dr inż. Karolina Pycia
- Jednostka:
Kolegium Nauk Przyrodniczych/ Instytut Technologii Żywności i Żywienia/ Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka - Budynek: D9
- Pokój: 244
- Nr telefonu: 177855244
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-7337-0860
- Konsultacje dla studentów: środa 14:30-16:00
Informacje
Zainteresowania naukowe:
- właściwości fizykochemiczne i reologiczne maltooligosacharydów na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie;
- właściwości fizykochemiczne i reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego;
- analiza właściwości reologicznych mąki i ciasta na bazie układów mąki z dodatkami roślinnymi o cechach prozdrowotnych;
- zawartość składników bioaktywnych i właściwości antyoksydacyjne orzechów;
- żywność funkcjonalna;
- opracowanie pieczywa funkcjonalnego o cechach prozdrowotnych.
Wybrane publikacje naukowe:
1. Pycia K., Juszczak L., Gałkowska D., Witczak M. (2012). Physicochemical properties of starches obtained from Polish potato cultivars. Starch/Stärke, 64, 105-114.
2. Pycia K., Juszczak L., Fortuna T., Gałkowska D., Witczak T. (2015). Physicochemical, thermal and rheological properties of starches isolated from malting barley varieties. Journal of Food Science and Technology, 52(8), 4797-4807.
3. Pycia K., Juszczak L., Gałkowska D., Witczak M., Jaworska G., (2016). Maltodextrins from chemically modified starches. Selected physicochemical properties. Carbohydrate Polymers, 146, 301-309.
4. Pycia K., Gałkowska D., Juszczak L., (2017). Maltodextrins produced from chemically modified starches as agents affecting stability and rheological properties of albumin foam. LWT – Food Science and Technology, 80, 394-400.
5. Pycia K., Jaworska G., Telega J., Sudoł I., Kuźniar P., (2018). Effect of adding potato maltodextrins on baking properties of triticale flour and quality of bread. LWT -Food Science and Technology, 96, 199-204.
6. Pycia K., Kapusta I., Jaworska G., Jankowska A., (2019). Antioxidant properties, profile of polyphenolic compounds and tocopherol content in various walnut (Juglans regia L.) varieties". European Food Research and Technology, 245, 3, 607-616.
7. Pycia K., Kapusta I., Jaworska G., (2019). Impact of the degree of maturity of walnuts (Juglans regia L.) and their variety on the antioxidant potential and the content of tocopherols and polyphenols. Molecules, 24(16), 2936.
8. Pycia K., Ivanišová E., (2020). Physicochemical and Antioxidant Properties of Wheat Bread Enriched with Hazelnuts and Walnuts. Foods, 9(8), 1081.
9. Pycia K., Juszczak L. (2021). The Influence of the Addition of Nuts on the Thermal and Rheological Properties of Wheat Flour. Molecules, 26, 3969.
10. Pycia, K., Kaszuba, J. Posadzka, Z., Juszczak, L. (2023). Influence of the Addition of Vital Wheat Gluten on Thermal and Rheological Properties of Triticale Flour. Polymers, 15, 1870.
Publikacje
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Potocki L [et al.] Quantitative and Qualitative Determination of Polyphenolic Compounds in Castanea sativa Leaves and Evaluation of Their Biological Activities. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 9
- [współaut.] Gałkowska D, Kapuśniak K, Juszczak L Zanieczyszczenia żywności - charakterystyka i regulacje prawne. Część I - Toksyny roślinne. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 4, s. 245-263
- [współaut.] Gałkowska D, Kapuśniak K, Juszczak L Zanieczyszczenia żywności - charakterystyka i regulacje prawne. Część II. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2024, R. 30, nr 2, s. 24-45
- [współaut.] Grzebieniarz W, Nowak N, Juszczak L [et al.] Application possibilities of triple-layer furcellaran film with hazelnut oil microemulsion for packing cod liver oil. - Food Hydrocolloids, 2024, Vol. 147, Part B
- [współaut.] Juszczak L Rheological Characteristics of Wheat Dough Containing Powdered Hazelnuts or Walnuts Oil Cakes. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Kaszuba J, Czyż M, Cebulak T Assessment of the Suitability of Flour Obtained from Mountain Rye Grain Milling and the Method of Dough Fermentation for the Production of Rye Bread. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 19
- [współaut.] Pawłowska A, Kaszuba J Assessment of the Application Possibilities of Dried Walnut Leaves (Juglans regia L.) in the Production of Wheat Bread. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 8
- [współaut.] Pawłowska A, Posadzka Z, Kaszuba J Ground Ivy (Glechoma hederacea L.) as an Innovative Additive for Enriching Wheat Bread: Study on Flour Fermentation Properties, Dough Rheological Properties and Bread Quality. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 20
- [współaut.] Posadzka Z, Kaszuba J Comparison of the baking value of wholegrain flours from different wheat types and pigmentation. - European Food Research and Technology, 2024, Vol. 250, iss. 6, p. 1853-1864
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Szostek M, Pawlak R [et al.] Selected Physicochemical, Thermal, and Rheological Properties of Barley Starch Depending on the Type of Soil and Fertilization with Ash from Biomass Combustion. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 1
- [współaut.] Kaszuba J, Bukowski K Jakość i wartość odżywcza makaronów o zwiększonej zawartości białka W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S.7-26
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Potocki L [et al.] Chemical Profiling, Bioactive Properties, and Anticancer and Antimicrobial Potential of Juglans regia L. Leaves. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 4
- [współaut.] Juszczak L Influence of Hazelnut and Walnut Oil Cakes Powder on Thermal and Rheological Properties of Wheat Flour. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 22 d$
- [współaut.] Kaszuba J, Posadzka Z, Juszczak L Influence of the Addition of Vital Wheat Gluten on Thermal and Rheological Properties of Triticale Flour. - Polymers, 2023, Vol. 15, iss. 8
- [współaut.] Witczak T, Wikiera A, Witczak M Wykresy fazowe hydrolizatów o różnym stopniu depolimeryzacji otrzymanych na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 4, s. 264-287
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Grabek-Lejko D [et al.] Phenolic Profile and Antioxidant, Antibacterial, and Antiproliferative Activity of Juglans regia L. Male Flowers. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 9
- [współaut.] Żurek N, Pawłowska A, Kapusta I Phytochemical Screening and Bioactive Properties of Juglans regia L. Pollen. - Antioxidants, 2022, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Gałkowska D, Witczak T Quality Characteristics of Novel Pasta Enriched with Non-Extruded and Extruded Blackcurrant Pomace. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 23
- [współaut.] Juszczak L The Effect of the Addition of Hazelnut or Walnut Flour on the Rheological Characteristics of Wheat Dough. - Materials, 2022, Vol. 15, iss. 3
- [współaut.] Kaszuba J Testy reologiczne i badanie wartości wypiekowej mąki. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2022, nr 3-4, s. 12-17
- [współaut.] Kaszuba J Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym. - Przemysł Spożywczy, 2022, T. 1, nr 9, s. 32-39
- [współaut.] Kaszuba J Zastosowanie słodu w piekarstwie. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2022, nr 1-2, s. 12-17
- [współaut.] Kaszuba J, Ptak J Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych. - Przemysł Spożywczy, 2022, T. 1, nr 5, s. 23-28
- [współaut.] Pawłowska A, Kaszuba J, Żurek N Walnut Male Flowers (Juglans regia L.) as a Functional Addition to Wheat Bread. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 24
- [współaut.] Posadzka Z, Pawłowska A, Kaszuba J Wykorzystanie przecieru z kiszonego korzenia buraka ćwikłowego (Beta Vulgaris L.) do produkcji chlebów gryczanych o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, R. 29, nr 4, s. 50-71
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Szostek M, Pawlak R [et al.] Effect of Soil Type and Application of Ecological Fertilizer Composed of Ash from Biomass Combustion on Selected Physicochemical, Thermal, and Rheological Properties of Potato Starch. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 13
- [współaut.] Juszczak L The Influence of the Addition of Nuts on the Thermal and Rheological Properties of Wheat Flour. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 13
- [współaut.] Pastuszczak M, Kapusta I, Pietrzyk K [et al.] Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 119-127
- [współaut.] Ivanišová E Physicochemical and Antioxidant Properties of Wheat Bread Enriched with Hazelnuts and Walnuts. - Foods, 2020, Vol. 9, iss. 8, p. 1-13
- [współaut.] Jaworska G, Sidor A, Jaworska-Tomczyk K [et al.] Packaging method and storage temperature affects microbiological quality and content of biogenic amines in Agaricus bisporus fruiting bodies. - Food Bioscience, 2020, Vol. 37
- [współaut.] Kapusta I Wpływ stopnia dojrzałości oraz wielkości dodatku orzechów laskowych i włoskich na właściwości fizykochemiczne i przeciwutleniające wzbogaconego chleba pszennego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 62-81
- [współaut.] Kapusta I, Jaworska G Changes in antioxidant activity, profile, and content of polyphenols and tocopherols in common hazel seed (Corylus avellana L.) depending on variety and harvest date. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Kapusta I, Jaworska G Walnut oil and oilcake affect selected the physicochemical and antioxidant properties of wheat bread enriched with them. - Journal of Food Processing and Preservation, 2020, Vol., iss.
- Akryloamid w żywności - charakterystyka, występowanie i zagrożenia. - Laboratorium, 2020, nr 3, s. 50-59
- Innowacyjne, niekonwencjonalne, ale współczesne metody konserwowania żywności : przegląd, charakterystyka i możliwości aplikacyjne. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2020, nr 1, s. 32-37
- Kwas chlebowy - prozdrowotny napój funkcjonalny. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2020, nr 3-4, s. 28-30
- Zastosowanie szpinaku w wyrobach piekarskich i cukierniczych.. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2020, nr 1-2, s. 22-25
- Zboża i mąki niechlebowe w produkcji pieczywa. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2020, nr 11-12, s. 32-38
- [współaut.] Adamczyk G, Jaworska G Tribologia jamy ustnej - nowy wymiar badania tekstury żywności W: Postęp w naukach o żywności / redakcja naukowa Mariusz Witczak, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 100-110
- [współaut.] Hanus P, Błażkowska A, Jaworska G Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości fizykochemiczne i antyoksydacyjne niedojrzałych orzechów laskowych (Corylus avellana L. ) W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 18-29
- [współaut.] Hanus P, Jaworska G, Baran I [et al.] Porównanie właściwości fizycznych i chemicznych produktów roślinnych poddanych obróbce sous vide w stosunku do tradycyjnych metod obróbki termicznej W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 38-46
- [współaut.] Hanus P, Jaworska G, Cebulak T [et al.] Wpływ obróbki termicznej na wydajność i cechy jakościowe mięsa drobiowego W: Postęp w naukach o żywności / redakcja naukowa Mariusz Witczak, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 17-26
- [współaut.] Gęsiński K, Jaworska G, Barczak D Comparative analysis of selected physicochemical properties of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), maize, wheat and potato starch. - Journal of Central European Agriculture, 2019, Vol. 20, iss. 2, s. 626-635
- [współaut.] Kapusta I, Jaworska G Impact of the Degree of Maturity of Walnuts (Juglans regia L.) and Their Variety on the Antioxidant Potential and the Content of Tocopherols and Polyphenols. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 16, Art. no. 2936
- [współaut.] Kapusta I, Jaworska G, Jankowska A Antioxidant properties, profile of polyphenolic compounds and tocopherol content in various walnut (Juglans regia L.) varietes. - European Food Research and Technology, 2019, Vol. 245, Iss. 3, p. 607-616
- [współaut.] Kapusta I, Jaworska G, Kuźniar P [et al.] Type of heat treatments on walnut fruits affects physicochemical content of walnut butter. - Journal of Food Processing and Preservation, 2019, Vol. 43, iss. 5, art. no. e13923
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska-Tomczyk K Substancje biologicznie aktywne pomocne w redukcji masy ciała. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2019, nr 1, s. 68-74
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2019, nr 2, s. 41-46
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G Metody wykrywania alergenów w żywności. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2019, nr 3, s. 16-23
- ABC krokanta. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 5-6, s. 32-36
- Batony energetyczne. Pożyteczne słodycze. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 9, s. 28-32
- Makowiec. Na co dzień i od święta. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 12, s. 28-32
- Nasiona roślin oleistych jako czynnik wzbogacający pieczywo. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 1-2, s. 32-36
- Naturalne substancje konserwujące poprawiające bezpieczeństwo żywności : przegląd i charakterystyka. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2019, nr 4, s. 23-28
- Od czego zależy tekstura wyrobów cukierniczych?. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 3, s. 28-32
- Pieczywo funkcjonalne - ważny asortyment na rynku wyrobów piekarskich.. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 10-11, s. 32-36
- Receptura na idealny sernik. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 4, s. 26-29
- Sezonowa przyjemność. Ciasta z owocami. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2019, nr 7-8, s. 34-36
- Wykrywanie fałszowania żywności. - Porady na zdrowie, 2019, Nr 48, 4-5
- [współaut.] Adamczyk G Methods use in study of oral processing in innovative technologies in bakery production - from rheology to tribology W: Materials of 3. International Scientific-Practical Conference "Innovative technologies in bakery production" and 6. International Scientific-Practical Conference "Achievements and prospects for the development of the confectionery industry", Kyiv, 10-11 September 2019 : dedicated to the 135th anniversary of the National University of Food Technologies and 70th anniversary of the Departament of Bakery and Confectionary Goods. Kyiv, National University of Food Technologies: 2019, S. 31
- [współaut.] Gryszkin A, Berski W, Juszczak L The Influence of Chemically Modified Potato Maltodextrins on Stability and Rheological Properties of Model Oil-in-Water Emulsions. - Polymers, 2018, vol. 10, Iss. 1, art. no. 67
- [współaut.] Jaworska-Tomczyk K Aminy biogenne w żywności - charakterystyka, występowanie, zagrożenia. - Laboratorium, 2018, nr 3, s. 64-69
- [współaut.] Jaworska G Olej palmowy w piekarstwie i cukiernictwie szkodliwy czy zdrowy. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2018, nr 1-2, s. 32-35
- [współaut.] Jaworska G, Telega J, Sudoł I [et al.] Effect of adding potato maltodextrins on baking properties of triticale flour and quality of bread. - LWT - Food Science and Technology, 2018, Vol. 96, p. 199-204
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska-Tomczyk K Żywność modyfikowana genetycznie - współczesny problem czy szansa?. - Laboratorium, 2018, nr 1, s. 29-34
- Mazurek wielkanocny. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2018, nr 3, s. 32-35
- Minidesery. Małe co nieco!. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2018, nr 5, s. 32-36
- Pierniki z różnych regionów Polski. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2018, nr 12, s. 39-42
- Recepta na idealny biszkopt. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2018, nr 4, s. 24-26
- [współaut.] Jaworska G, Kapusta I, Kaszuba J [et al.] Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych w owocach orzecha włoskiego i laskowego o różnym stopniu dojrzałości W: Żywność a składniki bioaktywne : komunikaty : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 24-25 września 2018 r. / redaktorzy Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 67
- [współaut.] Juszczak L, Gałkowska D Rheological properties of potato starch/protein composites W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience / editors Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka. Praha, Czech Chemical Society: 2018, S. 182-185
- [współaut.] Juszczak L, Witczak M Mechanical and textural properties of wheat starch gels W: Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience / editors Radmila Řápková, Andrea Hinková, Jana Čopíková, Evžen Šárka. Praha, Czech Chemical Society: 2018, S. 178-181
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G, Piotrowska A [et al.] "Kolorowy makaron" - ocena jakości makaronów pszennych z dodatkiem surowców prozdrowotnych W: Żywność a składniki bioaktywne : komunikaty : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" Kraków, 24-25 września 2018 r. / red. Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski. Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 67
- [współaut.] Kaszuba J, Jaworska G, Wiśniewski R [et al.] Wybrane parametry jakościowe jako wyznaczniki wartości wypiekowej ekologicznej mąki żytniej W: Żywność a składniki bioaktywne : komunikaty : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 24-25 września 2018 r. / redaktorzy Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 63
- [współaut.] Gałkowska D, Juszczak L Maltodextrins produced from chemically modified starches as agents affecting stability and rheological properties of albumin foam. - LWT - Food Science and Technology, 2017, Vol. 80, p. 394-400
- [współaut.] Jaworska-Tomczyk K Żele i żelki : gwarancja ciekawego wyglądu i smaku. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 6, s. 26-29
- [współaut.] Jaworska-Tomczyk K Bakteriofagi - innowacyjny czynnik chroniący żywność. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2017, nr 11-12, s. 27-30
- [współaut.] Jaworska-Tomczyk K Odrodzenie orkiszu : zastosowanie w piekarstwie. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 6, s. 26-29
- [współaut.] Jaworska G "Jaki olej roślinny zastosować w piekarstwie?". - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 11, s. 32-35
- [współaut.] Jaworska G Jak wzbogacić wyroby piekarsko-cukiernicze? Zastosowanie orzechów w cukiernictwie i piekarstwie. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 4, s. 16-19
- [współaut.] Jaworska G Jaką oliwę z oliwek wybrać?. - Pizza. Kuchnia włoska dla profesjonalistów, 2017, nr 1, s. 30-33
- [współaut.] Jaworska G Opakowania aktywne i inteligentne w przemyśle spożywczym. - Laboratorium, 2017, nr 3-4, s. 60-63
- [współaut.] Jaworska G Pieczywo niskiej jakości? Wady pieczywa - cz. II. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 1-2, s. 30-32
- [współaut.] Jaworska G Polichlorowane bifenyle (PCB) jako zagrożenie dla żywności. - Laboratorium, 2017, nr 5-6, s. 34-37
- [współaut.] Jaworska G Różne odsłony ciasta parzonego. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 5, s. 28-31
- [współaut.] Jaworska G Wyroby z kaszą jaglaną : innowacja w branży piekarskiej i cukierniczej. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 10, s. 28-31
- [współaut.] Jaworska G Wytrawne cukiernictwo rośnie w siłę. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2017, nr 3, s. 8-11
- [współaut.] Juszczak L, Gałkowska D, Socha R [et al.] Maltodextrins from chemically modified starches. Production and characteristics. - Starch - Stärke, 2017, vol. 69, iss. 5, art. ID: 1600199
- [współaut.] Kaszuba J, Wiśniewski R, Jaworska G [et al.] Wpływ udziału nasion wybranych roślin oleistych na jakość chleba pszenżytniego. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 4, s. 90-102
- [współaut.] Sobczyk A, Jaworska G Charakterystyka porównawcza wartości technologicznej ziarna starych odmian i nowych rodów orkiszu (Triticum spelta L.) oraz ziarna pszenicy zwyczajnej (Triticum vulgare). - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017, nr 589, s. 81-91
- [współaut.] Sobczyk A, Jaworska G, Kaszuba J Comparison of fermentation strength of the flours obtained from the grain of old varieties and modern breeding lines of spelt (Triticum aestivum ssp. spelta). - Journal of Food Processing and Preservation, 2017, Vol. 41, iss. 6, art. no. e13293
- [współaut.] Sobczyk A, Stankowski S, Jaworska G [et al.] Evaluation of the rheological properties of dough and quality of bread made with the flour obtained from old cultivars and modern breeding lines of spelt (Triticum aestivum ssp. spelta). - Journal of Cereal Science, 2017, Vol. 77, p. 35-41
- [współaut.] Witczak T, Stępień A, Witczak M [et al.] Wpływ modyfikacji chemicznej skrobi I stopnia hydrolizy na izotermy sorpcji pary wodnej hydrolizatów. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 1, s. 78-88
- Gluten - free pasta. - Pizza. Kuchnia włoska dla profesjonalistów, 2017, nr 2, s. 17-21
- [współaut.] Adamczyk G, Kasprzyk G Szałwia hiszpańska (nasiona chia) - znaczenie w żywieniu człowieka i w produkcji żywności W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 103-113
- [współaut.] Alberska L, Jaworska G, Adamczyk G Charakterystyka technologiczna mąki z nowych odmian pszenicy zwyczajnej (Triticumvulgare) W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 119-129
- [współaut.] Jaworska G Woda elektrolizowana - skuteczny i bezpieczny środek dezynfekcyjny w branży spożywczej W: Analityka wód i ścieków : wybrane zagadnienia / pod redakcją Rajmunda Michalskiego. Katowice, Elamed Media Group: 2017, S. 41-46
- [współaut.] Juszczak L, Grabowska S Effect of esterification time with tartaric acid of waxy maize starch on its selected physicochemical properties W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience / editors Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka. Praha, Czech Chemical Society: 2017, S. 143-146
- [współaut.] Juszczak L, Jaworska G Resistance of maltodextrins of varying degree of sachcarification based on chemically modified starches to the action of glucoamylase W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience / editors Radmila Řápková, Jana Čopíková, Evžen Šárka. Praha, Czech Chemical Society: 2017, S. 147-151
- [współaut.] Kapusta I, Wiśniewski R, Jaworska G [et al.] Wpływ stopnia dojrzałości orzechów włoskich (Juglansregia L.) na ich potencjał antyoksydacyjny oraz zawartość związków polifenolowych W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 107-118
- [współaut.] Kaszuba J, Wiśniewski R, Jaworska G [et al.] Wpływ dodatku maltodekstryn o różnym stopniu depolimeryzacji na jakość pieczywa pszennożytniego z dodatkiem nasion roślin oleistych W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 74-80
- [współaut.] Kaszuba J, Wiśniewski R, Jaworska G Wpływ procesu technologicznego na jakość sensoryczną i właściwości przeciwutleniające ciastek owsianych W: Postęp w naukach o żywności : wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 130-139
- [współaut.] Wiśniewski R, Jaworska G, Kaszuba J Wpływ metody otrzymywania ekstraktów z pieczarki dwuzarodnikowej na aktywność przeciwutleniającą oraz całkowitą zawartość polifenoli W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2, Wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 108-114
- [współaut.] Wiśniewski R, Jaworska G, Kuźniar P [et al.] Wpływ zawartości chlorku sodu na jakość chleba pszennego W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 81-87
- [współaut.] Wiśniewski R, Kaszuba J, Jaworska G Aktywność przeciwutleniająca i zawartość polifenoli ogółem chebów pszenżytnich z dodatkiem nasion roślin oleistych W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 102-107
- [współaut.] Wiśniewski R, Sroka W, Jaworska G Ocena przydatności technologicznej moszczy gronowych z rejonu Podkarpacia W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Młodzi Naukowcy: 2017, S. 108-114
- Żywot ciasta chlebowego. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 10, s. 26-30
- [współaut.] Jaworska G Żywność minimalnie przetworzona. - Laboratorium, 2016, nr 7-8, s. 62-65
- [współaut.] Jaworska G Fortyfikacja żywności w niezbędne składniki odżywcze. - Laboratorium, 2016, nr 11-12, s. 43-47
- [współaut.] Jaworska G Moda na "bio" : produkcja ekologiczna w piekarstwie. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 11, s. 30-32
- [współaut.] Jaworska G Pieczywo bezglutenowe jako żywność funkcjonalna. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 5, s. 40-43
- [współaut.] Jaworska G Pieczywo niskiej jakości? Wady pieczywa - cz. I. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 12, s. 14-17
- [współaut.] Jaworska G Woda elektrolizowana - skuteczny i bezpieczny środek dezynfekcyjny w branży spożywczej. - Laboratorium, 2016, nr 3-4, s. 62-65
- [współaut.] Jaworska G Wpływ dodatku soli kuchennej na jakość pieczywa. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 1-2, s. 48-51
- [współaut.] Jaworska G Zakwas czy drożdże?. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 4, s. 40-42
- [współaut.] Jaworska G Zarodki zbożowe jako cenny surowiec piekarski. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 3, s. 56-61
- [współaut.] Jaworska G, Kuczyński A Modyfikowana lub kontrolowana atmosfera w przechowalnictwie żywności. - Laboratorium, 2016, nr 9-10, s. 42-48
- [współaut.] Juszczak L, Gałkowska D Effect of native potato starch maltodextrins on stability and rheological properties of albumin foams. - Starch - Stärke, 2016, Vol. 68, iss. 7-8, p. 611-620
- [współaut.] Juszczak L, Gałkowska D, Witczak M [et al.] Maltodextrins from chemically modified starches. Selected physicochemical properties. - Carbohydrate Polymers, 2016, Vol. 146, s. 301-309
- Pizza - hit włoskiej kuchni. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 7-8, s. 46-49
- Warzywa w recepturach piekarskich i cukierniczych. - Cukiernictwo i Piekarstwo, 2016, nr 9, s. 72-75
- [współaut.] Juszczak L Karbaminian etylu - niebezpieczny składnik żywności. - Laboratorium-Przegląd Ogólnopolski, 2015, nr 11-12, s. 39-42