dr inż. Grażyna Gajdek
- Jednostka:
Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej - Budynek: D9
- Pokój: 353
- Nr telefonu: 177855353
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-6565-1184
- Konsultacje dla studentów: środa 13.00-15.00,
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności i odnawialnych źródeł energii. Cz. 5 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, 152 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, 140 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 7 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, 114 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, 146 s.
- [współaut.] Bagniak M, Pawłowska-Mielech J Opinia mieszkańców woj. podkarpackiego wobec odnawialnych źródeł energii na tle jej wykorzystania w Polsce W: Uwarunkowania produkcji żywności i odnawialnych źródeł energii. Cz. 5 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 134-151
- [współaut.] Prejsnar-Skrupska M, Augustyńska-Prejsnar A Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 8 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 73-85
- [współaut.] Rydzik P, Baran E Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2012-2021 W: Uwarunkowania produkcji żywności i odnawialnych źródeł energii. Cz. 5 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 118-133
- [współaut.] Puchalski C, Molenda P Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 4 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Piotr Molenda. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2023, 160 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, 142 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, 138 s.
- [współaut.] Fedejko B, Molenda P Uwarunkowania rozwoju fotowoltaiki w Polsce i wybranych krajach europoejskich- analiza porównawcza W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 96-115
- [współaut.] Gorzelany J, Belcar J, Matłok N [et al.] Efektywność produkcji jęczmienia ozimego z przeznaczeniem na cele browarnicze w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 29-40
- [współaut.] Wajda B, Prejsnar K OZE w budownictwie mieszkaniowym W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 116-138
- [współaut.] Puchalski C Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, 116 s.
- [współaut.] Puchalski C Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, 128 s.
- [współaut.] Puchalski C Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, 118 s.
- [współaut.] Kotowicz S, Baran E Analiza rynku i handlu detalicznego oraz dynamika sprzedaży wybranych produktów ekologicznych w placówkach handlowych województwa podkarpackiego W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 17-37
- [współaut.] Matłok N, Szostek M, Antos P [et al.] Effect of Foliar and Soil Fertilization with New Products Based on Calcinated Bones on Selected Physiological Parameters of Maize Plants. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 7
- [współaut.] Jaworska G, Puchalski C, Witczak T Postęp w naukach o żywieniu człowieka / redakcja naukowa Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek, Grażyna Jaworska, Teresa Witczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 124 s.
- [współaut.] Puchalski C Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 132 s.
- [współaut.] Puchalski C Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, s. 124
- [współaut.] Puchalski C Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 138 s.
- [współaut.] Puchalski C Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 117 s.
- [współaut.] Puchalski C, Jaworska G Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 122 s.
- [współaut.] Witczak M, Puchalski C, Jaworska G Postęp w naukach o żywności / redakcja naukowa Mariusz Witczak, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 110 s.
- [współaut.] Lechowska J, Pisarek M, Topczewska J Ocena gospodarowania producentów rolnych w kontekście zrównoważonego rozwoju gminy Krempna położonej na terenie Jaśliskiego Parku Krajobrazowego W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 117-127
- [współaut.] Puchalski C Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, 128 s.
- [współaut.] Lechowska J Rozwój dystrybucji i handlu hurtowego jako formy rynku zorganizowanego W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 44-58
- [współaut.] Lechowska J, Dec M Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 15-24
- [współaut.] Pawłowska-Mielech J Budowanie marki "Sokołów" na rynku żywnościowym W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 59-77
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Opinia studentów na temat roli jakości mięsa kurcząt rzeźnych w ich decyzjach nabywczych. - Modern Management Review, 2017, vol. 22, nr 24(2), s. 7-16
- [współaut.] Halicki M Marka w procesie zarządzania portfelem. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 179 s.
- [współaut.] Puchalski C Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 119 s.
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Rola czynników socjo-ekonomicznych w decyzjach nabywczych konsumentów produktów żywnościowych na podkarpackim rynku W: Interdyscyplinarność jako droga rozwoju nauki : ekonomia i prawo / [redakcja naukowa Karol Kraiński] ; Fundacja Hutena. Elbląg, Fundacja Hutena: 2016, S. 89-105
- [współaut.] Hales C Merchandising jako czynnik warunkujący działania konsumentów w placówkach handlowych W: Rynek nieruchomości, pracy i finansowy - kierunki rozwoju / [redakcja naukowa Agata Kraińska]. Elbląg, Fundacja Hutena: 2016, S. 115-136
- Istota i funkcjonowanie rynku rolnego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 68-81
- Wpływ marki na decyzje nabywców produktów żywnościowych W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 82-98
- [współaut.] Puchalski C Rynek aktywów biologicznych i produktów rolniczych / red. nauk. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 136 s.
- [współaut.] Puchalski C, Kaniuczak J Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 136 s.
- Motywowanie jako element procesu zarządzania zasobami ludzkimi w organizacji. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 137 s.
- [współaut.] Czubek E Ocena zmiany struktury użytków rolnych w powiecie sanockim pod wpływem PROW 2007-2013 - działanie osi 1 - "Renty Strukturalne" W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 22-33
- Ewolucja polskiego rolnictwa w aspekcie akcesji do Unii Europejskiej W: Rynek aktywów biologicznych i produktów rolniczych / red. nauk. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 20-52
- Renty strukturalne a zmiany struktury agrarnej w Polsce W: Ekonomiczne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej / [pod redakcją naukową Aleksandry Chlebickiej]. Warszawa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA: 2015, S. 135-150
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Preferencje nabywcze "żywności wygodnej" pochodzenia drobiowego w opinii młodzieży akademickiej. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 4 (34), s. 17-26
- [współaut.] Augustyńska-Prejsnar A, Ormian M Wybory rynkowe mięsa kurcząt brojlerów w opinii studentów. - Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, nr 3 (33), s. 5-13
- Genetyczne modyfikacje jako czynnik zagrożeń i szans we współczesnym świecie. - Geopolityka.net, 2013
- Genetyczne modyfikacje jako czynnik zagrożeń i szans we współczesnym świecie. - Przegląd Geopolityczny, 2013, t. 6, s. 17-35
- Produkt regionalny i tradycyjny Podkarpacia we współczesnej gospodarce Polski. - Gospodarka i Finanse, 2013, z. 3, s. 45-54
- Genetically modified organisms - current status and prospects W: Ekonomìka v umovah globalìzacìï : problemi, tendencìï, perspektivi : zbìrnik materìalìv I mìžnarodnoï naukovo-praktičnoï internet konferencìï, 25 lûtogo - 1 bereznâ 2013 r., Dnipropetrovs'k - Žešuv. Dnepropetrovsk, Nacìonal'nij gìrničij unìversitet: 2013, S. 231-235
- Perspektywy upraw GMO w Polsce i na świecie W: Ekonomìka v umovah globalìzacìï : problemi, tendencìï, perspektivi : zbìrnik materìalìv I mìžnarodnoï naukovo-praktičnoï internet konferencìï, 25 lûtogo - 1 bereznâ 2013 r., Dnipropetrovs'k - Žešuv. Dnepropetrovsk, Nacìonal'nij gìrničij unìversitet: 2013, S. 235-242
- Fundusz SAPARD i jego wykorzystanie w sektorze rolniczym na Podkarpaciu. - Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2010, z. 16, s. 486-495
- [współaut.] Baran E Fundusze unijne stymulatorem przemian rozwojowych podkarpackiego rolnictwa. - Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, z. 5, s. 13-19
- [współaut.] Lechowska J Porównanie oceny mięsności tusz wieprzowych na podstawie pomiarów dwoma urządzeniami pomiarowymi. - Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodniego Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie, 2009, nr 11, s. 56-60
- Powszechny dostęp do informacji o WPR - szansą rozwoju obszarów wiejskich W: Społeczeństwo informacyjne : stan i kierunki rozwoju w świetle uwarunkowań regionalnych / red. Colin F. Hales; [Uniwersytet Rzeszowski. Wydział Ekonomii. Pracownia Naukowo-Dydaktyczna Informatyki Gospodarczej]. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 195-204
- [współaut.] Lechowska J, Topczewska J Wartość rozpłodowa loch zarodowych rasy wbp użytkowanych w gospodarstwie hodowlanym na Podkarpaciu. - Przegląd Hodowlany, 2007, nr 10, s. 23-25
- Dokładność szacowania otłuszczenia tusz świń pogłowia zarodowego na podstawie masy tłuszczu w wyrębach podstawowych W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 112-117