dr hab. prof. UR Edyta Łuszczki

  • Jednostka:
    Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Zdrowiu, Kolegium Nauk Medycznych
  • Budynek: G5
  • Pokój: 228
  • Nr telefonu: 17 851 89 65
  • Email: [email protected]
  • ORCID: 0000-0002-4619-7705
  • Konsultacje dla studentów: Wtorek, godzina 9.30 -11.00

Informacje

W swojej pracy naukowej realizuje projekty i badania dotyczące głównie żywienia i stylu życia dzieci młodzieży, a także osób dorosłych. Jest autorką i współautorką 80 publikacji naukowych o łącznej liczbie punktów Impact Factor 642.200 (7024 pkt. MNiSW). Publikowała w tak prestiżowych czasopismach jak Lancet czy Nature. Jej Index Hirscha według Scopus wynosi 16 (2,965 cytowań), a według Web of Science 14 (2,069 cytowań).

Brała czynny udział w ponad 40 konferencjach krajowych i zagranicznych. Jest edytorem w czasopismach naukowych (między innymi Scientific Reports), recenzentem ponad 50 publikacji i członkiem zespołów recenzyjnych czasopism naukowych. Bierze udział w licznych grantach i projektach naukowych współpracując z naukowcami z kraju oraz Europy. W 2021 roku otrzymała grant Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 5. Jest także ekspertem zewnętrznym Agencji Badań Medycznych (ABM) oraz ekspertem w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) w perspektywie 2021-2027.

Pozostałe osiągnięcia:


- Wiceprezes Europejskiej Grupy do Spraw Otyłości u Dzieci (European Childhood Obesity Group),

- Kierownik Pracowni Żywienia Człowieka Kolegium Nauk Medycznych UR,

- Członek międzynarodowego Konsorcjum I.Family w ramach projektu Determinants of eating behaviour in European children, adolescents and their parents,

- Członek grupy NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC),

- Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.


Udział w grantach i projektach badawczych:

  • Horyzont Europa EprObes (early prevention of Obesity),
  • Tackling Adolescent obesity and promoting inclusion through nutrition trainings for disadvantaged youth (TAO Project) realizowany w ramach grantu ERASMUS+ Programme,
  • Undergraduate Medical University Module in Nutrition: Connecting health and nutrition to help reducing non-communicable diseases realizowany w ramach grantu ERASMUS+ Programme,
  • Badanie kliniczne Goat Infant Formula Feeding and Eczema (the GIraFFE Study).

Publikacje