dr hab. Ireneusz Kapusta
- Jednostka:
Instytut Technologii Żywności i Żywienia - Budynek: D9
- Pokój: 238
- Nr telefonu: 17 785 52 38
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-1197-2361
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 10.00 - 10.45
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Żurek N, Świeca M UPLC-ESI-TQD-MS/MS Identification and Antioxidant, Anti-Inflammatory, Anti-Diabetic, Anti-Obesity and Anticancer Properties of Polyphenolic Compounds of Hawthorn Seeds. - Plant Foods for Human Nutrition, 2024, Vol. 79, iss. 3, p. 594-600
- [współaut.] Żurek N, Świeca M, Pawłowska A Microencapsulation of Blueberry (Vaccinium myrtillus L.) Extracts via Ionotropic Gelation : In Vitro Assessment of Bioavailability of Phenolic Compounds and Their Activity against Colon Cancer Cells. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss.17
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Pycia K [et al.] Quantitative and Qualitative Determination of Polyphenolic Compounds in Castanea sativa Leaves and Evaluation of Their Biological Activities. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 9
- [współaut.] Żurek N, Pluta S, Seliga & [et al.] Comparative Evaluation of the Phytochemical Composition of Fruits of Ten Haskap Berry (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) Cultivars Grown in Poland. - Agriculture-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 10
- [współaut.] Betlej I, Żurek N, Cebulak T [et al.] Evaluation of Chemical Profile and Biological Properties of Extracts of Different Origanum vulgare Cultivars Growing in Poland. - International Journal of Molecular Sciences, 2024, Vol. 25, iss. 17
- [współaut.] Betlej I, Andres B, Cebulak T [et al.] Phytochemical Composition and Antimicrobial Properties of New Lavandula angustifolia Ecotypes. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 8
- [współaut.] Chen Z, Zhu Z, Marszałek K Enzyme activity and nutritional profile of different-sized carrot cubes treated with supercritical carbon dioxide. - Postharvest Biology and Technology, 2024, Vol. 210
- [współaut.] Chen Z, Zhu Z, Marszałek K Quality properties and nutritional compounds of fresh-cut pumpkin treated with supercritical carbon dioxide. - Journal of Supercritical Fluids, 2024, Vol. 206, 106147
- [współaut.] Furmanek &, Czarnota P, Tekiela A [et al.] A spectrophotometric analysis of extracted water-soluble phenolic metabolites of lichens. - Planta, 2024, Vol. 260, iss. 40
- [współaut.] Gorzelany J, Zardzewiały M, Pentoś K [et al.] Effect of Ozone Gas on Selected Microbiological, Chemical, Electrical and Organoleptic Properties of Craft Wheat Beers Enriched Japanese Quince Fruit (Chaenomeles L.). - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2024, Vol. 28, iss. 1, p. 79-92
- [współaut.] Kaszuba J, Jańczak-Pieniążek M, Migut D [et al.] Comparison of the Antioxidant and Sensorial Properties of Kvass Produced from Mountain Rye Bread with the Addition of Selected Plant Raw Materials. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 3
- [współaut.] Lachowicz-Wiśniewska S, Pratap-Singh A, Ochmian I [et al.] Biodiversity in nutrients and biological activities of 14 highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cultivars. - Scientific Reports, 2024, Vol. 14, iss. 1
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Szostek M [et al.] Modification of Fungicide Treatment Needs and Antioxidant Content as a Result of Real-Time Ozonation of Raspberry Plants. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 16
- [współaut.] Stój A, Wojnowski W, Płotka-Wasylka J [et al.] The Use of Ultra-Fast Gas Chromatography for Fingerprinting-Based Classification of Zweigelt and Rondo Wines with Regard to Grape Variety and Type of Malolactic Fermentation Combined with Greenness and Practicality Assessment. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 19
- [współaut.] Szparaga A, Czerwińska E, Piepiórka-Stepuk J [et al.] The insights into the activity of the extracts from Polygonum aviculare L. and Pseudomonas fluorescens for enhancing and modeling seed germination and seedling growth of Melilotus officinalis L. Lam. - South African Journal of Botany, 2024, Vol. 174, p. 510-524
- [współaut.] Kaszuba J, Rozborska A, Posadzka Z Badania wpływu dodatku naparów rooibos na cechy ciasta i jakość chleba mieszanego W: IV Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach : Współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie zbóż Trzebnica, 19-20 września 2024 r. / Red. Anna Czubaszek, Radosław Spychaj. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2024, S. 40
- [współaut.] Żurek N, Cebulak T Content of Polyphenolic Compounds and Biological Activity of Berries, Leaves and Flowers of Crataegus L.. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 35-52
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A Obtaining preparations with increased content of bioactive compounds from eight types of berries. - Journal of Berry Research, 2023, Vol. 13, iss. 4, p. 307-323
- [współaut.] Żurek N, Pycia K, Pawłowska A [et al.] Chemical Profiling, Bioactive Properties, and Anticancer and Antimicrobial Potential of Juglans regia L. Leaves. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 4
- [współaut.] Balawejder M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] The Modification of Substrate in the Soilless Cultivation of Raspberries (Rubus Idaeus L.) as a Factor Stimulating the Biosynthesis of Selected Bioactive Compounds in Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 1
- [współaut.] Balawejder M, Piechowiak T, Chęciek A [et al.] In Vitro Analysis of Selected Antioxidant and Biological Properties of the Extract from Large-Fruited Cranberry Fruits. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 23
- [współaut.] Belcar J, Sekutowski T, Gorzelany J Impact of the Addition of Fruits of Kamchatka Berries (L. caerulea var. kamtschatica) and Haskap (L. caerulea var. emphyllocalyx) on the Physicochemical Properties, Polyphenolic Content, Antioxidant Activity and Sensory Evaluation Craft Wheat Beers. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 10
- [współaut.] Betlej I, Andres B, Cebulak T [et al.] Antimicrobial Properties and Assessment of the Content of Bioactive Compounds Lavandula angustifolia Mill. Cultivated in Southern Poland. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 17
- [współaut.] Buczek J, Jańczak-Pieniążek M, Harasim E [et al.] Effect of Cropping Systems and Environment on Phenolic Acid Profiles and Yielding of Hybrid Winter Wheat Genotypes. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 4
- [współaut.] Furdak P, Pieńkowska N, Bartosz G [et al.] Comparison of Antioxidant and Antiproliferative Effects of Various Forms of Garlic and Ramsons. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 18
- [współaut.] Gorzelany J, Basara O, Korfanty P [et al.] Evaluation of the Chemical Composition of Selected Varieties of L. caerulea var. kamtschatica and L. caerulea var. emphyllocalyx. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 6
- [współaut.] Gorzelany J, Pluta S, Belcar J [et al.] Effect of Gaseous Ozone and Storage Time on Polyphenolic Profile and Sugar Content in Fruits of Selected Vaccinium corymbosum L. Genotypes. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 24
- [współaut.] Kaźmierczak T, Bonarska-Kujawa D, Męczarska K [et al.] Analysis of the Polyphenolic Composition of Vaccinium L. Extracts and Their Protective Effect on Red Blood Cell Membranes. - Membranes, 2023, Vol. 13, iss. 6
- [współaut.] Lachowicz-Wiśniewska S, Piwowarczyk R, Ochmian I [et al.] Correlated trophic and bioactive activities in the parasite-host relationship - Phelipanche purpurea vs. Achillea arabica case study. - Industrial Crops and Products, 2023, Vol. 204, Part B
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Józefczyk R [et al.] Variability of Properties Modulating the Biosynthesis of Biologically Active Compounds in Young Barley Treated with Ozonated Water. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 13
- [współaut.] Pawłowska A, Żurek N, De Leo M [et al.] Antioxidant and Antiproliferative Activities of Phenolic Extracts of Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl. Fruits and Leaves. - Plants-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 18
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Zaguła G Exploring the agro-potential of extract from Levisticum officinale WDJ Koch in soybean cultivation. - Industrial Crops and Products, 2023, Vol. 203
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Zaguła G Solid-liquid extraction of bioactive compounds as a green alternative for developing novel biostimulant from Linum usitatissimum L.. - Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 2023, Vol. 10, iss. 1
- [współaut.] Tama A, Pieńkowska N, Stefaniuk I [et al.] Is Hydrogen Peroxide Generated in Infusions of Medicinal Herbs?. - Processes, 2023, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Pycia K [et al.] Phenolic Profile and Antioxidant, Antibacterial, and Antiproliferative Activity of Juglans regia L. Male Flowers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 9
- [współaut.] Żurek N, Pycia K, Pawłowska A Phytochemical Screening and Bioactive Properties of Juglans regia L. Pollen. - Antioxidants, 2022, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Asl P, Rajulapati V, Gavahian M [et al.] Non-thermal plasma technique for preservation of raw or fresh foods : a review. - Food Control, 2022, Vol. 134
- [współaut.] Belcar J, Buczek J, Gorzelany J Quality and Pro-Healthy Properties of Belgian Witbier-Style Beers Relative to the Cultivar of Winter Wheat and Raw Materials Used. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 8
- [współaut.] Bochnak-Niedźwiecka J, Szymanowska U, Świeca M Antioxidant Content and Antioxidant Capacity of the Protein-Rich Powdered Beverages Enriched with Flax Seeds Gum. - Antioxidants, 2022, Vol. 11, iss. 3
- [współaut.] Gorzelany J, Michałowska D, Pluta S [et al.] Effect of Ozone-Treated or Untreated Saskatoon Fruits (Amelanchier alnifolia Nutt.) Applied as an Additive on the Quality and Antioxidant Activity of Fruit Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 6
- [współaut.] Gorzelany J, Patyna M, Pluta S [et al.] The Effect of the Addition of Ozonated and Non-Ozonated Fruits of the Saskatoon Berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) on the Quality and Pro-Healthy Profile of Craft Wheat Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 14
- [współaut.] Gorzelany J, Zardzewiały M, Belcar J Effects of Ozone Application on Microbiological Stability and Content of Sugars and Bioactive Compounds in the Fruit of the Saskatoon Berry (Amelanchier alnifolia Nutt.). - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 19
- [współaut.] Kluz M, Pietrzyk K, Pastuszczak M [et al.] Microbiological and Physicochemical Composition of Various Types of Homemade Kombucha Beverages Using Alternative Kinds of Sugars. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Zaguła G Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434976
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Zaguła G Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434977
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Zaguła G Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434978
- [współaut.] Kocira S, Szparaga A, Zaguła G Biostymulator do intensyfikacji plonowania roślin. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434979
- [współaut.] Lachowicz-Wiśniewska S, Pratap-Singh A, Kruszyńska A [et al.] Flowers and Leaves Extracts of Stachys palustris L. Exhibit Stronger Anti-Proliferative, Antioxidant, Anti-Diabetic, and Anti-Obesity Potencies than Stems and Roots Due to More Phenolic Compounds as Revealed by UPLC-PDA-ESI-TQD-MS/MS. - Pharmaceuticals, 2022, Vol. 15, iss. 7
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Królikowski K [et al.] Induction of Biosynthesis Antioxidant Molecules in Young Barley Plants by Trioxygen. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 21
- [współaut.] Molska M, Reguła J, Świeca M Analysis of Phenolic Compounds in Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) Sprouts Modified with Probiotic Yeast. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 22
- [współaut.] Niedźwiedź I, Płotka-Wasylka J, Simeonov V [et al.] The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine. - Food Chemistry, 2022, Vol. 381
- [współaut.] Sławomir K, Szparaga A, Zaguła G Zastosowanie wodnego ekstraktu z liści Artemisia absinthium L.. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2022, nr 8, nr PAT.434975
- [współaut.] Trych U, Buniowska-Olejnik M, Skąpska S [et al.] Bioaccessibility of Antioxidants in Blackcurrant Juice after Treatment Using Supercritical Carbon Dioxide. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Lewicki M, Żurek N Prozdrowotne korzyści wprowadzania płatków owsianych w diecie człowieka W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 51-63
- [współaut.] Żurek N, Karatsai O, Rędowicz M Polyphenolic Compounds of Crataegus Berry, Leaf, and Flower Extracts Affect Viability and Invasive Potential of Human Glioblastoma Cells. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 9
- [współaut.] Durak R, Depciuch J, Kisała J [et al.] Changes in Chemical Composition and Accumulation of Cryoprotectants as the Adaptation of Anholocyclic Aphid Cinara tujafilina to Overwintering. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 2
- [współaut.] Gawlik-Dziki U, Baraniak B, Sikora M [et al.] Potentially Bioaccessible Phenolic and Antioxidant Potential of Fresh and Stored Lentil Sprouts-Effect of Lactobacillus plantarum 299v Enrichment. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 8
- [współaut.] Kaszuba J, Posadzka Z Content of Phenolic Acids in the Grain of Selected Polish Triticale Cultivars and Its Products. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 3
- [współaut.] Lachowicz-Wiśniewska S, Stinco C, Meléndez-Martínez A [et al.] Distribution of Polyphenolic and Isoprenoid Compounds and Biological Activity Differences between in the Fruit Skin + Pulp, Seeds, and Leaves of New Biotypes of Elaeagnus multiflora Thunb. - Antioxidants, 2021, Vol. 10, iss. 6
- [współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Characterisation of Some Phytochemicals Extracted from Black Elder (Sambucus nigra L.) Flowers Subjected to Ozone Treatment. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 18
- [współaut.] Piwowarczyk R, Ochmian I, Lachowicz S [et al.] Correlational nutritional relationships and interactions between expansive holoparasite Orobanche laxissima and woody hosts on metal-rich soils. - Phytochemistry, 2021, Vol. 190
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S Identification of a Biostimulating Potential of an Organic Biomaterial Based on the Botanical Extract from Arctium lappa L. Roots. - Materials, 2021, Vol. 14, iss. 17
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Findura P [et al.] Uncovering the multi-level response of Glycine max L. to the application of allelopathic biostimulant from Levisticum officinale Koch. - Scientific Reports, 2021, Vol. 11, iss. 1
- [współaut.] Szparaga A, Kocira S, Zaguła G Prototyping extracts from Artemisia absinthium L. for their biostimulating properties yield-enhancing, and farmer income-increasing properties. - Industrial Crops and Products, 2021, Vol. 160
- [współaut.] Tarapatskyy M, Gumienna A, Sowa-Borowiec P [et al.] Bioactive Phenolic Compounds from Primula veris L. : influence of the Extraction Conditions and Purification. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 4
- [współaut.] Tekiela A, Furmanek &, Andrusiewicz M [et al.] Can lichen secondary compounds impact upon the pathogenic soil fungi Fusarium oxysporum and F. avenaceum?. - Folia Cryptogamica Estonica, 2021, Vol. 58, p. 165-181
- [współaut.] Żurek N, Posadzka Z, Lewicki M [et al.] Zawartość związków prozdrowotnych w napojach owocowych z dodatkiem naparu z kwiatów nagietka W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 94-102
- [współaut.] Pastuszczak M, Pycia K, Pietrzyk K [et al.] Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 119-127
- [współaut.] Świeca M, Gawlik-Dziki U, Złotek U [et al.] Effect of cold storage on the potentially bioaccessible isoflavones and antioxidant activities of soybean sprouts enriched with Lactobacillus plantarum 299v. - LWT - Food Science and Technology, 2020, Vol. 118, Article number 108820
- [współaut.] Świeca M, Herok A, Piwowarczyk K [et al.] Potentially Bioaccessible Phenolics from Mung Bean and Adzuki Bean Sprouts Enriched with Probiotic - Antioxidant Properties and Effect on the Motility and Survival of AGS Human Gastric Carcinoma Cells. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 13
- [współaut.] Żurek N, Cebulak T Wpływ warunków ekstrakcji na potencjał przeciwutleniający wyciągów z kwiatów, liści i owoców głogu (Crataegus x Macrocarpa L.).. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 130-141
- [współaut.] Dżugan M, Grabek-Lejko D, Swacha S [et al.] Physicochemical quality parameters, antibacterial properties and cellular antioxidant activity of Polish buckwheat honey. - Food Bioscience, 2020, Vol. 34
- [współaut.] Krochmal-Marczak B, Cebulak T, Oszmiański J [et al.] The Content of Phenolic Acids and Flavonols in the Leaves of Nine Varieties of Sweet Potatoes (Ipomoea batatas L.) Depending on Their Development, Grown in Central Europe. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 15
- [współaut.] Lachowicz S, Świeca M, Stinco C [et al.] In Vitro Biological Activities of Fruits and Leaves of Elaeagnus multiflora Thunb. and Their Isoprenoids and Polyphenolics Profile. - Antioxidants, 2020, Vol. 9, iss. 5
- [współaut.] Piwowarczyk R, Ochmian I, Lachowicz S [et al.] Phytochemical and Bioactive Properties of Phelypaea Tournefortii - Effect of Parasitic Lifestyle and Environmental Factors. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 113-128
- [współaut.] Piwowarczyk R, Ochmian I, Lachowicz S [et al.] Phytochemical parasite-host relations and interactions: A Cistanche armena case study. - Science of the Total Environment, 2020, Vol. 716
- [współaut.] Pycia K Wpływ stopnia dojrzałości oraz wielkości dodatku orzechów laskowych i włoskich na właściwości fizykochemiczne i przeciwutleniające wzbogaconego chleba pszennego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 62-81
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G Changes in antioxidant activity, profile, and content of polyphenols and tocopherols in common hazel seed (Corylus avellana L.) depending on variety and harvest date. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G Walnut oil and oilcake affect selected the physicochemical and antioxidant properties of wheat bread enriched with them. - Journal of Food Processing and Preservation, 2020, Vol., iss.
- [współaut.] Sikora F, Lachowicz S, Dylawerski M [et al.] Changes in the Quality of Old Apple Cultivars After Freeze-Drying. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 175-185
- [współaut.] Stój A, Domagała D Classification of Red Wines Produced from Zweigelt and Rondo Grape Varieties Based on the Analysis of Phenolic Compounds by UPLC-PDA-MS/MS. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 6
- [współaut.] Tomczyk M, Miłek M, Sidor E [et al.] The Effect of Adding the Leaves and Fruits of Morus alba to Rape Honey on Its Antioxidant Properties, Polyphenolic Profile, and Amylase Activity. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Cebulak T, Żurek N, Hanus P [et al.] Aspekty diety ketogenicznej W: Postęp w naukach o żywieniu człowieka / redakcja naukowa Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek, Grażyna Jaworska, Teresa Witczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 28-38
- [współaut.] Lewicki M Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L. jako źródło substancji bioaktywnych wykorzystywanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 110-122
- [współaut.] Posadzka Z, Kogut B, Kaszuba J [et al.] Przetwory z owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) jako przykład żywności funkcjonalnej W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 72-83
- [współaut.] Świeca M, Kordowska-Wiater M, Pytka M [et al.] Nutritional and pro-health quality of lentil and adzuki bean sprouts enriched with probiotic yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. - LWT - Food Science and Technology, 2019, Vol. 100, p. 220-226
- [współaut.] Cebulak T, Oszmiański J, Lachowicz S Effect of abiotic stress factors on polyphenolic content in the skin and flesh of pear by UPLC-PDA-Q/TOF-MS. - European Food Research and Technology, 2019, Vol. 245, Iss. 12, s. pp 2715-2725
- [współaut.] Dżugan M, Pizoń A, Tomczyk M A New Black Elderberry Dye Enriched in Antioxidants Designed for Healthy Sweets Production. - Antioxidants, 2019, Vol. 8, iss. 8, Art. nr 257
- [współaut.] Mroczek A, Stochmal A, Janiszowska W MS/MS and UPLC-MS profiling of triterpenoid saponins from leaves and roots of four red beet (Beta vulgaris L.) cultivars. - Phytochemistry Letters, 2019, Vol. 30, p. 333-337
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G Impact of the Degree of Maturity of Walnuts (Juglans regia L.) and Their Variety on the Antioxidant Potential and the Content of Tocopherols and Polyphenols. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 16, Art. no. 2936
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G, Jankowska A Antioxidant properties, profile of polyphenolic compounds and tocopherol content in various walnut (Juglans regia L.) varietes. - European Food Research and Technology, 2019, Vol. 245, Iss. 3, p. 607-616
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G, Kuźniar P [et al.] Type of heat treatments on walnut fruits affects physicochemical content of walnut butter. - Journal of Food Processing and Preservation, 2019, Vol. 43, iss. 5, art. no. e13923
- [współaut.] Sęczyk &, Świeca M, Gawlik-Dziki U Protein-Phenolic Interactions as a Factor Affecting the Physicochemical Properties of White Bean Proteins. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 3, Art. no. 408 (24 s.)
- [współaut.] Tarapatskyy M, Gumienna A, Puchalski C Assessment of the Bioactive Compounds in White and Red Wines Enriched with a Primula veris L.. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 22, Art. no. 4074
- [współaut.] Złotek U, Świeca M, Reguła J [et al.] Effects of probiotic L. plantarum 299v on consumer quality, accumulation of phenolics, antioxidant capacity and biochemical changes in legume sprouts. - International Journal of Food Science and Technology, 2019, Vol. 54, Iss. 7, p. 2437-2446
- [współaut.] Cebulak T, Oszmiański J Characterization of Polish wines produced from the interspecific hybrid grapes grown in south-east Poland. - European Food Research and Technology, 2018, vol. 244, iss. 3, s. 441-455
- [współaut.] Pycia K, Jaworska G, Kaszuba J [et al.] Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych w owocach orzecha włoskiego i laskowego o różnym stopniu dojrzałości W: Żywność a składniki bioaktywne : komunikaty : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 24-25 września 2018 r. / redaktorzy Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 67
- [współaut.] Cebulak T, Oszmiański J The anthocyanins profile of red grape cultivars growing in south-east Poland (Subcarpathia region). - Journal of Food Measurement and Characterization, 2017, Vol. 11, Iss. 4, pp. 1863-1873
- [współaut.] Cebulak T, Oszmiański J, Lachowicz S Effect of UV-C Radiation, Ultra-Sonication Electromagnetic Field and Microwaves on Changes in Polyphenolic Compounds in Chokeberry (Aronia melanocarpa). - Molecules, 2017, vol. 22, iss. 7, s. 1-16
- [współaut.] Olech M, Nowak R, Załuski D [et al.] Hyaluronidase, acetylcholinesterase inhibiting potential, antioxidant activity, and LC-ESI-MS/MS analysis of polyphenolics of rose (Rosa rugosa Thunb.) teas and tinctures. - International Journal of Food Properties, 2017, vol. 20, suppl. 1, p. S16-S25
- [współaut.] Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Comparison of the Effectiveness of Water-Based Extraction of Substances from Dry Tea Leaves with the Use of Magnetic Field Assisted Extraction Techniques. - Molecules, 2017, Vol. 22, iss. 10, Article number 22101656
- [współaut.] Pycia K, Wiśniewski R, Jaworska G [et al.] Wpływ stopnia dojrzałości orzechów włoskich (Juglansregia L.) na ich potencjał antyoksydacyjny oraz zawartość związków polifenolowych W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 107-118
- [współaut.] Wiśniewski R, Lachowicz S Wpływ operacji technologicznych na zawartość izoflawonów w soi zwyczajnej (Glycine max (L.) Merr.). - Towaroznawcze Problemy Jakości, 2016, nr 1(46), s. 68-75
- Właściwości fizykochemiczne winogron oraz win produkowanych w południowo-wschodniej Polsce. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 186, [1] s.
- [współaut.] Cebulak T, Tarapatskyy M, Zaguła G [et al.] Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 660-666
- [współaut.] Tarapatskyy M, Zaguła G, Puchalski C [et al.] Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości flourków kofeiny i składu mineralnego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, R. 48, nr 4, s. 667-676
- [współaut.] Lachowicz S Charakterystyka wybranych roślin z rodzaju Allium oraz ich przetworów pod kątem występowania związków polifenolowych W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 64-74
- [współaut.] Jaworska G, Pogoń K, Bernaś E [et al.] Vitamins, phenolics and antioxidant activity of culinary prepared Suillus luteus (L.) Roussel mushroom. - LWT - Food Science and Technology, 2014, Vol. 59, iss. 2, part 1, s. 701-706
- [współaut.] Lachowicz S, Wiśniewski R Charakterystyka topinamburu (Helianthus tuberosus L.) pod kątem zawartości związków polifenolowych W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 73-78
- [współaut.] Lachowicz S, Wiśniewski R Właściwości antyoksydacyjne topinamburu (Helianthus tuberosus L.) W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 67-71
- [współaut.] Lachowicz S, Wiśniewski R, Kaszuba J Próba oszacowania zawartości związków polifenolowych w grejpfrutach i dżemach grejpfrutowych W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 193-204
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Cebulak T [et al.] Identification and quantification of phenolic compounds from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers. - Journal of Food, Agriculture & Environment, 2013, Vol. 11, iss. 3-4, s. 601-606
- [współaut.] Włoch A, Bielcki K, Oszmiański J [et al.] Activity of hawthorn leaf and bark extracts in relation to biological membrane. - Journal of Membrane Biology, 2013, Vol. 246, iss. 7, s. 545-556
- [współaut.] Mroczek A, Janda B, Janiszowska W Triterpene saponin content in the roots of red beet (Beta vulgaris L.) cultivars. - Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, Vol. 60, iss. 50, p. 12397-12402
- [współaut.] Oszmiański J, Wojdyło A, Gorzelany J Identification and characterization of low molecular weight polyphenols in berry leaf extracts by HPLC-DAD and LC-ESI/MS. - Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, Vol. 59, iss. 24, s. 12830-12835
- [współaut.] Cebulak T, Kaszuba J Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów w aspekcie labilności substancji biologicznie aktywnych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 301-310
- [współaut.] Cebulak T, Kaszuba J Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 325-337
- [współaut.] Kowalska I Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roslin bobowatych (Fabaceae) W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 287-299
- [współaut.] Kluz M, Grabek-Lejko D, Dżugan M [et al.] Analiza właściwości cydrów wyprodukowanych naturalnym sposobem W: In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. Nitra, Slovak Agricultural University: 2010, S. 167-171
- Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae). - Biotechnologia, 2009, nr 1, s. 119-131