dr Jagoda Żurek
- Jednostka:
Instytut Ekonomii i Finansów - Budynek: D1
- Pokój: 214
- Nr telefonu: 17 872 16 04
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-2659-8026
- Konsultacje dla studentów: Wtorek 9:45-11:15
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M [et al.] The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 13
- [współaut.] Rudy M Impact of the COVID-19 Pandemic on Changes in Consumer Purchasing Behavior in the Food Market with a Focus on Meat and Meat Products-A Comprehensive Literature Review. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 6
- [współaut.] Rudy S, Dziki D, Biernacka B [et al.] Impact of Drying Process on Grindability and Physicochemical Properties of Celery. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 16
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] Effect of Various Thermal Processing Methods on the Sensory, Textural, and Physicochemical Characteristics of Foal Meat. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 22
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] Horse Meat Subjected to Sous-Vide Cooking : Texture Changes and Sensory Acceptability. - Processes, 2024, Vol. 12, iss. 8
- [współaut.] Duma-Kocan P, Rudy M, Gil M [et al.] The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 5
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Duma-Kocan P The Effect of Kosher Determinants of Beef on Its Color, Texture Profile and Sensory Evaluation. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 2
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] Effect of Time and Temperature in Sous-Vide Heat Treatment on Selected Physicochemical Properties of Horsemeat. - Processes, 2023, Vol. 11, iss. 11
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M Influence of Horse Age on Carcass Tissue Composition and Horsemeat Quality : Exploring Nutritional and Health Benefits for Gourmets. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 20
- Wpływ wybranych determinant ekonomicznych, demograficznych i kulturowych na zachowania żywieniowe konsumentów. - Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023, nr 73, s. 166-180
- Finanse przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 63-71
- Zarządzanie finansami w gospodarstwach domowych W: Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności - wybrane zagadnienia / red. nauk. Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2023, S. 73-82
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 22
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Stanisławczyk R [et al.] Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 4
- [współaut.] Rudy M, Kachel M, Rudy S Conventional versus Ritual Slaughter-Ethical Aspects and Meat Quality. - Processes, 2021, Vol. 9, iss. 8, Art. no. 1381
- [współaut.] Stanisławczyk R, Rudy M, Gil M [et al.] Influence of Horse Age, Marinating Substances, and Frozen Storage on Horse Meat Quality. - Animals, 2021, Vol. 11, iss. 9
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Duma-Kocan P [et al.] Wołowina jako źródło minerałów w diecie człowieka W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 78-83
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R [et al.] Kultura bezpieczeństwa żywności w zarządzaniu jakością żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 47-57
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R, Rudy M [et al.] Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dystrybucji W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 34-45
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Zastawanie ultradźwięków do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 103-120
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Stanisławczyk R [et al.] Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 85-102
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Gil M Międzynarodowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 13-22
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M Suos vide - innowacyjny sposób obróbki termicznej żywności W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 159-168
- Zarządzanie przedsiębiorstwem W: Zarządzanie i innowacje w produkcji oraz przechowalnictwie żywności / redakcja Mariusz Rudy. Rzeszów, Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego: 2021, S. 23-34
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Gil M [et al.] Analysis of the impact of determinants of kosherness on the content of macro- and microelements in beef. - Food Science & Nutrition, 2019, Vol. 7, iss. 11, p. 3463-3470
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R, Gil M [et al.] Zawartość pierwiastków toksycznych w tkankach zwierząt łownych na podstawie wyników badań z lat 2003-2017. - Medycyna Weterynaryjna, 2019, Vol. 75, nr 4, s. 203-208
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Angrys P Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięśnia najdłuższego grzbietu podczas przechowywania chłodniczego w zależności od płci bydła. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2018, t. 73, nr 2, s. 17-30
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów. - Gospodarka Mięsna, 2018, nr 6, s. 18-21
- [współaut.] Rudy M, Duma-Kocan P, Gil M [et al.] Wpływ składu chemicznego na parametry tekstury kiełbas drobno rozdrobnionych W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 51-63
- [współaut.] Rudy M, Gil M, Duma-Kocan P [et al.] Analiza zależności pomiędzy parametrami tekstury a składem chemicznym kabanosów W: Produkcja i bezpieczeństwo żywności / red. Marek Zin, Mariusz Rudy. Rzeszów, Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki z siedzibą w Rzeszowie: 2017, S. 33-50