dr inż. Katarzyna Rolf
- Jednostka:
Instytut Technologii Żywności i Żywienia / Institut of Food Technology and Nutrition - Budynek: d9
- Pokój: 242
- Nr telefonu: (17) 785 52 42
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-7189-289X
- Konsultacje dla studentów: piątek 11.30-13.00
Informacje
Zainteresowania naukowe:
- sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych;
- wpływ elementów stylu życia, w tym czynników żywieniowych na starzenie się organizmu;
- edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych;
- zdrowie publiczne;
- diety alternatywne.
Research interests:
- diet and nutritional status of various age groups;
- influence of lifestyle factors, including dietary habits, on aging;
- nutritional education;
- public health;
- alternative diets.
Publikacje
- [współaut.] Cebulak T Analiza rynku i spożycie suplementów diety zawierających witaminę D W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S.27-39
- [współaut.] Cebulak T Substancje biologiczne aktywne w fotoprofilaktyce ochrony skóry W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S.49-61
- [współaut.] Santoro A, Martucci M, Pietruszka B The Association of Nutrition Quality with Frailty Syndrome among the Elderly. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 6
- [współaut.] Grootswagers P, Mensink M, Berendsen A [et al.] Vitamin B-6 intake is related to physical performance in European older adults : results of the New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe (NU-AGE) study. - American Journal of Clinical Nutrition, 2021, Vol. 113, iss. 4, p. 781-789
- [współaut.] Januszko O, Frąckiewicz J, Madej D [et al.] The Influence of Iron and Zinc Supplementation on Iron Apparent Absorption in Rats Fed Vitamins and Minerals Reduced Diets. - Biological Trace Element Research, 2021, Vol. 199, iss. 8, p. 3013-3020
- [współaut.] Pietruszka B, Baran I, Jaworska G Występowanie zespołu słabości oraz ryzyka żywieniowego wśród osób starszych korzystających z dziennych domów seniora. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 1, s. 137-147
- [współaut.] Sicińska E, Pietruszka B, Januszko O [et al.] Intake of Vitamins and Minerals From Voluntarily Fortified Foods and/or Dietary Supplements in School Adolescents in Central-Eastern Poland. - Frontiers in Public Health, 2020, Vol. 8
- [współaut.] Baran I, Jaworska G Ryzyko występowania niedożywienia w wybranej grupie osób starszych, W: Postęp w naukach o żywieniu człowieka / redakcja naukowa Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek, Grażyna Jaworska, Teresa Witczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16