seed stimulation with a magnetic field on the mineral content and yield of three varieties of sugar beet roots. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 1401-1414
- [współaut.] Lis B Mniszek lekarski (Taraxacum Officinale) - potencjalne właściwości prozdrowotne. - Nauka Przyroda Technologie, 2016, T. 10, z. 3, s. 1-15
- Jeżyny (Rubus sp.) jako źródło substancji biologicznie aktywnych o potencjalnym zastosowaniu medycznym. - Postępy Fitoterapii, 2016, T. 17, nr 3, s. 218-2268
- [współaut.] Fujarowicz M, Kluz M Wpływ ogrzewania na potencjał antyoksydacyjny, stabilność barwników betalainowych soku z dwóch odmian buraka ćwikłowego (Beta vulgaris) W: Rośliny - przegląd wybranych zagadnień / redakcja: Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 98-108
- [współaut.] Kasprzyk I, Zaguła G, Puchalski C The bioactive, nutrients and mineral compounds in the natural sap of Betula pendula and Betulapubescens : an impact of the type of habitats W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 33
- [współaut.] Kluz M, Kordiaka R, Kata I [et al.] Evaluation of health safety of sous vide - processed products for human W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 41-50
- [współaut.] Kluz M, Kordiaka R, Puchalski C [et al.] Wpływ olejków eterycznych, konserwantu EDTA oraz sposobu pakowania na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 80-89
- [współaut.] Kocząb N, Kluz M, Puchalski C Wpływ fermentacji przez niekonwencjonalne drożdże Hansenula polymorpha na stabilność barwników i aktywność antyoksydacyjną soków z buraka czerwonego W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 19-29
- [współaut.] Kluska K, Kasprzyk I Antioxidant and antibacterial properties of commercial bee pollen products. - Journal of Apicultural Research, 2015, Vol. 54, iss.5, s. 491-502
- [współaut.] Sibirnyj W, Honchar M The use of enzymes for ethanol, methanol and formaldehyde determination in food products. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science, 2015, vol. 4, no. 5, pp. 393-397
- [współaut.] Sybirnyy A, Fedorovych D, Honchar M Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds / edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, 341 s.
- [współaut.] Fedorovych D, Boretsky Y, Prokopiv T [et al.] Cobalt as a dangerous environmental pollutant W: Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds : edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, S. 33-40
- [współaut.] Florek E Evaluation of antibacterial and antioxidant properties of Rosa canina L. extracts and its phenolic and ascorbic acid content W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 70
- [współaut.] Pizoń A, Szpyra K Folic acid determination in multivitamin preparations by microbiological method W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 73
- [współaut.] Sibirnyj W, Honchar M Determination of methanol and formaldehyde in food products and in the environment W: Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds / edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, S. 89-98
- [współaut.] Sibirnyj W, Honchar M New enzyme-chemical methods for determination of methanol and formaldehyde in the environment and food products W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 85
- [współaut.] Wojtowicz K Comparison of antibacterial and antioxidant properties of fruits and leaves of blackberry (Rubus plicatus) and raspberry (rubus idaeus). - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science, 2014, Vol. 3, no. 6, s. 514-518
- [współaut.] Gąsior J, Gąsior J, Wołoszańska S [et al.] Acta Carpathica 17 / aut. Jan Gąsior, Natalia Matłok ; [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 50 s.
- [współaut.] Gąsior J, Janowska-Kurdziel W, Gąsior J [et al.] Acta Carpathica 13 / aut. Jan Gąsior, Weronika Janowska-Kurdziel ; [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 50 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 12 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 123 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 15 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 52 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 246 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 18 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 50 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 19 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 246 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 20 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 50 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 21 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 126 s.
- [współaut.] Gąsior J, Wołoszańska S, Alvarez B [et al.] Acta Carpathica 22 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszańska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Witalij Fil, Wasyl Stachiw, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, 50 s.
- [współaut.] Felšöciová S, Kačániová M, Hleba L [et al.] Microscopic fungi isolated from Polish honey. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2012/2013, vol. 2, no. 3, p. 1040-1049
- [współaut.] Sibirnyj W, Sybirnyy A Regulacja ekspresji genów w komórkach drożdży metylotroficznych. - Postępy Biochemii, 2013, T. 59, nr 1, s. 95-106
- [współaut.] Tomczyk-Ulanowska K Phenolic content, antioxidant and antibacterial activity of selected natural sweeteners available on the Polish market. - Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, 2013, Vol. 48, iss. 12, s. 1089-1096
- Drożdże Saccharomyces cerevisiae jako mikroorganizmy o potencjalnym zastosowaniu w bioremediacji metali ciężkich W: Acta Carpathica 7 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 165-170
- [współaut.] Dżugan M, Słotwińska D Storage effect on physiochemical and antioxidant properties of honey from the Southern Poland W: Soil, food and health interactions / Anna Pasternakiewicz, R. Stawarz (eds). Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012
- [współaut.] Dżugan M, Słotwińska D, Kačániová M Storage effect on physicochemical and antioxidant properties of honey from the Southern Poland W: Xenobiotics : soil, food and human health interactions / ed. Anna Pasternakiewicz, Robert Stawarz, Bożena Witek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 100-111
- [współaut.] Kurylenko O, Sibirnyj W, Ubiyvovk V [et al.] Alcoholic fermentation by wild-type Hansenula polymorpha and Saccharomyces cerevisiae versus recombinant strains with an elevated level of intracellular glutathione. - Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 2011, Vol. 38, Iss. 11, s. 1853-1859
- [współaut.] Dżugan M, Słotwińska D Storage effect on physiochemical and antioxidant properties of honey from the southern Poland W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 32
- [współaut.] Demkiv O, Chan D, Lupak M [et al.] Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 255-264
- [współaut.] Sibirnyj W, Kluz M, Sybirnyy A Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 369-378
- [współaut.] Tomczyk-Ulanowska K Phenolic content, antioxidant and antibacterial activity of some natural sweeteners available on Polish market W: Risk factors of food chain : 11th international conference : September, 5-6. 2011 : [book of abstracts] / [ed. Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz] ; University of Rzeszow, Pedagogical University in Krakow, Slovak University of Agriculture in Nitra. Iwonicz, [s.n.]: 2011, S. 31
- [współaut.] Dżugan M, Pakla M, Pasternakiewicz A Photochemiluminescent detection of oxidative stress in Lepidium sativum L. exposed to cadmium and zinc W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 62-67
- [współaut.] Kluz M, Dżugan M, Pasternakiewicz A [et al.] Analiza właściwości cydrów wyprodukowanych naturalnym sposobem W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 167-171
- [współaut.] Sybirnyy A Opracowanie nowych metod analizy alkoholi i formaldehydu oraz selekcja mutantów drożdży ze zmienioną zdolnością do fermentacji alkoholowej / Dorota Grabek-Olejko ; prom. Andrij Sibirnij. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, 104 s.
- [współaut.] Sibirnyj W, Honchar M, Pavlishko H [et al.] Photometric assay of methanol and formaldehyde in industrial waste-waters using alcohol oxidase and 3-methyl-2-benzothiazolinone hydrazone. - International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 2008, Vol. 88, iss. 4, s. 389-301
- [współaut.] Ryabova O, Oklejewicz B, Voronovsky A [et al.] Plate ethanol-screening assay for selection of the Pichia stipitis and Hansenula polymorphayeast mutants with altered capability for xylose alcoholic fermentation. - Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 2006, vol. 33, nr 11, s. 934-940