Prof. dr hab. inż. Józef Gorzelany
- Jednostka:
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej
- Budynek: D9
- Pokój: G50
-
Nr telefonu:
17 785 50 50
-
Email:
[email protected]
-
ORCID:
0000-0002-1028-097X
-
Konsultacje dla studentów:
poniedziałek: 13:00 - 14:30
-
[współaut.] Basara O Assessment of Selected Chemical and Morphological Properties of Lonicera var. kamtschatica and Lonicera var. emphyllocalyx Treated with Gaseous Ozone. - Molecules, 2024, Vol. 29, iss. 15
-
[współaut.] Basara O, Litwińczuk W Assessment of Micropropagation Possibilities for Japanese Hascap (Lonicera caerulea var. emphyllocalyx L.). - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 20
-
[współaut.] Basara O, Zardzewiały M, Pluta S [et al.] The Influence of Gaseous Ozone Fumigation on the Chemical and Mechanical Properties of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) Fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2024, Vol. 28, iss. 1, p. 21-32
-
[współaut.] Zardzewiały M, Kapusta I, Pentoś K [et al.] Effect of Ozone Gas on Selected Microbiological, Chemical, Electrical and Organoleptic Properties of Craft Wheat Beers Enriched Japanese Quince Fruit (Chaenomeles L.). - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2024, Vol. 28, iss. 1, p. 79-92
-
[współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] Preliminary Tests of Tomato Plant Protection Method with Ozone Gas Fumigation Supported with Hydrogen Peroxide Solution and Its Effect on Some Fruit Parameters. - Sustainability, 2024, Vol. 16, iss. 8
-
[współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Turan J [et al.] Yeast Solution Spray and Ozone Gas Fumigation as Methods of Protecting Tomato Plants Against Diseases. - Agricultural Engineering, 2024, Vol. 28, nr 1, s. 215 -233
-
[współaut.] Bajcar M, Zardzewiały M, Saletnik B [et al.] Torrefaction as a Way to Remove Chlorine and Improve the Energy Properties of Plant Biomass. - Energies, 2023, Vol. 16, iss. 21
-
[współaut.] Basara O, Kapusta I, Korfanty P [et al.] Evaluation of the Chemical Composition of Selected Varieties of L. caerulea var. kamtschatica and L. caerulea var. emphyllocalyx. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 6
-
[współaut.] Belcar J, Kapusta I, Sekutowski T Impact of the Addition of Fruits of Kamchatka Berries (L. caerulea var. kamtschatica) and Haskap (L. caerulea var. emphyllocalyx) on the Physicochemical Properties, Polyphenolic Content, Antioxidant Activity and Sensory Evaluation Craft Wheat Beers. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 10
-
[współaut.] Buczek J, Belcar J, Gawęda D Content of Phenolic Acid and Yielding of Hybrid Wheat in Response to Growing Year Under Integrated Management. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 2, p. 293-303
-
[współaut.] Hlaváčová H, Haulíková A, Hlaváč P [et al.] The Possibility of Using Rheological and Electrical Properties to Determine the Quality of Craft Wheat Beers. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 1, p. 103 - 114
-
[współaut.] Kapusta I, Pluta S, Belcar J [et al.] Effect of Gaseous Ozone and Storage Time on Polyphenolic Profile and Sugar Content in Fruits of Selected Vaccinium corymbosum L. Genotypes. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 24
-
[współaut.] Kuźniar P, Pentoś K Evaluation of the Use of Machine Learning to Predict Selected Mechanical Properties of Red Currant Fruit (Ribes rubrum L.) Ozonized during Storage. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 11
-
[współaut.] Zardzewiały M, Bajcar M, Puchalski C The Possibility of Using Waste Biomass from Selected Plants Cultivated for Industrial Purposes to Produce a Renewable and Sustainable Source of Energy. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 5
-
[współaut.] Zardzewiały M, Bajcar M, Saletnik B [et al.] Biomass from Green Areas and Its Use for Energy Purposes. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 11
-
[współaut.] Zardzewiały M, Belcar J The Use of Gaseous Ozone to Reduce the Microbial Load of Rhubarb (Rheum L.) Petioles as an Additive to Craft Wheat Beers. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2023, Vol. 27, iss. 2, p. 231-242
-
[współaut.] Basara O, Belcar J Ocena właściwości mechanicznych wybranych odmian korzeni marchwi w czasie zbioru i ich przechowywania W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2023 / pod redakcją Katarzyny Pentoś. Wrocław, Polska Unia Transportu: 2023, S. 37-50
-
[współaut.] Basara O, Belcar J Właściwości smakowe i prozdrowotne napoju z owoców truskawki i borówki amerykańskiej z wykorzystaniem grzyba herbacianego kombucha W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2023 / pod redakcją Katarzyny Pentoś. Wrocław, Polska Unia Transportu: 2023, S. 51-63
-
[współaut.] Belcar J Logistyka przyjęcia, procesu czyszczenia i odbioru ziarna jęczmienia browarnego na przykładzie magazynu zbożowego W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 15-24
-
[współaut.] Belcar J, Homa E Logistyka procesu przyjęcia, suszenia i przechowywania ziarna kukurydzy w wybranej spółdzielni rolniczej W: Procesy logistyczne w przemyśle : monografia / od red. Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2023, S. 5-14
-
[współaut.] Basara O, Kuźniar P, Pawłowska A [et al.] Effect of Ozone Treatment on Mechanical and Chemical Properties of Sea-Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruit. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 2, p. 183-194
-
[współaut.] Belcar J A Preliminary Study on the Use of Bishop's Formula for the Prediction of Wheat Malt Extract. - Journal of the American Society of Brewing Chemists, 2022, Vol. 80, iss. 2, p. 155-160
-
[współaut.] Belcar J Effect of the Addition of Lemongrass (Cymbopogon citratus) on the Quality and Microbiological Stability of Craft Wheat Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 24
-
[współaut.] Belcar J Feasibility of Defatted Juice from Sea-Buckthorn Berries (Hippophae rhamnoides L.) as a Wheat Beer Enhancer. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 12
-
[współaut.] Belcar J, Buczek J, Kapusta I Quality and Pro-Healthy Properties of Belgian Witbier-Style Beers Relative to the Cultivar of Winter Wheat and Raw Materials Used. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 8
-
[współaut.] Belcar J, Kaszuba J Effect of Wheat and Barley Malt Addition on the Quality of the Baking Blend and Wheat Bread. - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2022, Vol. 72, no. 2, p. 129-139
-
[współaut.] Belcar J, Kuźniar P, Niedbała G [et al.] Modelling of Mechanical Properties of Fresh and Stored Fruit of Large Cranberry Using Multiple Linear Regression and Machine Learning. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 2
-
[współaut.] Belcar J, Sekutowski T, Zardzewiały M Suitability of Selected Winter Cultivars of Wheat from Production of Wheat Beer. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 1, p. 19-32
-
[współaut.] Buczek J, Belcar J, Gawęda D Bread-Making Potential and Yielding of Hybrid Wheat Under Varied Agronomic and Environmental Factors. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 2, p. 249-260
-
[współaut.] Kapusta I, Zardzewiały M, Belcar J Effects of Ozone Application on Microbiological Stability and Content of Sugars and Bioactive Compounds in the Fruit of the Saskatoon Berry (Amelanchier alnifolia Nutt.). - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 19
-
[współaut.] Kuźniar P, Belcar J, Zardzewiały M [et al.] Effect of Ozonation on the Mechanical, Chemical, and Microbiological Properties of Organically Grown Red Currant (Ribes rubrum L.) Fruit. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 23
-
[współaut.] Michałowska D, Pluta S, Kapusta I [et al.] Effect of Ozone-Treated or Untreated Saskatoon Fruits (Amelanchier alnifolia Nutt.) Applied as an Additive on the Quality and Antioxidant Activity of Fruit Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 6
-
[współaut.] Patyna M, Pluta S, Kapusta I [et al.] The Effect of the Addition of Ozonated and Non-Ozonated Fruits of the Saskatoon Berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) on the Quality and Pro-Healthy Profile of Craft Wheat Beers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 14
-
[współaut.] Szpunar-Krok E, Szostek M, Pawlak R [et al.] Effect of Fertilisation with Ash from Biomass Combustion on the Mechanical Properties of Potato Tubers (Solanum tuberosum L.) Grown in Two Types of Soil. - Agronomy-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 2
-
[współaut.] Basara O, Matłok N Technologia odkażania, inicjacji i stabilizacji wybranych gatunków z rodziny ericaceae w kulturach in vitro, przy zastosowaniu regulatora wzrostu 2iP oraz węgla aktywowanego W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 75-87
-
[współaut.] Basara O, Matłok N, Litwińczuk W Opracowanie metody inicjacji i stabilizacji kultur tkankowych Lonicera caerulea L. var. Emphyllocalyx w opariu o doniesienia naukowe W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 18-29
-
[współaut.] Belcar J Wpływ dodatku substancji słodzącej na jakość i parametry tekstury muffin bezglutenowych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 30-38
-
[współaut.] Belcar J, Ilasz D, Sroka W Produkcja piwa pszenicznego o smaku mango w warunkach laboratoryjnych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 41-50
-
[współaut.] Belcar J, Kosiorowski W Opracowanie nowego produktu na przykładzie mieszanek musli W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 39-47
-
[współaut.] Belcar J, Lemiech I Systemy zarządzania jakością na przykładzie magazynu zbożowego w aspekcie bezpieczeństwa żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 64-74
-
[współaut.] Belcar J, Matłok N, Gajdek G [et al.] Efektywność produkcji jęczmienia ozimego z przeznaczeniem na cele browarnicze w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 29-40
-
[współaut.] Kuźniar P, Matłok N, Zardzewiały M [et al.] Wybrane aspekty zarządzania transportem w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego w województwie podkarpackim W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 81-95
-
[współaut.] Matłok N, Belcar J Logistyka przyjęcia, procesu suszenia, przechowywania i odbioru ziarna kukurydzy na przykładzie magazyny zbożowego W: Tendencje rozwojowe w transporcie i logistyce : monografia / pod redakcją Grzegorza Dzieniszewskiego, Macieja Kubonia i Ireneusza Kaczmara. Przemyśl, Wydawnictwo Inżynieria Rolnicza: 2022, S. 105-114
-
[współaut.] Belcar J Wpływ dodatku słodu pszenicznego i jęczmiennego na jakość i parametry profilu tekstury muffin zbożowych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, R. 28, nr 4, s. 69-82
-
[współaut.] Belcar J, Sekutowski T, Zardzewiały M Effect of malting process duration on malting losses and quality of wheat malts. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2021, Vol. 25, iss. 2, p. 221-232
-
[współaut.] Belcar J, Sobczyk A, Sekutowski T [et al.] Evaluation of Flours from Ancient Varieties of Wheat (Einkorn, Emmer, Spelt) used in Production of Bread. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2021, Vol. 25, iss. 1, p. 53-66
-
[współaut.] Matłok N, Basara O, Zardzewiały M [et al.] Effectiveness of a Complex Fertilisation Technology Applied to Zea mays, Assessed Based on Normalised Difference Vegetation Index (NDVI) from Terra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 8
-
[współaut.] Matłok N, Figiel A, Balawejder M Effect of Fertilisation on the Quality of Dried Coriander (Coriandrum sativum L.) and Lovage (Levisticum officinale). - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 5
-
[współaut.] Matłok N, Kapusta I, Piechowiak T [et al.] Characterisation of Some Phytochemicals Extracted from Black Elder (Sambucus nigra L.) Flowers Subjected to Ozone Treatment. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 18
-
[współaut.] Belcar J Ocena jakości ziarna jęczmienia ozimego i jarego z przeznaczeniem na cele browarnicze w aspekcie warunków klimatycnych w okresie wegetacji roślin w wybrancyh gospodarstwach rolnych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 38-46
-
[współaut.] Balawejder M, Szostek M, Antos P [et al.] A Study on the Potential Fertilization Effects of Microgranule Fertilizer Based on the Protein and Calcined Bones in Maize Cultivation. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 4, Art. no. 1343
-
[współaut.] Belcar J, Matłok N Technological Assessment of Winter Cultivar of Common Wheat (Triticum aestivum L.) and Winter Barley (Hordeum vulgare L.) for Pale Malt Production. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 89-98
-
[współaut.] Belcar J, Sobczyk A, Sobolewska M [et al.] Characteristics of Technological Properties of Grain and Flour from Ancient Varieties of Wheat (Einkorn, Emmer and Spelt). - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 269-278
-
[współaut.] Matłok N Assessment of cost and energy effectiveness of modified technologies for production of young fruit trees, taking into account the use of waste biomass for energy and soil amendment related purposes. - Energy, 2020, Vol. 190
-
[współaut.] Matłok N, Lachowicz S, Balawejder M Influence of Drying Method on Some Bioactive Compounds and the Composition of Volatile Components in Dried Pink Rock Rose (Cistus creticus L.). - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 11
-
[współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Antos P [et al.] Impact of Ozonation Process on the Content of Bioactive Compounds with Antioxidant Properties in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 146-155
-
[współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Balawejder M Influence of Drying Temperature on the Content of Bioactive Compounds in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) Shoots as Well as Yield and Composition of Essential Oils. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 1, p. 15-24
-
[współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Effect of Ozone Fumigation on Physiological Processes and Bioactive Compounds of Red-Veined Sorrel (Rumex sanguineus ssp. sanguineus). - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
-
[współaut.] Matłok N, Piechowiak T, Zardzewiały M [et al.] Effects of Ozone Treatment on Microbial Status and the Contents of Selected Bioactive Compounds in Origanum majorana L. Plants. - Plants-Basel, 2020, Vol. 9, iss. 12
-
[współaut.] Matłok N, Stępień A, Wojnarowska-Nowak R [et al.] Effects of organic and mineral fertilization on yield and selected quality parameters for dried herbs of two varieties of oregano (Origanum vulgare L.). - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 16
-
[współaut.] Matłok N, Szostek M, Antos P [et al.] Effect of Foliar and Soil Fertilization with New Products Based on Calcinated Bones on Selected Physiological Parameters of Maize Plants. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, Iss. 7
-
[współaut.] Pentoś K, Migut D, Matłok N Mathematical Modelling of the Mechanical Properties of Four Varieties of Brine Pickles Using Neural Networks. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2020, Vol. 24, iss. 2, p. 257-268
-
[współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Piechowiak T [et al.] Ozone Treatment as a Process of Quality Improvement Method of Rhubarb (Rheum rhaponticum L.) Petioles during Storage. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 22
-
[współaut.] Zardzewiały M, Murawski P, Matłok N Analysis of selected quality features of wood pellets. - Agricultural Engineering, 2020, Vol. 24, nr 1, s. 25-34
-
[współaut.] Banaś K, Kuboń M, Kwaśniewski D [et al.] Ocena jakości procesu transportowego w aspekcie dystrybucji produktu gotowego W: Transport i logistyka w dobie inżynierii mechanicznej : monografia. Cz. 1 / pod redakcją Macieja Kubonia. Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej: 2020, S. 19-34
-
[współaut.] Belcar J Ocena jakości nasion rzepaku dostarczonych do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie w latach 2015 - 2019. W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2020 / pod redakcją Katarzyny Pentoś. Świebodzice, Idea Knowledge Future: 2020, S. 5-16
-
[współaut.] Belcar J Ocena wybranych parametrów jakościowych ziarna kukurydzy mokrej dostarczanej do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie w latach 2015-2019 W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-17
-
[współaut.] Belcar J Wstępna ocena jakości ziarna pszenicy konsumpcyjnej dostarczonej do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie w latach 2017 - 2019 W: Ochrona środowiska produkcji rolniczej / red. Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 36-48
-
[współaut.] Hebda T, Brzychczyk B, Matłok N Transport chłodniczy w produkcji rolno-spożywczej W: Transport i logistyka w dobie inżynierii mechanicznej : monografia. Cz. 1 / pod redakcją Macieja Kubonia. Kraków, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej: 2020, S. 99-115
-
[współaut.] Zardzewiały M Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i prestymulacji magnetycznej na plonowanie i właściwości fizyko-chemiczne korzeni buraków cukrowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2020 / pod redakcją Katarzyny Pentoś. Świebodzice, Idea Knowledge Future: 2020, S. 69-81
-
[współaut.] Zardzewiały M, Matłok N, Podrazik J Kosztochłonność i energochłonność produkcji wybranych mieszanek przypraw oraz pracy linii technologicznej do ich mieszania W: Ekonomiczno-technologiczne aspekty rolnictwa i energetyki / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 87-99
-
[współaut.] Balawejder M, Matłok N, Pieniążek M [et al.] Foliar Fertilizer Based on Calcined Bones, Boron and Molybdenum : A Study on the Development and Potential Effects on Maize Grain Production. - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 19, Art. no. 5287
-
[współaut.] Belcar J, Matłok N Assessment of the quality of malt obtained from spring malting barley delivered to the SAN Farmers Cooperative in 2018. - Agricultural Engineering, 2019, Vol. 23, nr 3, s. 51-60
-
[współaut.] Matłok N, Stępień A, Figiel A [et al.] Effect of Fertilization in Selected Phytometric Features and Contents of Bioactive Compounds in Dry Matter of Two Varieties of Basil (Ocimum basilicum L.). - Sustainability, 2019, Vol. 11, iss. 23
-
[współaut.] Matłok N, Witek G, Balawejder M Pestovanie cukrovej repy s využitím alternatívneho hnojiva na list od firmy Dr Green. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2019, Vol. 135, č. 11, s. 358-361
-
[współaut.] Migut D, Antos P, Balawejder M Postharvest Ozone Treatment of Cucumber as a Method for Prolonging the Suitability of the Fruit for Processing. - Ozone-Science & Engineering, 2019, Vol. 41, iss. 3, p. 261-264
-
[współaut.] Migut D, Pluta S, Zaguła G Content of selected minerals in the fruit of Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) genotypes grown in central Poland. - Journal of Elementology, 2019, Vol. 24, nr 4, s. 1323-1333
-
[współaut.] Stępień A, Matłok N, Lech K [et al.] The effect of drying methods on the energy consumption, bioactive potential and colour of dried leaves of Pink Rock Rose (Cistus creticus). - Journal of Food Science and Technology, 2019, vol. 56, iss. 5, p. 2386-2394
-
[współaut.] Zardzewiały M, Zaguła G Vplyv predsejbovej magnetickej stimulácie semien a hnojenia na úrodu a kvalitu buliev cukrovej repy. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2019, Vol. 135, č. 3, s. 102-105
-
[współaut.] Belcar J, Matłok N Ocena właściwości technologicznych jęczmienia browarnego z terenu województwa podkarpackiego dostarczanego do Spółdzielni Rolników SAN w Głuchowie W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 33-45
-
[współaut.] Kotlicka M, Matłok N, Piersiak A [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 157-166
-
[współaut.] Matłok N, Antos P, Balawejder M Depth of Application of a Microgranule for Precision Sowing on the Controlled Release of Nutrients, and the Growth of Maize Plants in the Initial Stage of Development W: 2nd International Scientific Conference "Chemical Technology and Engineering" : proceedings : Ukraine, Lviv, June 24-28th, 2019 / Ministry of Education and Science of Ukraine. Lviv Polytechnic National University. Lviv, Lviv Polytechnic National University: 2019, S. 220-221
-
[współaut.] Migut D, Matłok N Analiza właściwości fizykochemicznych świeżych oraz kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2019 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2019, S. 208-219
-
[współaut.] Antos P, Piechowicz B, Matłok N [et al.] Effect of ozone on fruit quality and fungicide residue degradation in apples during cold storage. - Ozone-Science & Engineering, 2018, Vol. 40, iss. 6, s. 482-486
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Balawejder M [et al.] The impact of the cucumber fruit preparation on their mechanical properties and microbial status of the souring brine during souring procedure. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 1, pp. 11-17
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Styka A [et al.] Influence of brine containing probiotic on the mechanical properties of fruit of selected varieties of field-grown cucumbers during the process of pickling. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2018, vol. 7, no. 4, pp. 37-44
-
[współaut.] Migut D, Rewiś A Wpływ zalewy z dodatkiem probiotyku na właściwości mechaniczne owoców wybranych odmian ogórków gruntowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, nr 2, s. 30-35
-
[współaut.] Migut D, Wołowiec A Ocena wybranych właściwości chemicznych świeżych i kiszonych ogórków gruntowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, nr 3, s. 33-39
-
[współaut.] Oszmiański J, Lachowicz S, Matłok N The effect of different maturity stages on phytochemical composition and antioxidant capacity of cranberry cultivars. - European Food Research and Technology, 2018, Vol. 244, iss. 4, p. 705-719
-
[współaut.] Zimny L, Zych A Spotřeba energie v systémech pěstování cukrové řepy v Polsku. - Listy Cukrovarnické a Řepařské, 2018, Vol. 134, č. 2, s. 68-72
-
[współaut.] Matłok N Rolnicze, energetyczne i ekonomiczne aspekty wykorzystania biomasy odpadowej z produkcji szkółkarskiej / Natalia Matłok ; prom. Józef Gorzelany. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2018
-
[współaut.] Belcar J, Witek G, Matłok N [et al.] Ocena parametrów fizyko - chemicznych ziarna pszenicy paszowej dostarczanej do skupu SR San w Głuchowie w latach 2015-2016 W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 8-17
-
[współaut.] Kotlicka M, Migut D, Witek G [et al.] Ocena właściwości chemicznych i mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 111-122
-
[współaut.] Matłok N, Witek G, Kotlicka M [et al.] Ocena kosztochłonności i energochłonności produkcji wybranych odmian jabłek w gospodarstwie sadowniczym w województwie lubelskim W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 185-194
-
[współaut.] Migut D, Kuźniar P, Matłok N [et al.] Badanie wybranych właściwości mechanicznych świeżych i kiszonych owoców ogórków gruntowych W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 195-207
-
[współaut.] Witek G, Matłok N, Dziura M [et al.] Wpływ nawożenia nawozami mikroelementowymi Dr Green Zboża na plonowanie pszenicy ozimej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2018 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2018, S. 357-368
-
[współaut.] Kaszuba J, Sobczyk A, Sroka W [et al.] Wpływ dodatku młóta słodowego na jakość i teksturę pieczywa żytniego. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, s. 19-23
-
[współaut.] Kuźniar P, Lenik J, Migut D [et al.] Wpływ temperatury na właściwości reologiczne syropów z płatków i owoców róży. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, s. 24-28
-
[współaut.] Matłok N, Dziura M, Witek G [et al.] Impact of Dr Green Prime Seed Fertilizer on the Germination Energy and Ability of Wheat Seeds. - Econtechmod. An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 2017, vol. 6, no. 4, pp. 33-40
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Antos P [et al.] Impact of Pre-Ozonation on Mechanical Properties of Selected Genotypes of Cucumber Fruits During the Souring Process. - Ozone-Science & Engineering, 2017, Vol. 39, iss. 3, s. 188-195
-
[współaut.] Oszmiański J, Kolniak-Ostek J, Lachowicz S [et al.] Phytochemical Compounds and Antioxidant Activity in Different Cultivars of Cranberry (Vaccinium Macrocarpon L). - Journal of Food Science, 2017, Vol. 82, iss. 11, p. 2569-2575
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Piersiak A [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania 2017 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2017, S. 36-48
-
[współaut.] Kotlicka M, Matłok N, Migut D [et al.] Assessment of selected physical properties of fresh and stored large cranberyy friut. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 13-18
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Kuźniar P Assessment of mechanical properties of fresh fruit and brine pickles obtained from selected varietes of field cucumber, depending on the chemical composition of brine, duration of pickling and additional starting cultures. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2016, Vol. 16, No. 4, s. 7-12
-
[współaut.] Migut D, Sroka W, Matłok N [et al.] Zastosowanie testu przebicia owoców winogron odmiany Rondo do oceny stopnia dojrzałości technologicznej. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, Vol. 3/4, nr 19, s. 18-26
-
[współaut.] Oszmiański J, Wojdyło A, Lachowicz S [et al.] Comparison of bioactive potential of cranberry fruit and fruit-based products versus leaves. - Journal of Functional Foods, 2016, Vol. 22, s. 232-242
-
[współaut.] Rudy M, Cebulak T Zawartość podstawowych składników chemicznych w mięśniach łopatki i karkówki wieprzowej w zależności od rodzaju obróbki cieplnej. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, Vol. 3/4, nr 19, s. 32-35
-
[współaut.] Witek G, Matłok N The impact of Dr Green foliar fertilization on plant health during the growing period as well as on the potato yield and quality (Jelly variety). - Agricultural Engineering, 2016, Vol. 20, nr 2, s. 151-158
-
[współaut.] Rudy M Badania wybranych właściwości fizycznych płodów rolnych oraz tekstury produktów mięsnych. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 168 s.
-
[współaut.] Kotlicka M, Matłok N, Piersiak A [et al.] Nowoczesne technologie uprawy żurawiny wielkoowocowej w Polsce W: Technologiczne aspekty rolnictwa / red. nauk. Mirosław Twardowski, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 74-91
-
[współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Matłok N [et al.] Wpływ warunków klimatycznych i nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion bobiku W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 132-141
-
[współaut.] Kuźniar P, Lenik J, Matłok N [et al.] Zależność wybranych właściwości reologicznych syropów z płatków róży i z owoców róży od ich stężenia W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 41-56
-
[współaut.] Matłok N, Migut D, Witek G [et al.] Ocena właściwości mechanicznych i chemicznych owoców wybranych odmian pomidorów z uprawy ekologicznej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 170-181
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Kotlicka M [et al.] Ocena wybranych właściwości mechanicznych owoców żurawiny wielkoowocowej W: Rolnictwo XXI wieku : problemy i wyzwania 2016 / pod redakcją Dety Łuczyckiej. Wrocław, Idea Knowledge Future: 2016, S. 200-211
-
[współaut.] Migut D, Matłok N, Witek G [et al.] Wpływ ozonowania na właściwości fizyczne wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 49-59
-
[współaut.] Bajcar M, Tarapatskyy M, Saletnik B [et al.] Assessment of energy properties of plant biomas pellets. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 3-6
-
[współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Matłok N [et al.] Influence of sowing date and foliar fertilization of selected mechanical properties of seed of annual yellow lupine (Lupinus luteus L). - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 97-102
-
[współaut.] Kuźniar P, Jarecki W, Sosnowski S [et al.] Wpływ nawożenia azotem na wybrane właściwości mechaniczne nasion soi. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2015, Vol. 17, nr 9, s. 181-185
-
[współaut.] Matłok N Investigation of mechanical properties of root vegetables on the example of carrot roots. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 35-40
-
[współaut.] Matłok N, Kuźniar P, Pieniążek R Comparison of the content of monosaccharides and sucrose in fruit of selected grapevine varieties cultivated in an ecological and in a conventional farm in the Podkarpacie region. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 1, s. 43-46
-
[współaut.] Matłok N, Migut D Evaluation of chemical properties and calorific value of root vegetables on the example of carrot roots. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2015, Vol. 15, nr 4, s. 113-118
-
[współaut.] Migut D, Matłok N Analiza właściwości mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian ogórków gruntowych i poddanych procesowi kiszenia. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2015, Vol. 3/4, nr 15, s. 16-21
-
[współaut.] Oszmiański J, Kolniak-Ostek J, Lachowicz S [et al.] Effect of dried powder preparation process on polyphenolic content and antioxidant capacity of cranberry (Vaccinium macrocarpon L.). - Industrial Crops and Products, 2015, Vol. 77, p. 658-665
-
[współaut.] Lachowicz S, Oszmiański J, Matłok N The influence of the preparation process of powdered dried cranberries on the content of polyphenols and antioxidant activity W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 69
-
[współaut.] Lachowicz S, Oszmiański J, Wojdyło A [et al.] Wykorzystanie liści żurawiny w komponowaniu żywności o podwyższonym profilu związków bioaktywnych W: II Międzynarodowa Konferencja : Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Krosno, 6-7 maja 2015 roku. Krosno, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie: 2015, S. 75-77
-
[współaut.] Matłok N, Pieniążek R Wpływ odmiany winorośli na zawartość fruktozy, glukozy i sacharozy w owocach Vitis vinifera l. z uprawy na Podkarpaciu W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015. Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty; Lublin, 21-22 marca 2015 roku / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg. Lublin, [b.w.]: 2015, S. 159-160
-
[współaut.] Migut D, Matłok N Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kiszenia W: Rośliny : fizjologia, uprawa i ich interdyscyplinarne wykorzystanie / red. Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala. Lublin, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL: 2015, S. 182-193
-
[współaut.] Migut D, Matłok N Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kwaszenia W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015. Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : abstrakty; Lublin, 21-22 marca 2015 roku / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg. Lublin, [b.w.]: 2015, S. 34-35
-
[współaut.] Bilek M, Matłok N, Kaniuczak J Sugar and inorganic anions content in mineral and spring water-based beverages. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2014, vol. 65, iss. 3, s. 193-197
-
[współaut.] Bilek M, Matłok N, Kaniuczak J Zastosowanie metody HPLC-ELSD i HPIC-CD do oceny składu chemicznego owoców pomidora szklarniowego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, T. 47, nr 2, s. 172-179
-
[współaut.] Matłok N Badanie wybranych właściwości mechanicznych i chemicznych korzeni buraków cukrowych. - Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, Vol. 3/4, nr 11, s. 11-14
-
[współaut.] Matłok N, Bilek M Ocena zawartości sacharozy w korzeniach buraków cukrowych w zależności od odmiany i miejsca pobrania prób. - MEDtube Science, 2014, Vol. 2, nr 4, s. 83-84
-
[współaut.] Matłok N, Bilek M, Pieniążek R [et al.] Ocena zawartości fruktozy, glukozy i sacharozy w wybranych odmianach cebuli uprawianych w trzech gospodarstwach hodowlano-nasiennych. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2014, Z. 576, s. 79-87
-
[współaut.] Matłok N, Migut D Assessment of the mechanical properties of fresh soil- grown cucumber fruits. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 15-18
-
[współaut.] Matłok N, Migut D, Cebulak T Quality of dill pickled cucumbers depending on the variety and chemical composition of pickle brine. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2014, Vol. 14, nr 4, s. 19-22
-
[współaut.] Matłok N Technologie konwersji biomasy w energię użytkową W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 169-174
-
[współaut.] Matłok N, Migut D Metody stosowane w przetwórstwie ogórków gruntowych W: Acta Carpathica 16 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 193-198
-
[współaut.] Matłok N, Migut D Właciwości mechaniczne ogórków gruntowych w trakcie procesu kiszenia W: Acta Carpathica 12 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 95-100
-
[współaut.] Matłok N, Mroczek B Badanie właściwości fizycznych i chemicznych wybranych odmian buraków cukrowych W: Współczesne metody badań w naukach chemicznych i przyrodniczych : nauki ścisłe : dziedziny nauk matematycznych, chemicznych i fizycznych / red. nauk. Roman Petrus, Jan Kalembkiewicz. Rzeszów, Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza: 2014, S. 91-99
-
[współaut.] Matłok N, Witek G Porównanie wybranych właściwości fizykochemicznych czterech odmian pomidorów szklarniowych W: Acta Carpathica 21 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska, Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Dorota Grabek-Lejko, Wasyl Stachiw, Witalij Fil, Natalija Hojwanowycz]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2014, S. 25-30
-
[współaut.] Kuźniar P Energy of bean pod opening and strength properties of selected elements of their structure. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 2, s. 53-58
-
[współaut.] Matłok N Analiza energetyczna biomasy odpadowej z produkcji drzewek owocowych na terenie województwa podkarpackiego. - Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3, s. 77-83
-
[współaut.] Matłok N, Kuźniar P, Zaguła G Analysis of the selected mechanical properties of the root parsley. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2013, vol. 13, nr 1, s. 53-56
-
[współaut.] Matłok N Geneza i rozwój produkcji materiału szkółkarskiego na terenie obecnego województwa podkarpackiego W: Acta Carpathica 7 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 57-61
-
[współaut.] Matłok N, Bilek M, Pokrywka R Zawartość cukrów prostych w owocach ogórka gruntowego w zależności od stopnia dojrzałości i odmiany W: Acta Carpathica 3 / [red. Jan Gąsior, Swietłana J. Wołoszyńska , Bernadeta Alvarez, Weronika Janowska-Kurdziel, Wasyl Stachiw, Witalij Fil]. Rzeszów, Katedra Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii. Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego: 2013, S. 119-124
-
[współaut.] Matłok N, Kóňa J Evaluation of the cost effectiveness and energy consumption of a 1-year old apple fruit tree. - Acta horticulturae et regiotecturae (online), 2012, vol. 15, no. 2, p. 40-43
-
[współaut.] Puchalski C, Matłok N Analysis of fruit trees production in Podkarpacie within the years 2002-2011 W: Horticulture Nitra 2012 : International reviewed proceedings of scientific papers. 4-th International Scientific Horticulture Conference / red. Magdaléna Valšíková. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2012, S. 131-136
-
[współaut.] Zaguła G, Matłok N Expensiveness and energy consumption in production of one- year trees od pears W: Horticulture Nitra 2012 : International reiewed proceedings of scientific papers. Horticulture Nitra 2012. 4-th International Scientific Horticulture Conference / ed. Magdaléna Valšíková. Nitra, Slovak university of agriculture in Nitra: 2012, S. 137-142
-
[współaut.] Gąsior J Impact of acid rain on the translocation of selected elements in degraded chernozem derived from loess. - Polish Journal of Soil Science, 2011, Vol. 42, nr 2, s. 143-159
-
[współaut.] Oszmiański J, Wojdyło A, Kapusta I Identification and characterization of low molecular weight polyphenols in berry leaf extracts by HPLC-DAD and LC-ESI/MS. - Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2011, Vol. 59, iss. 24, s. 12830-12835
-
[współaut.] Puchalski C, Malach M Ocena kosztów i nakładów energetycznych w produkcji kukurydzy na ziarno i kiszonkę. - Inżynieria Rolnicza, 2011, nr 8, s. 135-141
-
[współaut.] Zaguła G, Puchalski C Spektrofotometryczna metoda oceny wpływu pól magnetycznych stałych i wolnozmiennych stosowanych w czasie wzrostu i dojrzewania na równowagę glukozowo-fruktozową wybranych odmian jabłek. - Inżynieria Rolnicza, 2011, R. 15, nr 9, s. 269-277
-
[współaut.] Zaguła G, Zardzewiały M Efektywność produkcji buraków cukrowych w wybranych gospodarstwach na Podkarpaciu. - Inżynieria Rolnicza, 2011, nr 8, s. 143-151
-
[współaut.] Kuźniar P, Zaguła G, Puchalski C Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych z fizyki i agrofizyki. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, 144 s.
-
[współaut.] Puchalski C Właściwości mechaniczne korzeni wybranych odmian buraków cukrowych. - Inżynieria Rolnicza, 2010, R. 14, nr 1, 199-204
-
[współaut.] Zaguła G, Puchalski C Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość pomidorów. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2010, nr 12
-
[współaut.] Zaguła G, Puchalski C Zastosowanie komputerowego systemu wizyjnego do badania wpływu pól magnetycznych i elektromagnetycznych na jakość truskawek. - Inżynieria Rolnicza, 2010, R. 14, nr 2, s. 293-300
-
[współaut.] Zaguła G, Sosnowski S, Puchalski C [et al.] Colour inspection of apple with machine vision. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2010, nr 10, s. 527-535
-
[współaut.] Zaguła G, Sosnowski S, Puchalski C [et al.] Sugar content determination using computer vision system. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2010, nr 10, s. 538-548
-
Koszty i energochłonność procesów produkcji buraków cukrowych. - Inżynieria Rolnicza, 2010, R. 14, nr 1, s. 191-197
-
[współaut.] Zaguła G, Puchalski C, Jasiński T [et al.] Pola magnetyczne i elektromagnetyczne a jakość owoców. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2010, 128, [1] s.
-
[współaut.] Puchalski C Koszty i energochłonność transportu korzeni buraków cukrowych. - Inżynieria Rolnicza, 2008, nr 4, s. 307-313
-
[współaut.] Puchalski C, Zaguła G, Brusewitz G Image analysis for apple defect detection. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2008, T. 8, s. 197-205
-
[współaut.] Jasiński T Produkcja i zagospodarowanie wybranych biopaliw W: Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny / pod red. Doroty Bobreckiej-Jamro, Barbary Kryńskiej, Jaba Buczka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 117-131
-
[współaut.] Jasiński T Wykorzystanie techniki w procesie produkcji wierzby rodzaju "salix viminalis"oraz rzepaku ozimego na cele energetyczne W: Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny / pod red. Doroty Bobreckiej-Jamro, Barbary Kryńskiej, Jaba Buczka. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2008, S. 100-116
-
[współaut.] Puchalski C, Zaguła G, Brusewitz G Firmness determination using computer machine vision system. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2007, T. 7A, s. 92-99
-
[współaut.] Puchalski C Ocena warunków glebowo-klimatycznych na Podkarpaciu w aspekcie uprawy buraków cukrowych W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007 : referaty i doniesienia / [red. Piotr Kuźniar, Czesław Puchalski, Bogusław Szot, Wanda Woźniak]; Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Oddział w Rzeszowie, Katedra Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie. Lublin, Instytut Agrofizyki PAN: 2007, S. 67-71
-
[współaut.] Puchalski C, Jasiński T, Kaniuczak J [et al.] Wpływ pola magnetycznego na jakość owoców W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska : konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007 : referaty i doniesienia / [red. Piotr Kuźniar, Czesław Puchalski, Bogusław Szot, Wanda Woźniak]; Polskie Towarzystwo Agrofizyczne. Oddział w Rzeszowie, Katedra Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie. Lublin, Instytut Agrofizyki PAN: 2007, S. 97-99
-
[współaut.] Puchalski C Ocena kosztów i energochłonności zbioru buraków cukrowych na Podkarpaciu. - Inżynieria Rolnicza, 2006, nr 2 (77), s. 339-345
-
Effect of selected factors on the value of force necessary for removing individual sugar beet roots from soil. - Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 2006, nr 6A, s. 53-61
-
Wpływ wybranych czynników na wartość siły potrzebnej do wydobycia pojedynczych korzeni buraków cukrowych z gleby. - Motrol : Motoryzacja i energetyka rolnictwa, 2006, nr 8A, s. 133-141
-
[współaut.] Puchalski C Ocena pracy agregatu uprawowo-siewnego "NOTILL 2010". - Vísnik L'vívs'kogo deržavnogo agrarnogo uníversitetu. Agroínženerní doslídžennâ, 2004, nr 8, s. 644-650
-
[współaut.] Puchalski C, Sosnowski S Ocena wykorzystania ciągników na przykładzie gospodarstwa rolnego w Górze Ropczyckiej. - Vísnik L'vívs'kogo deržavnogo agrarnogo uníversitetu. Agroínženerní doslídžennâ, 2004, nr 8, s. 660-665
-
[współaut.] Puchalski C, Stanisz M Analiza techniczno-ekonomiczna elektrowni wiatrowych na podstawie wybranych obiektów. - Vísnik L'vívs'kogo deržavnogo agrarnogo uníversitetu. Agroínženerní doslídžennâ, 2004, nr 8, s. 480-488
-
[współaut.] Puchalski C Próba zastosowania metody nieniszczącej do badań właściwości mechanicznych korzeni buraków cukrowych. - Acta Agrophysica, 2003, vol.2 (95), z.1, s. 61-71
-
[współaut.] Sosnowski S Wpływ wybranych czynników na właściwości mechaniczne tkanki korzenia buraka cukrowego. - Acta Agrophysica, 2003, vol. 2, z. 1, s. 73-82
-
Ocena kosztów i energochłonności założenia i prowadzenia młodego sadu jabłoniowego W: Regionalne uwarunkowania ekonomicznego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. T. 1 / pod red. Adama Czudca. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 240-245