dr hab. inż. Grzegorz Zagułą, prof. UR Grzegorz Zaguła
- Jednostka:
Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii - Budynek: D9
- Pokój: 46
- Nr telefonu: +48 (17) 785 50 46
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-6792-6575
- Konsultacje dla studentów: poniedziałek 8-10
Informacje
- analiza składu pierwiastkowego metodą ICP-OES;
- analityka żywności z zastosowaniem metod instrumentalnych;
- alternatywne metody utrwalania żywości;
- odżywki i suplementy diety
- nawadnianie izotoniczne i osmolalność;
Publikacje
- [współaut.] Bobiec A, Kuberski &, Tobiasz-Salach R [et al.] Bringing back cattle grazing to abandoned farmlands. A lesson from silvopastoral ecological intensification in the landscape of the Carpathian foothills, SE Poland. - Sylwan, 2024, Vol. 168, z. 3, s. 198-219
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Grabek-Lejko D [et al.] Quality of Propolis Commercially Available on Podkarpacki Beekeeping Market. - Journal of Apicultural Science, 2024, Vol. 68, no. 1, p.35-49
- [współaut.] Saletnik A, Saletnik B, Puchalski C Raman Spectroscopy for Plant Disease Detection in Next-Generation Agriculture. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 13
- [współaut.] Saletnik B, Czarnota R, Maczuga M [et al.] Residues from the Oil Pressing Process as a Substrate for the Production of Alternative Biochar Materials. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss.17
- [współaut.] Saletnik B, Fiedur M, Kwarciany R [et al.] Pyrolysis as a Method for Processing of Waste from Production of Cultivated Tobacco (Nicotiana tabacum L.). - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 7
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] Influence of temperature and duration of pyrolysis process on calorific value of cereal straw biochar and dust explosive index. - International Agrophysics, 2024, Vol. 38, iss. 3, s. 267-278
- [współaut.] Szparaga A, Czerwińska E, Kapusta I [et al.] The insights into the activity of the extracts from Polygonum aviculare L. and Pseudomonas fluorescens for enhancing and modeling seed germination and seedling growth of Melilotus officinalis L. Lam. - South African Journal of Botany, 2024, Vol. 174, p. 510-524
- [współaut.] Saletnik B, Nowosiad J, Saletnik A [et al.] Biopaliwa stałe w sektorze energetycznym Polski W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 7 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 7-19
- [współaut.] Bajcar M, Zardzewiały M, Saletnik B [et al.] Torrefaction as a Way to Remove Chlorine and Improve the Energy Properties of Plant Biomass. - Energies, 2023, Vol. 16, iss. 21
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Ivanišová E, Čech M, Hozlár P [et al.] Nutritional, Antioxidant and Sensory Characteristics of Bread Enriched with Wholemeal Flour from Slovakian Black Oat Varieties. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 7
- [współaut.] Kowalczyk M, Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M [et al.] Bioavailability of Macroelements from Synbiotic Sheep's Milk Ice Cream. - Nutrients, 2023, Vol. 15, iss. 14
- [współaut.] Miłek M, Mołoń M, Kula-Maximenko M [et al.] Chemical Composition and Bioactivity of Laboratory-Fermented Bee Pollen in Comparison with Natural Bee Bread. - Biomolecules, 2023, Vol. 13, iss. 7
- [współaut.] Mroczek K, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effect on Ionic Composition and Tonic Parameters of Sweeteners Used in the Production of Functional Beverages. - Beverages, 2023, Vol. 9, iss. 4
- [współaut.] Mroczek K, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Ultrasound-Assisted Extraction as a Technique for Preparing Improved Infusions as Functional Beverage Bases. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 20
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Kowalczyk M [et al.] Possibility of Using Different Calcium Compounds for the Manufacture of Fresh Acid Rennet Cheese from Goat's Milk. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 19
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Puchalski C Sposób sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych z zastosowaniem synergicznego działania biowęgla i wirującego pola magnetycznego. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2023, nr 25, nr PAT. 439821
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Kapusta I Exploring the agro-potential of extract from Levisticum officinale WDJ Koch in soybean cultivation. - Industrial Crops and Products, 2023, Vol. 203
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Kapusta I Solid-liquid extraction of bioactive compounds as a green alternative for developing novel biostimulant from Linum usitatissimum L.. - Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 2023, Vol. 10, iss. 1
- [współaut.] Tomczyk M, Kaczmarski M, Puchalski C [et al.] The Negligible Effect of Toxic Metal Accumulation in the Flowers of Melliferous Plants on the Mineral Composition of Monofloral Honeys. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C Sposób poprawy parametrów kiełkowania nasion poprzez zastosowanie pulsującego strumienia światła. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 20, nr PAT.435938
- [współaut.] Kluz M, Pietrzyk K, Pastuszczak M [et al.] Microbiological and Physicochemical Composition of Various Types of Homemade Kombucha Beverages Using Alternative Kinds of Sugars. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Kapusta I Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434976
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Kapusta I Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434977
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Kapusta I Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434978
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Kapusta I Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434979
- [współaut.] Kucharska K, Binkowski &, Dudzik K Spatial, temporal and environmental differences in concentrations of lead in the blood of Mute swans from summer and winter sites in Poland. - Science of the Total Environment, 2022, Vol. 830
- [współaut.] Laslo V, Pinzaru S, Kluz M [et al.] Synergic effect of selenium nanoparticles and lactic acid bacteria in reduction cadmium toxicity. - Journal of Molecular Structure, 2022, Vol. 1247
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Lecka-Szlachta K [et al.] Mineral Composition, Antioxidant, Anti-Urease, and Antibiofilm Potential of Juglans Regia Leaves and Unripe Fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 1, p. 69-82
- [współaut.] Miłek M, Ciszkowicz E, Tomczyk M [et al.] The Study of Chemical Profile and Antioxidant Properties of Poplar-Type Polish Propolis Considering Local Flora Diversity in Relation to Antibacterial and Anticancer Activities in Human Breast Cancer Cells. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Kowalczyk M Application of Calcium Citrate in the Manufacture of Acid Rennet Cheese Produced from High-Heat-Treated Goat's Milk from Spring and Autumn Season. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 17
- [współaut.] Sławomir K, Szparaga A, Kapusta I Zastosowanie wodnego ekstraktu z liści Artemisia absinthium L.. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434975
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] Effect of Magnetic and Electrical Fields on Yield, Shelf Life and Quality of Fruits. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 6
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] Method for Prolonging the Shelf Life of Apples after Storage. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 8
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] Oak Biomass in the Form of Wood, Bark, Brushwood, Leaves and Acorns in the Production Process of Multifunctional Biochar. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] The Use of Wood Pellets in the Production of High Quality Biocarbon Materials. - Materials, 2022, Vol. 15, iss. 13
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Słysz E [et al.] The Static Magnetic Field Regulates the Structure, Biochemical Activity, and Gene Expression of Plants. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 18
- [współaut.] Tomczyk M, Bocian A, Sidor E [et al.] The Use of HPTLC and SDS-PAGE Methods for Coniferous Honeydew Honey Fingerprinting Compiled with Mineral Content and Antioxidant Activity. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Čech M, Ivanišová E, Hozlár P [et al.] Nutritional composition, biological activity and technological activity and technological properties of new Slovakian black oat varieties.. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021, Vol. 11, iss. 3
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Miłek M [et al.] Species-dependent 5'-hydroxymethylfurfural formation in slowly dried fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021, Vol. 10, iss. 4, p. 586-591
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Krawczuk A [et al.] Plant Material as a Novel Tool in Designing and Formulating Modern Biostimulants-Analysis of Botanical Extract from Linum usitatissimum L.. - Materials, 2021, Vol. 14, iss. 21
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Saletnik A [et al.] Effect of the Pyrolysis Process Applied to Waste Branches Biomass from Fruit Trees on the Calorific Value of the Biochar and Dust Explosivity. - Energies, 2021, Vol. 14, iss. 16
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Saletnik A [et al.] Preliminary Research on the Influence of a Pulsed Magnetic Field on the Cationic Profile of Sunflower, Cress, and Radish Sprouts and on Their Germination Rate. - Applied Sciences-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 20
- [współaut.] Sidor E, Miłek M, Bocian A [et al.] Searching for Differences in Chemical Composition and Biological Activity of Crude Drone Brood and Royal Jelly Useful for Their Authentication. - Foods, 2021, Vol. 10, iss. 9
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Findura P [et al.] Uncovering the multi-level response of Glycine max L. to the application of allelopathic biostimulant from Levisticum officinale Koch. - Scientific Reports, 2021, Vol. 11, iss. 1
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Kapusta I Prototyping extracts from Artemisia absinthium L. for their biostimulating properties yield-enhancing, and farmer income-increasing properties. - Industrial Crops and Products, 2021, Vol. 160
- [współaut.] Tarapatskyy M, Sowa-Borowiec P, Dżugan M [et al.] Assessment of the Botanical Origin of Polish Honeys Based on Physicochemical Properties and Bioactive Components with Chemometric Analysis. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 16
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 85-102
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Zastosowanie pulsacyjnego strumienia światła do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 139-157
- [współaut.] Saletnik A, Puchalski C, Saletnik B [et al.] Wpływ metod suszenia na skład mineralny wybranych owoców W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 98-107
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C Analysis of the Effect of the Biomass Torrefaction Process on Selected Parameters of Dust Explosivity. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 15, Art. no. 3225
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C Sposób modyfikacji pelletu opałowego z biomasy. - Wiadomości Urzędu Patentowego, 2020, nr 3, nr PAT.234653
- [współaut.] Drygaś B, Depciuch J, Puchalski C Ascophyllum nodosum Application and Pre-Sowing Stimulation with Low-Frequency Magnetic Field as Factors Influencing Oat Grains (Avena sativa L.) Composition. - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 8
- [współaut.] Godočíková L, Ivanišová E, Noguera-Artiaga L [et al.] Antioxidant Activities and Volatile Flavor Components of Selected Single-Origin and Blend Chocolates. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 16
- [współaut.] Lachowicz S, Oszmiański J, Wilczyńska M [et al.] Impact Mineralization of Chokeberry and Cranberry Fruit Juices Using a New Functional Additive on the Protection of Bioactive Compounds and Antioxidative Properties. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 3, Art. no. 659
- [współaut.] Pawlos M, Znamirowska-Piotrowska A, Buniowska-Olejnik M Use of calcium amino acid chelate in the production of acid-curd goat cheese. - Foods, 2020, Vol. 9, iss. 8
- [współaut.] Saletnik B, Saletnik A, Bajcar M [et al.] Biochar and Ash Fertilization Alter the Chemical Properties of Basket Willow (Salix viminalis L.) and Giant Miscanthus (Miscanthus x giganteus). - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Near-Null Geomagnetic Field as an Innovative Method of Fruit Storage. - Processes, 2020, Vol. 8, iss. 3
- [współaut.] Tomczyk M, Dżugan M A simple method of enrichment of honey powder with phytochemicals and its potential application in isotonic drink industry. - LWT - Food Science and Technology, 2020, Vol. 125
- [współaut.] Tomczyk M, Puchalski C, Dżugan M Transfer of Some Toxic Metals from Soil to Honey Depending on Bee Habitat Conditions. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 49-59
- [współaut.] Tomczyk M, Tarapatskyy M, Kačániová M [et al.] The effect of honey variety on the quality of honey powder. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, vol. 9, no. 5, s. 949- 954
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik A, Saletnik B [et al.] Problem występowania niskiej emisji i jej wpływ na jakość życia W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 52-60
- [współaut.] Saletnik A, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Rozwój energii wiatrowej jako podstawowego filara energetyki odnawialnej w Polsce na przestrzeni lat 2013-2017 W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 111-120
- [współaut.] Saletnik B, Sarna M, Bajcar M [et al.] Biomasa roślinna - efektywny materiał do produkcji energii W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-22
- [współaut.] Hercegová D, Ivanišová E, Terentjeva M [et al.] Technological, phytochemical and sensory profile of honey biscuits made from buckwheat, rye, spelt and wheat flour. - Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 2019, vol. 11, no. 4, s. 333-340
- [współaut.] Kucharska K, Binkowski &, Batoryna M [et al.] Blood mercury levels in mute swans (Cygnus olor) are not related to sex, but are related to age, with no blood parameter implications. - Environmental Pollution, 2019, Vol. 252, Part A, s. 21-30
- [współaut.] Migut D, Gorzelany J, Pluta S Content of selected minerals in the fruit of Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) genotypes grown in central Poland. - Journal of Elementology, 2019, Vol. 24, nr 4, s. 1323-1333
- [współaut.] Rudy M, Żurek J, Stanisławczyk R [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Puchalski C [et al.] Sposób sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych. - Wiadomości Urzędu Patentowego, 2019, nr 9, nr PAT.233341
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Saletnik A [et al.] Biochar as a Stimulator for Germination Capacity in Seeds of Virginia Mallow (Sida hermaphrodita (L.) Rusby. - Applied Sciences-Basel, 2019, Vol. 9, iss. 16, Art. nr 3213
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Biochar as a Multifunctional Component of the Environment : A Review. - Applied Sciences-Basel, 2019, Vol. 9, iss. 6, Art. nr 1139
- [współaut.] Tarapatskyy M, Domagała J, Saletnik B [et al.] The effect of transglutaminase on colloidal stability of milk proteins. - Journal of Food Measurement and Characterization, 2019, Vol. 13, iss. 3, pp. 2339-2346
- [współaut.] Zardzewiały M, Gorzelany J Vplyv predsejbovej magnetickej stimulácie semien a hnojenia na úrodu a kvalitu buliev cukrovej repy. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2019, Vol. 135, č. 3, s. 102-105
- [współaut.] Gumienna A, Tarapatskyy M, Lewicki M [et al.] Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy W: Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy / redakcja naukowa Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 7-14
- [współaut.] Swacha S, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P [et al.] Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 216-228
- [współaut.] Šedík P, Ivanišová E, Kňazovická V [et al.] Nutrition marketing of honey : Chemical, microbiological, antioxidant and antimicrobial profile. - Potravinárstvo. Slovak Journal of Food Sciences, 2018, vol. 12, nr 1, s. 767-774
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] Relationship between Torrefaction Parameters and Physicochemical Properties of Torrefied Products Obtained from Selected Plant Biomass. - Energies, 2018, Vol. 11(11), Art. nr 2919
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Kaczmarski M [et al.] Honeybees (Apis mellifera) as a biological barrier for contamination of honey by environmental toxic metals. - Environmental Monitoring and Assessment, 2018, Vol. 190, iss. 2, art. no. 101
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Puchalski C The comparison of the physicochemical parameters and antioxidant activity of homemade and commercial pomegranate juices. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(1), s. 59-68
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Biochar and Biomass Ash as a Soil Ameliorant : The Effect on Selected Soil Properties and Yield of Giant Miscanthus (Miscanthus x giganteus). - Energies, 2018, Vol. 11(10), Art. nr 2535
- [współaut.] Saletnik B, Grabek-Lejko D, Kasprzyk I [et al.] Effect of infusion time and addition of lemon juice on the mobility of selected macroelements and aluminium during aqueous extraction of quality brands of leaf tea. - Journal of Elementology, 2018, Vol. 23, nr 2, s. 611-624
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Puchalski C [et al.] Magnetic Field Extraction Techniques in Preparing High-Quality Tea Infusions. - Applied Sciences-Basel, 2018, Vol. 8, iss. 10, Art. nr 1876
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Assessment of the nutritional value of high quality fruit influsions based on the content of bioelements and toxic metals. - Journal of Elementology, 2018, Vol. 23, nr 3, s. 1057-1072
- [współaut.] Dżugan M, Patla W, Tomczyk M Contamination of rice available on Polish market with toxic metals W: Researched risk factors of food chain / edited by Gábor Géczi, Péter Korzenszky. Gödöllö, Szent István University: 2018, S. 11-14
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] Comparison of the Effectiveness of Water-Based Extraction of Substances from Dry Tea Leaves with the Use of Magnetic Field Assisted Extraction Techniques. - Molecules, 2017, Vol. 22, iss. 10, Article number 22101656
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P [et al.] Levels of toxic and essential metals in varietal honeys from Podkarpacie. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 1039-1048
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Kasprzyk I, Puchalski C The Bioactive and Mineral Compounds in Birch Sap Collected in Different Types of Habitats. - Baltic Forestry, 2017, Vol. 23, iss. 2, s. 394-401
- [współaut.] Puchalski C, Tarapatskyy M, Bajcar M [et al.] The magnetic field stimulation system applied on strawberry fruits. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2017, vol. 6, no. 1, pp. 117-122
- [współaut.] Purcarea C, Dżugan M, Tomczyk M [et al.] A comparative study of metal content in selected Polish and Romanian honey samples. - Revista de Chimie, 2017, vol. 68, no. 6, p. 1163-1169
- [współaut.] Saletnik B, Grabek-Lejko D, Kasprzyk I [et al.] Biosorption of cadmium(II), lead(II) and cobalt(II) from aqueous solution by biochar from cones of larch (Larix decidua Mill. subsp. decidua ) and spruce (Picea abies L. H. Karst). - Environmental Earth Sciences, 2017, vol. 76, iss. 16, Art. nr 574 (11 p.)
- [współaut.] Szajnar K, Znamirowska-Piotrowska A, Kalicka D Fortification of yoghurts with calcium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 867-979
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Study of nutritional value of dried tea leaves and infusions of black, green and white teas from Chinese plantations. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2017, R. 68, nr 3, s. 237-245
- [współaut.] Zardzewiały M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effects of fertiliser use and pre-sowing seed stimulation with a magnetic field on the mineral content and yield of three varieties of sugar beet roots. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 4, s. 1401-1414
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] Utilization of food waste for energy production W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 13
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] The impact of infusion time and addition of honey on the mobility of selected elements during aquatic extraction of tea leaves W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 38
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Unidentified magnetic field interaction W: Risk factors of food chain : XVIII international conference : September 20-22, 2017 : book of abstracts / editors Renata Muchacka, Bartłomiej Zyśk. Kraków, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie: 2017, S. 53
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Zardzewiały M [et al.] Method for determining fruit harvesting maturity. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, vol. 6, no. 2, pp. 773-776
- [współaut.] Fabisiak A, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Mineral components analysis of selected dried herbs. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, Vol. 5, nr 2, s. 121-124
- [współaut.] Puchalski C, Depciuch J, Drygaś B The impact of heat treatment on the components of plants biomass as exemplified by Junniperus sabina and Picea abies. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 41-49
- [współaut.] Puchalski C, Tarapatskyy M, Bajcar M [et al.] Distribution system for generating slowly varying magnetic fields. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 4, pp. 73-78
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Puchalski C Accumulation of cadmium, lead and mercury in seedlings of selected sugar beet varieties as a result of simulated soil contamination. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science, 2016, Vol. 5, no. 4, s. 351-354
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Impact of the biomass pyrolysis parameters on the quality of biocarbon obtained from rape straw, rye straw and willow chips. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, Vol. 5, nr 2, s. 129-134
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Influence of biochar and biomass ash applied as soil amendment on germination rate of Virginia mallow seeds (Sida hermaphrodita R.). - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 71-76
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Określenie wartości zdrowotnej suszu i naparów wysokogatunkowych herbat czarnych pochodzących z różnych rejonów upraw. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, R. 49, nr 2, s. 183-193
- [współaut.] Tomczyk M, Filipczyk P, Puchalski C [et al.] Health safety of edible wild mushrooms collected from the industrial area. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2016, Vol. 5, nr 5, s. 456-459
- [współaut.] Zardzewiały M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effects of mineral fertilization and pre-sowing magnetic stimulation on the yield and quality of sugar beet roots. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2016, vol. 5, no. 3, pp. 51-58
- [współaut.] Puchalski C Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 120 s.
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] Energia geotermalna - możliwości, potencjał, wykorzystanie W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-15
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] Energia wiatru i jej zastosowanie W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 54-62
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Tarapatskyy M [et al.] The impact of torrefaction process on the energy properties of biomass W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 73
- [współaut.] Bajcar M, Tarapatskyy M, Saletnik B [et al.] Proces toryfikacji sposobem zagospodarowania roślinnej biomasy odpadowej z produkcji rolnej W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 99-108
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Purcărea C [et al.] The heavy metal content in Polish and Romanian varietal honeys W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 30
- [współaut.] Drygaś B, Puchalski C Algae as a bio-sorption material W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 28
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Kasprzyk I, Puchalski C The bioactive, nutrients and mineral compounds in the natural sap of Betula pendula and Betulapubescens : an impact of the type of habitats W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 33
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Effect of pyrolysis process parameters in the contents of selected macro-elements in biochar obtained from waste biomass W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 175
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Możliwości konwersji energii słonecznej na użytkową w Polsce W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 44-54
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Near null geomagnetic field container for longer apples storage W: ICA 2016 : 11th International Conference on Agrophysics : Soil, Plant & Climate : book of abstracts / [edited by Cezary Sławiński, Artur Zdunek]. Lublin, Institute of Agrophysics. Polish Academy of Sciences: 2016, S. 222
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Near null geomagnetic field container for longer apples storage W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 83
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Efektywność energetyczna zakładów przemysłu spożywczego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 16-25
- [współaut.] Tarapatskyy M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Migracja glinu oraz zmiany profilu wolnych aminokwasów podczas obróbki termicznej mięsa drobiowego i łososia w folii aluminiowej W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 108-119
- [współaut.] Tarapatskyy M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] The impact of brewing time and acid addition on the elements mobility during water extraction of high quality tea leaves W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 24
- [współaut.] Tomczyk M, Miąsik B, Sowa-Borowiec P [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: Environmental influence on the food quality and human health / editors Małgorzata Dżugan, Anna Pasternakiewicz, Monika Wesołowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 136-144
- [współaut.] Tomczyk M, Miąsik B, Sowa-Borowiec P [et al.] The possibility of secondary contamination of honey during storage in aluminum cans W: XVII International Conference Risk Factors of Food Chain, 19-21 September 2016, University of Rzeszów, Poland : book of abstracts / editor Monika Wesołowska. Rzeszów, Faculty of Biology and Agriculture. University of Rzeszow: 2016, S. 82
- [współaut.] Zardzewiały M, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Hydroenergetyka - gigawaty czystej energii ukryte w środowisku naturalnym W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 63-73
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C Influence of temperature during torrefaction process on the quality of torrefied products obtained from rapeseed straw and common osier. - Teka Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 2015, vol. 15, no. 4, pp. 7-12
- [współaut.] Bajcar M, Tarapatskyy M, Saletnik B [et al.] Assessment of energy properties of plant biomas pellets. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 3-6
- [współaut.] Cebulak T, Kapusta I, Tarapatskyy M [et al.] Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 660-666
- [współaut.] Fabisiak A, Puchalski C Changes in physical and chemical parameters of apples, strawberries and tomatoes during their growth and ripening. - Acta Agrophysica, 2015, vol. 22, nr 4, s. 375 - 386
- [współaut.] Fabisiak A, Puchalski C Method of respiration rate measurement in the fruits. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 165-170
- [współaut.] Fabisiak A, Puchalski C, Bajcar M [et al.] Effect of selected drying methods on physico-chemical and bioactive constituents in the leaves of basil. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 45-52
- [współaut.] Puchalski C, Zapałowska A, Bajcar M Comparison of energy efficiency and cost-effectiveness of biomass production in a newly established plantation of two varieties of topinambour (Helianthus Tuberosus L.). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 111-116
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Optimization of physicochemical properties of torrefied products obtained by processing of oat straw. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 155-160
- [współaut.] Tarapatskyy M, Puchalski C, Cebulak T [et al.] Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości flourków kofeiny i składu mineralnego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 667-676
- [współaut.] Bajcar M, Puchalski C, Saletnik B [et al.] Optymalizacja punktu temperaturowego i czasu trwania procesu toryfikacji wybranych produktów odpadowych rolniczej produkcji roślinnej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 107, [1] s.
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Puchalski C [et al.] Rola interakcji międzypierwiastkowych w ograniczaniu biodostępności metali ciężkich w łańcuchu pokarmowym człowieka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 123, [1] s.
- [współaut.] Puchalski C Effects of permanent and slowly varying magnetic fields in plants, animal and humans. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 71, [1] s.
- [współaut.] Tarapatskyy M, Puchalski C, Bajcar M [et al.] Obrazowanie zjawisk przemian fizykochemicznych wybranych grup owoców i warzyw z uprawy ekologicznej w czasie wegetacji i przechowywania. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, 225, [1] s.
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C [et al.] Effect of magnetic fields on selected physical characteristics and chemical composition of strawberry fruits W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 73-88
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C [et al.] Wpływ procesu toryfikacji na właściwości energetyczne biomasy roślinnej W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 89-99
- [współaut.] Bajcar M, Saletnik B, Zardzewiały M [et al.] New method for determining the fruit harvest ripening (P.406446) W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 22
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Puchalski C Study of the transfer of heavy metals from soil to honey W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 14
- [współaut.] Puchalski C, Tarapatskyy M, Bajcar M [et al.] Selectivity of the magnetic field stimulation applied to growing apple fruits W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 41
- [współaut.] Rybka S, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Sposoby zagospodarowania komunalnych osadów ściekowych w obliczu nowego prawodawstwa krajowego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 55-72
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Puchalski C [et al.] Akumulacja metali ciężkich (Pb, Cd, Hg) w wybranych ziołach pod wpływem symulowanego zanieczyszczenia gleby W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 100-108
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Tarapatskyy M [et al.] Selectivity of the magnetic field stimulation applied to growing "elsanta" strawberry fruits W: 3rd Honey Seminar jointly with 4th International Meeting of Young Food Technologists : book of abstract / University of Rzeszow ; Faculty Biology and Agriculture ; Student Scientific Group of Food Technologists "Ferment". [Rzeszow], [University of Rzeszow]: 2015, S. 30
- [współaut.] Saletnik B, Bajcar M, Zardzewiały M [et al.] Fruit storage container for extension of fitness for consumption (P.401126) W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 105
- [współaut.] Saletnik B, Puchalski C, Tarapatskyy M [et al.] Tomatoes storage container for extension of fitness for consumption W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 32
- [współaut.] Tarapatskyy M, Puchalski C Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 86-97
- [współaut.] Tomczyk M, Dżugan M, Puchalski C The health value of varietal honey produced in Podkarpacie region W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 126
- [współaut.] Tomczyk M, Filipczyk P, Dżugan M [et al.] Health safety of edible mushrooms collected from the industrial area W: XVI Risk Factors of Food Chain 2015 : book of abstracts : Dudince, Slovak Republic, October 19-21, 2015 / eds. Anton Kováčik, Tomáš Slanina, Peter Čupka ; Slovak University of Agriculture in Nitra. Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Department of Animal Physiology. Pedagogical University in Kraków. Szent István University in Gödöllo. University Rzeszów. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2015, S. 40
- [współaut.] Zapałowska A, Bajcar M, Puchalski C [et al.] Efektywność energetyczna uprawy biomasy ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita) i topinamburu (Helianthus tuberosus L.) W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 109-118
- [współaut.] Zardzewiały M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Wpływ przedsiewnej stymulacji magnetycznej na siewki buraka cukrowego W: Produktywność i zdrowotność środowiska / red. nauk. Czesław Puchalski, Janina Kaniuczak, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 34-46
- [współaut.] Zardzewiały M, Saletnik B, Bajcar M [et al.] Effects of pre-sowing magnetic stimulation on the growth, development and changes in physicochemical properties in sugar beet seedlings W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 133
- [współaut.] Zielińska S, Dżugan M, Tomczyk M [et al.] Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 112-127
- [współaut.] Zielińska S, Tomczyk M, Bedus M [et al.] The use of honey in the monitoring of heavy metals in the environment of Southern Poland W: Living organisms and bioanalytical approaches for detoxification and monitoring of toxic compounds : edited by Andriy Sibirny, Dariya Fedorovych, Mykhailo Gonchar, Dorota Grabek-Lejko. Rzeszow, University of Rzeszow: 2015, S. 63-72
- [współaut.] Dżugan M, Lis M, Puchalski C [et al.] The effect of combined zinc-cadmium injection in ovo on the activity of indicative hydrolases in organs of newly hatched chicks. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2014, vol. 3, no. 5, p. 432-435
- [współaut.] Zardzewiały M, Puchalski C Effects of pre-sowing magnetic stimulation on the growth, development and changes in physicochemical properties in sugar beet seedlings. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 201-209
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N, Kuźniar P Analysis of the selected mechanical properties of the root parsley. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 1, s. 53-56
- [współaut.] Puchalski C Zmiany glukozowo-fruktozowe w jabłkach poddanych oddziaływaniu stałych i wolnozmiennych pól magnetycznych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, Vol. 20, iss. 2, s. 162-172
- [współaut.] Saletnik B, Puchalski C Porównanie użyteczności energetycznej wybranych brykietów z biomasy. - Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3, s. 341-347
- [współaut.] Gorzelany J, Matłok N Expensiveness and energy consumption in production of one- year trees od pears W: Horticulture Nitra 2012 : International reiewed proceedings of scientific papers. Horticulture Nitra 2012. 4-th International Scientific Horticulture Conference / ed. Magdaléna Valšíková. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2012, S. 137-142
- [współaut.] Puchalski C, Bilek M, Bajcar M Methods of assessement of fruit and vegetable quality using computer vision systems W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 23-31
- [współaut.] Puchalski C, Bilek M, Bajcar M The influence of magnetic fields upon plants, seeds and fruits W: Practical applications of environmental research / ed. by Joanna Kostecka, Janina Kaniuczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2012, S. 11-22
- [współaut.] Gorzelany J, Zardzewiały M Efektywność produkcji buraków cukrowych w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu. - Inżynieria Rolnicza, 2011, nr 8, s. 143-151
- [współaut.] Puchalski C, Gorzelany J Spektrofotometryczna metoda oceny wpływu pól magnetycznych stałych i wolnozmiennych stosowanych w czasie wzrostu i dojrzewania na równowagę glukozowo-fruktozową wybranych odmian jabłek. - Inżynieria Rolnicza, 2011, R. 15, nr 9, s. 269-277
- [współaut.] Kuźniar P, Gorzelany J, Puchalski C Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych z fizyki i agrofizyki. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, 144 s.
- [współaut.] Puchalski C Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpływu pól magnetycznych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 81-97
- [współaut.] Gorzelany J, Puchalski C Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość pomidorów. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2010, nr 12
- [współaut.] Gorzelany J, Puchalski C Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość truskawek. - Inżynieria Rolnicza, 2010, R. 14, nr 2, s. 293-300
- [współaut.] Gorzelany J, Sosnowski S, Puchalski C [et al.] Colour inspection of apple with machine vision. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2010, nr 10, s. 527-535
- [współaut.] Gorzelany J, Sosnowski S, Puchalski C [et al.] Sugar content determination using computer vision system. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2010, nr 10, s. 538-548
- Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : Krasiczyn 2010. - Gazeta Uniwersytecka, 2010, nr 6, s. 42-43
- [współaut.] Puchalski C, Jasiński T, Tralle I [et al.] Pola magnetyczne i elektromagnetyczne a jakość owoców. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, 128, [1] s.
- [współaut.] Puchalski C, Kaniuczak J, Hajduk E [et al.] Wartość energetyczna pędów klonów wierzby (Salix Viminalis) uprawianej na odłogu piaszczystym zrekultywowanymi osadami ściekowymi W: Wykorzystanie surowców rolniczych w energetyce / red. nauk. Jerzy Tys ; Lubelskie Towarzystwo Naukowe. Warszawa, Wydawnictwo Wieś Jutra: 2009, S. 40-48
- [współaut.] Puchalski C, Gorzelany J, Brusewitz G Image analysis for apple defect detection. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2008, T. 8, s. 197-205
- [współaut.] Puchalski C, Gorzelany J, Brusewitz G Firmness determination using computer machine vision system. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2007, T. 7A, s. 92-99
- [współaut.] Puchalski C, Gorzelany J, Jasiński T [et al.] Wpływ pola magnetycznego na jakość owoców W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007 : referaty i doniesienia / [red. Piotr Kuźniar, Czesław Puchalski, Bogusław Szot, Wanda Woźniak]; Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Oddział w Rzeszowie, Katedra Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie. Lublin, Instytut Agrofizyki PAN: 2007, S. 97-99